Kunnanhallitus, kokous 20.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 150 Yksinyrittäjien tuen myöntämisen käynnistäminen Tuusulan kunnassa

TUUDno-2020-640

Valmistelija

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

Suomen hallitus on kehysriihessään 8.4.2020 linjannut, että yksinyrittäjien tukemiseen myönnettäväksi kuntien kautta kohdennetaan 250 milj. euroa. Yksinyrittäjäavustuksen myöntäminen perustuu valtioneuvoston asetukseen yksinyrittäjien tukemiseen tarkoitetuista valtionavustuksista kunnille (voimaan 9.4.2020). Asetuksen voimassaoloaika on 9.4.-15.10.2020. Asetusta sovelletaan valtion talousarvion mukaisen valtionavustuksen myöntämiseen yksinyrittäjille koronaepidemian aiheuttaman tilapäisesti heikentyneen taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi.  Valtionavustus myönnetään valtion talousarvioon varatun määrärahan puitteissa valtionavustuslain (688/2001) 5 §:n 2 momentin mukaisena erityisavustuksena kunnalle käytettäväksi valtionavustuslain 7 §:n 3 momentin mukaisesti kokonaan yksinyrittäjille myönnettävistä avustuksista aiheutuviin kustannuksiin.

Tuki on harkinnanvarainen. Tuen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon laskeminen koronaviruksen takia. Tukea ei voida myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä tai jos yrityksellä on verovelkoja.

Yksinyrittäjille myönnettävissä oleva tukisumma määritellään kuntakohtaisesti sen mukaan, kuinka paljon kunnassa on yksinyrittäjiä. Tuusulan kunta on hakenut valtiolta laskennallisen osuutensa mukaisen 1 970 448 € avustussumman jaettavaksi yksinyrittäjille 9.4.-15.10.2020.

Työ- ja elinkeinoministeriöltä saadun ennakkotiedon mukaan päätös valtionavustuksen myöntämisestä ja maksatus kunnille saattaa alkaa vasta viikon 17 loppupuolella tai sen jälkeen. Ministeriöstä saadun tiedon mukaan valtionavustuksen maksaminen kunnille on varmaa. Tilanne monella yksinyrittäjällä on kriittinen ja maksatusten aloittaminen välittömästi olisi hyvin toivottavaa. Tuusulan kunnan yksinyrittäjänavustuksen haku on käynnistynyt 15.4.2020.

Kuntakehityslautakunta päätti kokouksessaan 8.4.2020 delegoida elinvoimajohtajalle oikeuden myöntää rahoitusmallin mukaista yritystukea yksinyrittäjille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, että 

  • Tuusulan kunta aloittaa yksinyrittäjien tuen myöntämisen sekä tukien maksamisen tuusulalaisille yksinyrittäjille 21.4. alkaen
  • yksinyrittäjien tukia voidaan maksaa yhteensä enintään 300 000 euroa vastaava määrä ennen työ-ja elinkeinoministeriön päätöstä valtionosuuksien maksamisesta.

---

Avattuaan asiassa keskustelun pormestari muutti ehdotuksensa toisen kohdan seuraavaksi:

  • yksinyrittäjien tukia voidaan maksaa yhteensä enintään 500 000 euroa vastaava määrä ennen työ- ja elinkeinoministeriön päätöstä valtionosuuksien maksamisesta.

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että 

  • Tuusulan kunta aloittaa yksinyrittäjien tuen myöntämisen sekä tukien maksamisen tuusulalaisille yksinyrittäjille 21.4. alkaen
  • yksinyrittäjien tukia voidaan maksaa yhteensä enintään 500 000 euroa vastaava määrä ennen työ- ja elinkeinoministeriön päätöstä valtionosuuksien maksamisesta.

Tiedoksi

elinkeinopalvelut, talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.