Valtuusto, kokous 28.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Pride-viikon huomioiminen Tuusulassa, aloite

TUUDno-2021-541

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Seppo Noro esitti seuraavan hänen ja Pekka Heikkisen allekirjoittaman aloitteen:

"Pride-viikko tapahtumineen on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta ja syrjintää vastaan marssittiin Helsingissä ensimmäistä kertaa vuonna 1981. Siitä lähtien toiminta on laajentunut koko Suomeen ja sateenkaarilipuilla liputus on ehkä tunnetuin tapa osoittaa tukensa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta.  

Pride-tapahtumalla on laaja joukko tukijoita. Helsingin Priden viime vuosien yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Helsingin kaupunki, Suomen evankelisluterilainen kirkko, KELA, Alko, Marimekko, Karhu, Nordea, Microsoft ja Burger King.  

Tuusulan Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että myös Tuusula huomioi Pride-viikon näkyvästi sekä tulevana kesänä 28.6.-4.7.2021 että säännöllisesti sen jälkeen." 
 

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Vastaus aloitteeseen

Ihmisoikeuksia, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa vahvistavan Priden huomioiminen tänä ja tulevina vuosina Tuusulassa edistäisi kunnan strategian ja hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteutumista. Se vahvistaisi myös Tuusulan brändimielikuvaa elämisen taiteen kuntana, jossa jokainen voi elää oman näköistä elämää. Priden huomioiminen Tuusulassa tänä vuonna ja säännöllisesti sen jälkeen on kannatettava ehdotus. 

Keski-Uudenmaan kuntien yhteinen Pride

Priden huomioimisesta kunnissa on Tuusulan lisäksi käyty keskusteluja myös muissa Keski-Uudenmaan kunnissa. Yhteistyössä Järvenpään ja Keravan kaupunkien kanssa on syntynyt ajatus Keski-Uudenmaan yhteisestä Pride-viikonlopusta. Keski-Uudenmaan Pride-viikonlopun ajankohdaksi on valikoitunut syyskuun ensimmäinen viikonloppu 3.–5.9. Viikonlopun aikana kunnissa liputettaisiin sateenkaarilipuin ja lisäksi järjestettäisiin Keski-Uudenmaan yhteinen Pride-tapahtuma. 

Sateenkaariliputus toteutettaisiin Tuusulan kunnan lipputangoissa ja sen kokonaiskustannus olisi noin 2 500 € euroa ja kulut voidaan kattaa tilapalveluiden käyttötaloudesta. 

Liputuksen lisäksi järjestettäisiin Keski-Uudenmaan yhteinen Pride-tapahtuma lauantaina 4.9. Järvenpäässä. Pääsääntöisesti Pride-tapahtumien toteuttava taho on jokin yhteisö. Helsingin Pride-viikon toteuttajana on Helsingin Pride yhteisö ry. Koska aloite on lähtenyt valtuustosta, ei tapahtumalla ole tällä hetkellä yhteisötahoa sen toteuttamiseksi. Keski-Uudenmaan Pride järjestettäisiin kuntien koordinoimana ja ensimmäisen vuoden koordinaatiovastuun kantaisi Järvenpää. Järvenpäässä valmistelut Keski-Uudenmaan kuntien yhteisestä Pride-viikonlopusta ovat edenneet ja sen puitteissa on käyty keskusteluita eri tahojen kanssa. Mukaan lupautuneita tahoja ovat tällä hetkellä Seta ry, Sykettä ja Sinfoniaa, Meidän festivaali, Järvenpään sateenkaarevat nuoret ja Järvenpään kaupungin eri yksiköitä. Tuusulalaisia ja muita keskiuusmaalaisia toimijoita kutsutaan mukaan yhteiseen suunnittelutilaisuuteen kesäkuussa. Kunnista Järvenpää on jo sitoutunut Priden toteutukseen syyskuussa. Keravalla valmistelu on vielä kesken.

Ajatuksena on, että Pride-tapahtuma kiertäisi Keski-Uudenmaan kunnissa ja eri kohteissa vuosittain. Tapahtumakonseptin suunnittelussa on hyvä huomioida, että ilman orgaanista tapahtumanjärjestäjää ei tapahtumalle saada samankaltaista vaikuttavuutta ja huomiota, kuin jos järjestäjä tapahtumalle olisi noussut yhteisön taholta. Tapahtuman järjestäminen tänä vuonna kuntien koordinoimana on kuitenkin mahdollista ja järkevää, sillä tapahtumakonsepti saa lähtölaukauksen ensimmäisen vuoden toteutuksesta ja sen myötä syntyvän yhteisön on mahdollista kehittää tapahtumakonseptia tulevina vuosina. Keski-Uudenmaan kuntien yhteinen Priden huomioiminen lisää vaikuttavuutta enemmän kuin yksittäisen kunnan yksittäinen toteutus. 

Pride-liputus ja Keski-Uudenmaan yhteinen, tänä vuonna Järvenpäässä järjestettävä Pride-tapahtuma voidaan toteuttaa kunnan käyttötalouden puitteissa yllä kuvatulla tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä edellä olevan vastauksen aloitteeseen
  • ehdottaa valtuustolle, että

 

VALTUUSTO päättää

  • katsoa Seppo Noron 8.3.2021 § 35 esittämän hänen ja Pekka Heikkisen allekirjoittaman aloitteen tulleen käsitellyksi.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Pasi Huuhtanen ilmoitti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • katsoa Seppo Noron 8.3.2021 § 35 esittämän hänen ja Pekka Heikkisen allekirjoittaman aloitteen tulleen käsitellyksi.

---

Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Pasi Huuhtanen Lea Ahosen ja Johanna Sipiläisen kannattamana esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu palautusesitys, oli asian käsittely ratkaistava äänestämällä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyä tässä kokouksessa, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi äänestävät "ei".  

