Kunnanhallitus, kokous 24.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Nuorisovaltuuston edustajalle läsnäolo ja puheoikeus kunnanhallituksen kokouksiin, nuorisovaltuuston aloite

TUUDno-2020-175

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Eemi Vaherlehto esitti seuraavan nuorisovaltuuston aloitteen:

"Tuusulan tulee olla edelläkävijä. Meidän tulee vahvistaa kilpailukykyämme ja elinvoimaisuuttamme pysymällä ajan hermoilla. Jotta näihin asioihin päästään on meidän tehtävä rohkeitakin uudistuksia. Tämän vuoksi Tuusulan nuorisovaltuusto esittää valtakunnallisen ilmiön mukaisesti nuorisovaltuustolle puhe- ja läsnäolo-oikeudelluista edustajaa kunnanhallituksen kokouksiin. Tällaiset uudistukset ovat sitä mitä tuo ajan hermoilla pysyminen vaatii. 

Yhä useampi kunta ja kaupunki Suomessa on jo tämän askeleen tulevaisuuteen ottanut, jo 10 % Suomen kunnista istuu kunnan- tai kaupunginhallituksessa nuorisovaltuuston edustaja. Viimeisempänä  tämän edistysaskeleen on ottanut Espoo. Ja tällä hetkellä myös Vantaa käsittelee tätä asiaa avoimin silmin. 

Asenne tällaisia uusia toimintamalleja voi olla alussa nihkeä. Jos tämä kuitenkin koetaan toimivaksi esimerkiksi Vantaalla ja Espoossa niin miten se ei meillä toimisi. Emme me voi pudota kehityksestä siksi, että joku uudistus tuntuu vieraalta tai sen tekeminen arveluttaa. Niin ne kaikki uudistukset tuntuvat.

Kuntalain 26 § mukaan ‘’​Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa (Kuntalaki 410/2015 26§)."

Tämän laki pykälänkin mukaan nuorisovaltuusto on otettava mukaan kunnan kaikkien asioiden kaikkiin vaiheisiin. Varsinkin nyt pormestarimallin käyttöönoton jälkeen on kunnanhallituksen rooli entistä suurempi ja täten nuorisovaltuuston läsnäolo siellä olisi ehdottoman tärkeää tämän pykälän täyttymiseksi sekä tietenkin osallisuuden ja nuorten huomioimisen vahvistamiseksi. 

Ja tämän vuoksi Tuusulan nuorisovaltuusto esittää nuorisovaltuustolle läsnäolo- ja puhe-oikeudellista edustajaa kunnanhallituksen kokouksiin."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Tuula Hyttinen, kunnansihteeri, tuula.hyttinen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan hallintosäännön 113 §:n mukaan toimielinten jäsenten ja esittelijän lisäksi kunnanhallituksen kokouksessa on läsnäolo- ja puheoikeus valtuuston puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajilla kuntalain 18.2. §:n mukaan. Toimielin päättää muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta. Kunnanhallitus on päättänyt, että kunnanhallituksen kokouksiin osallistuvat kansliapäällikkö, viestintäpäällikkö ja pöytäkirjanpitäjänä toimiva kunnansihteeri.

Vuonna 2015 voimaan tulleen kuntalain myötä nuorisovaltuuston tai vastaavan nuorten vaikuttamiselimen perustamista on edellytetty jokaiselta kunnalta, joskin kuntalaki mahdollistaa myös kuntien yhteisen nuorisovaltuuston perustamisen. Kuntalain 26 § edellyttää, että nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa.

Käytännössä em. säännös tarkoittaa, että nuorisovaltuustolle tulee antaa riittävästi tietoja niistä hankkeista, joilla arvioidaan olevan merkitystä säännöksessä mainittuihin asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen ym. seikkoihin. 

V. 2019 laaditun nuorisovaltuustoselvityksen mukaan kyselyyn vastanneista kunnista 83 %:lla on nuorisovaltuuston edustajalla puhe- ja läsnäolo-oikeus ainakin yhdessä lautakunnassa (pääosin sivistys-, kulttuuri- ja vapaa-ajan asioita käsittelevissä lautakunnissa) ja 56 %:lla kunnanvaltuuston kokouksissa. Läsnäolo-oikeutta kunnanhallituksen kokouksissa ei ole ko. tutkimuksessa kartoitettu, mutta nuorisovaltuuston edustajan puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnanhallituksen kokouksissa on vain muutamassa pienehkössä kunnassa ja Espoon kaupungissa. 

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto on suosittanut kuntia nimeämään nuorisovaltuuston edustajan puhe- ja läsnäolo-oikeudella lautakuntien ja kunnanvaltuuston kokouksiin.

Tuusulassa nuorisovaltuustolle on annettu kuntalain edellyttämä mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon. Nuorisovaltuuston edustajalla on hallintosäännön nojalla puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksissa, ja nuorisovaltuusto on edustettuna lautakunnissa Keski-Uudenmaan ympäristölautakuntaa ja tarkastuslautakuntaa lukuun ottamatta. Edustuksellisten kanavien lisäksi nuorisovaltuusto voi vaikuttaa myös muulla tavoin asioiden valmisteluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että nuorisovaltuuston edustaja voidaan kutsua kunnanhallituksen kokoukseen, milloin käsiteltävä asia sitä edellyttää
  • ettei ole tarkoituksenmukaista, että nuorisovaltuuston edustajalla olisi säännöllinen läsnäolo-ja puheoikeus kunnanhallituksen kokouksissa.

---

Puheenjohtaja muutti ehdotuksensa seuraavaksi:

Kunnanhallitus päättää

  • että nuorisovaltuuston edustaja voidaan kutsua kunnanhallituksen kokoukseen, milloin käsiteltävä asia sitä edellyttää

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • että nuorisovaltuuston edustaja voidaan kutsua kunnanhallituksen kokoukseen, milloin käsiteltävä asia sitä edellyttää

Tiedoksi

nuorisovaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.