Kunnanhallitus, kokous 4.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 188 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet 2021, lausunto

TUUDno-2020-708

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Erkki Vähämäki, turvallisuuspäällikkö, erkki.vahamaki@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan alueen pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen kohdassa 12 Talouden hoito, määritellään, että Vantaan kaupunginvaltuusto asettaa ja hyväksyy Keski-Uudenmaan pelastustoimen Iiikelaitoksen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet pelastuslaitoksen johtokunnan esityksestä sopijakuntia kirjallisesti kuultuaan kunkin kalenterivuoden toukokuun Ioppuun mennessä.

Kuntalaki määrittelee 67 §:ssä johtokunnan tehtäväksi päättää toiminnan kehittämisestä valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden rajoissa sekä tavoitteiden saavuttamisen seuraamisen ja raportoinnin. Pelastuslaitoksen raportointi tehdään kolmannesvuosittain ja raportti toimitetaan kunnille sekä sairaanhoitoalueille. 
Pelastuslaitos on valmistellut pelastustoimen valtakunnallisen strategian 2025, pelastuslaitoksen oman strategian ja kuntien strategioiden sekä ensihoidon ja pelastustoimen palvelutasopäätösten pohjalta vuoden 2021 toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Valmistelun perustana on lisäksi käytetty toimintaympäristöanalyysia ja riskienarviointia.
Korona epidemian seurauksena asetetuista rajoituksista johtuen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokunnan maaliskuun kokous peruttiin ja pelastuslaitoksen vuoden 2021 alustavat tavoitteet ja talousarvio lähetetään kuntiin lausunnolle pelastusjohtajan esityksenä.  

Johtokunta päättää myöhemmin kuntia kuultuaan Vantaan valtuustolle hyväksyttäväksi esitettävät tavoitteet ja talousarvion. Sitoviksi tavoitteiksi valtuustolle ehdotetaan Vantaan taloussäännön mukaisia eriä, liikeylijäämä 0 € ja investoinnit 2,3 milj.€. Pelastuslaitos esittää vuoden 2021 suunnittelun perusteiksi liitteinä esitetyt alustava talousarvio sekä alustava toimintasuunnitelma.

Tuusulan kunnan lausunto pelastustoimen toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin 2021

Arviot kuntaosuuksista vuodelle 2021 tulisi olla mukana lausuntopyynnön liitteissä, tämä antaisi paremman näkemyksen taloudellisiin vaikutuksiin kuntakohtaisesti. Koronaepidemian vaikutukset iskevät kovasti kuntien talouteen ja toipuminen siitä kestää pitkään. Tämä tulee ottaa huomioon, kun pelastuslaitoksen taloutta ja investointeja suunnitellaan tuleville vuosille.

Lausuntopyynnössä ja sen liitteissä on tuotu esiin lähinnä pelastuslaitoksen sisäisiä toimintasuunnitelmia. Olisi hyvä, että suunnitelmaan sisällytettäisiin myös yleiseen turvallisuuteen liittyviä hankkeita ja kampanjoita (esim. asumisturvallisuuteen, ikäihmisten turvallisuuteen). 

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Pekka Heikkinen esitti, että Tuusulan kunnan pitää edellyttää, että Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kustannukset Tuusulan kunnalle ovat enintään vuoden 2020 talousarvion tasolla. 

Esitys raukesi kannattamattomana.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon.

 

Pekka Heikkinen ilmoitti päätöksestä seuraavan eriävän mielipiteen:
"Kuntien taloustilanne heikkenee dramaattisesti tänä vuonna ja jatkuu heikkona useita vuosia. Kuntien sekä niiden palveluja tarjoavien ja tuottavien yhteenliittymien pitää perusteellisesti arvioida uudelleen taloutensa kestävyyttä. Tuusulan kunnan pitää edellyttää, että Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kustannukset Tuusulan kunnalle ovat enintään vuoden 2020 talousarvion tasolla."

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, turvallisuuspäällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.