Suoritetussa äänestyksessä 

  • jaa-äänen antoivat Jorma Sulander, Kim Kiuru, Aila Koivunen, Pekka Heikkinen, Markus Meckelborg, Margita Winqvist, Lilli Salmi, Sanna Tuhkunen, Seppo Noro, Anu Åberg, Jussi Salonen, Aarno Järvinen, Jere Pulska, Kari Kinnunen, Elisa Laitila, Anna Yltävä, Emmi Sirniö, Elina Väänänen, Laura Åvall, Sanna Kervinen, Mika Mäki-Kuhna, Janne Mellin, Ulla Palomäki, Kati Lepojärvi, Annika Lappalainen, Liisa Palvas, Antti Kaikkonen, Päivö Kuusisto, Karita Mäensivu, Henri Koskela, Arto Lindberg, Jani Peltonen, Jukka Ahlgren, Kari Friman, Ulla Rosenqvist, Annina Nuutinen ja  Arto Nätkynmäki
  • ei-äänen antoivat Pasi Huuhtanen, Jouko Riola, Lea Ahonen, Pentti Mattila, Johanna Sipiläinen, Matti Alanko, Satu Heikkilä, Ari Nyman, Raimo Stenvall ja Sami Tamminen
  • tyhjää äänestivät Eeva-Liisa Nieminen ja Taina Ketvel.


Tommi Partanen ja Ruut Sjöblom olivat poissa.

Puheenjohtaja totesi, että valtuusto oli päättänyt äänin 37-10, 2 tyhjää ja 2 poissa käsitellä asian tässä kokouksessa.

Tämän jälkeen Pasi Huuhtanen Lea Ahosen kannattamana teki seuraavan muutosesityksen:

"Valtuusto päättää, että Tuusulan kunta edistää ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja syrjäytymättömyyttä omassa toiminnassaan. Kunta ei kuitenkaan juhlista tapahtumia tai kampanjoita liputtamalla ulkopuolisten yritysten, yhdistysten tai liikkeiden tunnuksilla tai lipuilla.

Valtuusto toteaa, ettei valtuustoaloite anna aihetta muihin toimenpiteisiin ja valtuustoaloite todetaan loppuun käsitellyksi."

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosesitys, josta ei päästy yksimielisyyteen, asia on ratkaistava äänestämällä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Huuhtasen tekemää muutosesitystä, äänestävät "ei".  

Suoritetussa äänestyksessä 

  • jaa-äänen antoivat Kim Kiuru, Markus Meckelborg, Jorma Sulander, Anna Yltävä, Annika Lappalainen, Elina Väänänen, Sanna Kervinen, Seppo Noro, Emmi Sirniö, Laura Åvall, Elisa Laitila, Lilli Salmi, Ulla Palomäki, Margita Winqvist, Kari Kinnunen, Aarno Järvinen, Liisa Palvas, Anu Åberg, Sanna Tuhkunen, Karita Mäensivu, Mika Mäki-Kuhna, Antti Kaikkonen, Jussi Salonen, Janne Mellin, Päivö Kuusisto, Aila Koivunen, Kati Lepojärvi, Pekka Heikkinen, Henri Koskela, Arto Lindberg, Jani Peltonen, Jere Pulska, Kari Friman, Ulla Rosenqvist, Annina Nuutinen, Arto Nätkynmäki ja Mari Tienhaara
  • ei-äänen antoivat Pentti Mattila, Jouko Riola, Lea Ahonen, Satu Heikkilä, Johanna Sipiläinen, Pasi Huuhtanen, Ari Nyman, Jukka Ahlgren, Raimo Stenvall, Sami Tamminen
  • tyhjää äänestivät Eeva-Liisa Nieminen, Taina Ketvel ja Matti Alanko.


Tommi Partanen oli poissa. 

Puheenjohtaja totesi, että pohjaehdotus tuli valtuuston päätökseksi äänin 37-10, 3 tyhjää ja 1 poissa. 

Päätös

Valtuusto päätti

  • katsoa Seppo Noron 8.3.2021 § 35 esittämän hänen ja Pekka Heikkisen allekirjoittaman aloitteen tulleen käsitellyksi.

 

Pasi Huuhtanen ja Lea Ahonen ilmoittivat päätöksestä eriävän mielipiteen.

Ahosen eriävä mielipide: "Kunnan strategian ja hyvinvointisuunnitelman mukaista on jo se, että ihmisoikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Suomen perustuslaki takaa meille nämä oikeudet. Elämme ideologisten virtausten aikaa. Sateenkaarilipun alla on niitä laajasti. Tuskin moni kuntalainen on Pride-liputuksen kannalla. On myös monia vähemmistöön kuuluvia ryhmittymiä (yhdistyksiä, liikkeitä), ei ainoastaan tämä aloitteessa mainittu. Kunnan on päätöksissään kohdeltava samalla tavalla kaikkia vähemmistöön kuuluvia, niin liputusten kuin taloudellisen tuen antamisessa. Tällaisen aloitteen vastineessa on ehdottomasti tuotava valtuutetuille ja kuntalaisille tiedoksi, mitkä ovat kunnan liputussäännöt ennen kuin yhden ryhmän puolesta lähdetään liputtamaan ja antamaan rahallista tukea. Aloitteen vastine on puutteellinen kokonaisuutta ja yhdenvertaisuusperiaatetta ajatellen. Liputus ja viikon huomioiminen ei ole aiheellinen kunnan tasolla."

 

Ruut Sjöblom poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana, ja hänen tilalleen tuli kokoomuksen 2. varavaltuutettu Mari Tienhaara.  


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.