Kunnanhallitus, kokous 25.11.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 481 Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, perussopimus

TUUDno-2018-1142

Valmistelija

  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi
  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan Vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän (KUVES) yhtymäkokous päätti kokouksessaan 11.4.2018, että KUVES:n perussopimus päivitetään uuden kuntalain mukaiseksi.  Kuntalain mukaan vanhat perussopimukset on päivitettävä viimeistään 31.12.2019 mennessä. Perussopimuksen päivitystä on luonnosteltu Kuntaliiton ohjeen mukaisesti vastaamaan uutta, vuonna 2015 voimaan tullutta kuntalakia. Luonnos lähetettiin 24.4.2018 jäsenkuntien edustajille kommentoitavaksi 31.7.2018 mennessä. Vastauksia saatiin Tuusulan kunnalta, Järvenpään kaupungilta ja HSY:ltä.

Kommenttien perusteella muokattu versio lähetettiin jäsenyhteisöille johtokunnan päätöksen 23.8.2018 mukaisesti jäsenyhteisöihin hyväksyttäväksi. Jäsenyhteisöiltä saatiin kokousta seuraavalla viikolla pyyntöjä, joiden mukaan perussopimusta tulisi vielä muuttaa. Tämän perusteella esitys vedettiin takaisin ja johtokunnan kokouksessa 20.9.2018 sopimus palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Sopimuksen sisältöä on käyty läpi useissa neuvotteluissa ja asian tiimoilta on käyty sähköpostikirjeenvaihtoa. Lopulta neuvotteluissa on saavutettu yksimielisyys 12.9.2019. Perussopimuksen sisältö on muokattu lopullisen neuvottelutuloksen mukaisesti. Keski-Uudenmaan Vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän johtokunta esittää, että jäsenyhteisöt hyväksyvät liitteenä olevan uuden perussopimuksen siten, että se tulee voimaan 1.1.2020.

Uudesta kuntalaista johtuvien muutoksien lisäksi oleellisia muutoksia on vain yksi. Kohta on § 40, ”putkien ja laitteiden siirtäminen ja kustannusten jakaminen”. Tämä on muutettu enemmän putken eliniän mukaiseksi ja selkeämmäksi, saman tyyliseksi kuin on kuntien vesilaitosten ja asiakkaiden väliset sopimukset. Aikaisempi malli perustui enempi tapauskohtaiseen harkintaan. Tämä johti turhaan spekulointiin ja epäjohdonmukaisuuteen eri kuntien välillä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • hyväksyä liitteen mukaisen uudistetun Keski-Uudenmaan Vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän perussopimuksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.