Tekninen lautakunta, kokous 19.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Jokelan koulukeskus, strateginen kehittämissuunnitelma

TUUDno-2020-1128

Valmistelija

  • Mikko Heikkilä, hankesuunnittelija, mikko.heikkila@tuusula.fi

Perustelut

Jokelan koulukeskuksen strateginen kehittämissuunnitelma

Kunnan palveluverkon keskeisen rungon muodostaa varhaiskasvatuksen ja koulujen palveluverkko. Palveluverkon uudistaminen on kunnassa tullut välttämättömäksi talouden, kiinteistöjen kunnon ja sisäilmaongelmien johdosta. Tuusulan kunnan valtuusto on tehnyt 12.11.2018 § 124 päätöksen Tuusulan kunnan palveluverkkosuunnitelmasta sekä 9.12.2019, § 172 päätökseen hyväksyä palveluverkkosuunnitelman päivitys.

Osana Tuusulan kunnan palveluverkon kehittämistä Tuusulan kunnan Tilapalvelut, yhdessä Sivistyksen toimialueen kanssa käynnisti Jokelan koulukeskuksen strategisen kehittämissuunnittelun tavoitteenaan selvittää nykyisen koulurakennuksen ja -tontin kapasiteetti sekä kehittämisedellytykset. Samassa yhteydessä tarkasteltiin myös koko Jokelan alueen varhaiskasvatuksen ja koulujen palveluverkkoa sekä palveluverkon vaikutusta hiilijalanjälkeen.

Koulukeskuksen strateginen kehittämissuunnittelu käynnistettiin marraskuussa 2018. Suunnittelua tekemään kilpailutettiin kunnan tarveselvitys- ja hankesuunnittelupuitesopimuskumppanien joukosta WSP Finland Oy ja rakennetekniseksi asiantuntijaksi Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy. Suunnittelun ohjausryhmä koostui Tilapalveluiden, Sivistyksen toimialueen sekä Jokelan koulukeskuksen edustajista. 

Jokelan koulukeskuksen nykyiset tilat ovat tehottomat ja sokkeloiset, koulussa on paljon käytäviä ja se edustaa varsin perinteistä 1960-luvun koulurakentamista. Koulukeskus on rakentunut viidessä osassa; vanhin osa on valmistunut 1958 ja uusin osa vuonna 2006. Koulun sisäilman kanssa on ollut jonkin verran ongelmia ja tehdyissä kuntotutkimuksissa kiinteistöstä on löytynyt korjaustarpeita.

Hankkeen tavoitteena oli Jokelan koulukeskuksen kehittämispotentiaalin tunnistaminen ja toteutuksen arviointi toiminnallisesti, teknisesti sekä taloudellisesti. Lopputulemana haluttiin uutta opetussuunnitelmaa tukeva, tiloiltaan tehokas, miellyttävä ja kannustava oppimisympäristö. 

Tavoitteena oli myös, että nykyistä koulurakennusta hyödynnettäisiin mahdollisimman paljon.

Strategisen kehittämissuunnittelun lähtökohtana oli, että kyseessä on koko oppimisyhteisön yhteinen hanke. Tämän takia koko yhteisön osallistuminen suunnitteluun ja ideointiin oli tärkeässä roolissa selvitystyön aikana. Prosessiin osallistui koulun henkilökuntaa, opettajia, oppilaita sekä Jokelan alakoulujen rehtorit ja opettajia. Ennen prosessin aloitusta Jokelan koululla järjestettiin 11.9.2018 asukasilta, jossa asukkaille annettiin tietoa kunnan palveluverkkosuunnitelmasta ja alkavasta koulukeskuksen kehittämissuunnittelusta.

Strategisessa kehittämissuunnittelussa tarkasteltiin kolmea vaihtoehtoista mallia sekä selvitettiin näiden tekniset ja toiminnalliset edellytykset:

VE1: yläkoulu- ja lukiokampus  
VE2: vuosiluokat 5-9 -koulu ja lukio 
VE3: yhtenäiskoulu ja lukio

Kaikissa vaihtoehdoissa koulun A-, B- ja C-osat (sisäpihaa kiertävät, kapeat sivukäytävälliset osat) esitetään purettaviksi, D- ja E-osat peruskorjattaviksi ja laajennusosa rakennettavaksi joko koulun etelä- tai länsi-luoteissivulle.

Tuusulan kunnassa on valmisteilla kuntakohtainen ennakkovaikutusten arvioinnin malli. Seuraavana vaiheena on laatia arviointi tässä tehtävässä muutoksesta. Ennakkovaikutusten arviointi tehdään syksyn 2020 aikana ja sen jälkeen asiasta tehdään päätös, minkä vaihtoehdon mukaan hankesuunnitelmaan edetään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Koskinen, rakennuspäällikkö, esa.koskinen@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • merkitä Jokelan koulukeskuksen strategisen kehittämissuunnitelman tiedoksi

Päätös

Lautakunta päätti merkitä Jokelan koulukeskuksen strategisen kehittämissuunnitelman tiedoksi.

 

Heikki Lonka esitteli Jokelan koulukeskuksen strategista kehittämissuunnitelmaa.

Tiedoksi

vt. kuntakehitysjohtaja, sivistysjohtaja, vt. tilapalvelupäällikkö, Ritva Lappalainen, Tiina Simons, Markus Torvinen, Minna Järvinen, Mikko Heikkilä

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.