Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 21.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Maksuhyvitys opiskelijoille Tuusulan Opiston kevätkauden 2020 peruuntuneiden opetustuntien osalta

TUUDno-2020-737

Valmistelija

  • Timo Rusanen, kansalaisopiston rehtori, timo.rusanen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan Opiston lähiopetus keskeytyi, kun vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen tilat määrättiin suljetuiksi 18.3. 2020 alkaen. Samasta päivämäärästä alkaen Kuntatyönantajat suosittavat opetuksen järjestämistä mahdollisuuksien mukaan etäopintoina vapaassa sivistystyössä. Tuusulan Opiston opetusta alettiin pikimmiten muuttaa etäopetukseksi.

Valtionosuuden kriteerit (aktiivinen ohjaus) täyttävä etäopetus saatiin lyhyessä ajassa järjestettyä noin puoleen (68) maalis-huhtikuussa lähiopetuksena järjestettävistä kursseista. Lisäksi Tuusulan kuvataidekoulun opetus siirtyi etäopetukseksi täysimääräisesti. Muun Opiston lähiopetuksen korvaaminen aktiivisesti ohjatulla etäopetuksella ei ollut mahdollista kireässä aikataulussa, kurssit saattoivat esimerkiksi sisältää erikoislaitteiden käyttöä tai perustua yksinomaan lähivuorovaikutukseen. Myös opiskelijoiden ja tuntiopettajien käytössä olevat tietotekniset laitteet ja osaaminen vaihtelevat.

Lähiopetuksen keskeytymisen vuoksi peruuntuneista lähiopetuksesta maksettu kurssimaksu voidaan päättää hyvittää opiskelijoille, jos korvaavaa etäopetusta ei järjestetä. Seutukunnan opistojen rehtorit Järvenpäässä, Keravalla ja Jokelassa ovat päättäneet esittää em. korvauksen maksamista ainakin tietyn maksurajan ylittävältä osalta. Toisaalta esim. Hyvinkään, Mäntsälän, Vantaan ja todennäköisesti myös Nurmijärven opistot ovat päättäneet olla palauttamatta kurssimaksuja lähiopetuksen keskeytymisen vuoksi.

Valtaosassa Tuusulan Opiston keskeytyneistä kursseista opetuskerroista jäi toteutumatta kolmasosa. Palautettava summa olisi siten tavanomaisimmin yksi kolmasosa maksetusta kurssimaksusta.

Palautettavalle summalle on mielekästä asettaa alaraja palautuksen aiheuttaman työmäärän ja siten aiheutuvien kustannusten vuoksi. Jos alarajaa ei aseteta, palautuksia tulisi lähes 1500 kappaletta keskimäärin 14€ arvoisena. Jos palautettavan osuuden alaraja olisi 20€, tulisi palautuksia alle 200, keskimäärin palautettava summa olisi noin 24€.

Lautakunnalle esitetään, että jos Tuusulan Opiston kevätkauden 2020 opintojakso ei jatku lähiopetuksen keskeydyttyä etäopetuksena, toteutumattomien opetuskertojen osuus kurssimaksusta palautetaan asiakkaalle lahjakorttina.  Kurssimaksua ei palauteta, mikäli palautettava summa on alle 20 €. Lahjakortin voi käyttää Opiston kurssimaksuihin vuoden 2021 loppuun asti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää, että jos Tuusulan Opiston kevätkauden 2020 opintojakso ei jatku lähiopetuksen keskeydyttyä etäopetuksena, toteutumattomien opetuskertojen osuus kurssimaksusta palautetaan asiakkaalle lahjakorttina.  Kurssimaksua ei palauteta, mikäli palautettava summa on alle 20 €. Lahjakortin voi käyttää Opiston kurssimaksuihin vuoden 2021 loppuun asti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kasvatus ja sivistyslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.