Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 22.5.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Taidekeskus Kasarmin kunnostaminen

TUUDno-2019-1099

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Martta Wendelin Seura ja Tuusula-Seura ovat lähettäneet kannanottonsa Taidekeskus Kasarmin säilyttämiseksi taiteen ja kulttuurin käytössä. Myös Taidekeskuksen naapurissa sijaitsevan Aunelan käyttöä taiteen ja kulttuurin yleisötilana toivotaan. Molemmat seurat tuovat kannanotoissa esille sen, että Tuusulan kunnan tulisi osoittaa rakennusten tilat näyttelyille, taiteelle ja kulttuurille. Erityisesti tuodaan esille se, että Taidekeskuksessa tulisi olla esillä Martta Wendelinin tuotanto.

Museo- ja kulttuuripalvelut näkevät Taidekasarmin sopivana ammattimaiseen näyttely- ja kulttuuritoimintaan. Talossa voidaan järjestää taide- ja kulttuurihistoriallisia näyttelyjä sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Martta Wendelinin galleria on kuin museo museossa. Siellä on näyttelyvitriinien lisäksi kokoelman säilytystilat. Tilan on Martta Wendelin itse suunnitellut lahjoittaessaan noin 2000 kuvitusoriginaalikokoelmansa kunnalle. Tavoitteena tulee olla tilan säilyttäminen ja avaaminen yleisölle.

Talon toiminta tulee profiloida hyvin ja harkiten. Talo tuli Tuusulan museo- ja kulttuuripalveluiden käyttöön vuonna 2002. Sen jälkeen sillä on ollut monta nimeä ja erilaisia käyttötarkoituksia. Näyttelytilana ja pienissä kulttuuritapahtumissa se toimii hyvin.

Jos Taidekeskus Kasarmi pystytään yhdistämään Aunelan kanssa, voidaan talojen valvonta hoitaa yhteisesti. Aunela voisi tällöin toimia kuntalaisia palvelevan tilana, jossa olisi mm. Aulagallerian tapaisia näyttelyitä ja tilaa myös pienille tapahtumille.

Taidekeskus Kasarmin kunnostamiseen tulee hakea hankerahaa vuodelle 2020.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää, että Taidekeskus Kasarmin kunnostamiseen museo- ja kulttuuripalveluiden käyttöön haetaan rahaa vuoden 2020 talousarviossa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.