Tekninen lautakunta, kokous 19.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Tuusulan kunnan ja Oy Matkahuolto Ab:n välisen Keski-Uudenmaan seutulippua koskevan palvelusopimuksen irtisanominen

TUUDno-2020-818

Valmistelija

  • Jukka-Matti Laakso, liikenneinsinööri, jukka-matti.laakso@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan ja Oy Matkahuolto Ab:n välillä on voimassa Keski-Uudenmaan seutulippua koskeva palvelusopimus. Sopimus on hyväksytty teknisessä lautakunnassa vuonna 2011 (TL §106, 7.6.2011).

Keski-Uudenmaan seutulippu on linja-autoliikenteen lipputuote, joka on tarkoitettu lipputuotteessa mukana olevien kuntien alueella ja näiden kuntien väliseen matkustamiseen linja-autoliikenteessä. Seutulippualueessa ovat mukana Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula. Keski-Uudenmaan seutulippualueeseen kuuluvien HSL-kuntien alueella (Sipoo, Tuusula), matkalipulla voi tehdä nykyisellään vain hyvin rajatusti tai ei ollenkaan kunnan sisäisiä matkoja. Kun Tuusula liittyi HSL:een 1.1.2018, kunta jätti sopimuksen Keski-Uudenmaan seutulipusta voimaan, koska HSL-lipputuotteet eivät korvanneet seutulippua kokonaan Tuusulan ja HSL-alueen ulkopuolella olevien kuntien välisessä matkustuksessa.

Tuusulalaiset ovat vähentäneet Keski-Uudenmaan seutulipun käyttöä Tuusulan HSL-jäsenyyden jälkeen. Joukkoliikennelinjasto ja linjoilla käytössä olevat maksulaitteet ovat muuttuneet ja HSL-lipputuotteet ovat myös korvanneet Keski-Uudenmaan seutulipun käyttöä (Tuusula-Järvenpää ja Tuusula-Mäntsälän Hyökännummi -matkustus). Vuoden 2020 alussa tuusulalaiset käyttävät Keski-Uudenmaan seutulippua kuitenkin edelleen hieman. Tammi-helmikuun aikana 2020 (ennen pandemiarajoituksia) 30 päivän kauden latauksia oli tuusulalaisille myyty 8 kpl:ta. Vertailun vuoksi vuonna 2018 tuusulalaiset latasivat 30 päivän kausia seutulippuun vuoden aikana 170 kertaa ja tammi-helmikuussa 2018 yksistään 68 kertaa. Vuoden 2019 tammi-helmikuussa kausilatauksia myytiin 27 kpl:ta. Lipun asiakashinta on 63 €/30 päivää, ja se on pysynyt samana usean vuoden ajan.

Iäkkäissä lipputuoteissa kuntien subventiomaksumalli on vuoden 2019 aikana loppunut joukkoliikennelain ohjaamana. Tuusulan alueella liikennöitsijöiden siirtymäajan sopimusten perusteella ajettu liikenne on  kesään 2019 mennessä päättynyt. Vuoden 2019 aikana lippualueen kuntien tuen maksu Keski-Uudenmaan seutulipun käytölle on päättynyt. Kun kuntien tuki lipulla matkustamiselle on päättynyt, Keski-Uudenmaan seutulipun maksuvälineenä hyväksyneiden liikennöitsijöiden kesken on markkinaehtoisessa liikenteessä jaettu vain lipun asiakashinnasta kertynyttä lipputuloa.

Perusteiltaan iäkkäiden lippusopimusten aika on siirtymäajan päättymisen jälkeen lopussa. Laki liikenteen palveluista (157 § (320/2017) edellyttää, että joukkoliikenneviranomaisten hankinnoissa lippu- ja maksujärjestelmien tulee olla tunniste- eli taustajärjestelmäpohjaisia, jota nykyinen Keski-Uudenmaan seutulippu ei ole. Useiden HSL-alueen ulkopuolisten kuntien nykyisten kaupunki-,työmatka- ja seutulippujen toteutuksesta vastaava Matkahuolto on ilmoittanut, että uusi tunnistepohjainen lippu -ja maksujärjestelmä on valmis ja heillä on tekniset valmiudet siirtyä Uudenmaan ELY-keskuksen alueella tunnistepohjaisuuteen.

Keski-Uudenmaan seutulipun osalta tilanne edellyttää vanhan lipputuotteen lakkauttamista ja tarvittaessa uuden tai uusien tunnistepohjaisten lipputuotteiden rakentamista kuntien tarpeeseen. Lipun käyttäjät voivat käyttää matkakortille ladatut matkapäivät loppuun lipputuotteen myynnin lopettamisen jälkeen.

Matkahuolto tarjoaa kunnille mahdollisuuden perustaa mm. Keski-Uudenmaan seutulipun tilalle uutta tai uusia lipputuotteita veloituksetta. Mikäli tarvetta, Keski-Uudenmaan seutulippualueen kunnilla on mahdollisuus perustaa seutulipun tilalle uusi tai uusia tunnistepohjaisia lipputuotteita vanhanmallisen lippun päättyä. Kuntien on mahdollista toimia tunnistepohjaisessa lipussa perustavana toimijana. Lipun perustamisen mielekkyys riippuu mm. siitä, ovatko liikennöitsijät valmiita hyväksymään yhtenäisen lipputuotteen, johon ei ohjaudu kuntien tukea. Kunnat tarkastelevat tilannetta ja mahdollisten uusien lipputuotteiden ominaisuudet pyritään määrittelemään kesän 2020 aikana niin, että liput ovat perustettavissa ja myytävissä vanhanmallisten lippujen käytön päättyessä. 

Liikenneyksikkö esittää, että Tuusulan kunnan ja Oy Matkahuolto Ab:n välinen Keski-Uudenmaan seutulippua koskeva palvelusopimus irtisanotaan päättymään siten, että tuusulalaisille myytävän Keski-Uudenmaan seutulipun myynti päättyy 31.7.2020.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • että Tuusulan kunnan ja Oy Matkahuolto Ab:n välinen Keski-Uudenmaan seutulippua koskeva palvelusopimus irtisanotaan päättymään siten, että tuusulalaisille myytävän Keski-Uudenmaan seutulipun myynti päättyy 31.7.2020
     
  • valtuuttaa liikenne-yksikön neuvottelemaan Keski-Uudenmaan seutulipun korvaavan lipputuotteen toteuttamisesta HSL-kuntayhtymään kuulumattomien Keski-Uudenmaan kuntien sekä Oy Matkahuolto Ab:n kanssa. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tarja Virolainen Matkahuolto, Hyvinkään kaupunki, Järvenpään kaupunki, Mäntsälälän kunta, Nurmijärven kunta, Pornaisten kunta, Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, tekninen lautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.