Valtuusto, kokous 11.12.2023

§ 169 Elinvoimaohjelman hyväksyminen vuosille 2023-2030

TUUDno-2022-1873

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

TUSINA TEKOJA - Tuusulan elinvoimaohjelma 2023 - 2030

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö keino-ohjelmaa.

Kuntalaiset, yrittäjät, järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta.

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023 - 2030.  Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, työllisyyskehitys, sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, viihtyisyys, identiteetti, vuorovaikutus).

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy  kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä.  Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta.

Elinvoimaohjelma kolme päätavoitetta ovat:
1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti
2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti
3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa - tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi.

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -hallitukselle.

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta.

LIITE: Tuusulan kunnan elinvoimaohjelma 2023 - 20230

PÄÄTÖSESITYS:

Kuntakehityslautakunta päättää lähettää Tusina tekoja - Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman 2023 - 2030 lausunnoille kasvatus- ja sivistyslautakuntaan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaan, tekniseen lautakuntaan, Keski-Uudenmaan ympäristölautakuntaan sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan.

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • lähettää Tusina tekoja - Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman 2023 - 2030 lausunnoille kasvatus- ja sivistyslautakuntaan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaan, tekniseen lautakuntaan, Keski-Uudenmaan ympäristölautakuntaan sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi
Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on kokouksessaan 19.4.2023 päättänyt pyytää kasvatus- ​ja sivistyslautakunnan ja kulttuuri- ​ja vapaa-​aikalautakunnan lausuntoa Tusina tekoja -​Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-​2030.  

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö keino-​ohjelmaa. 

Kuntalaiset, yrittäjät, ​järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, ​puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta. 

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023-​2030. Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, ​työllisyyskehitys, ​sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, ​viihtyisyys, ​identiteetti, vuorovaikutus). 

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy, kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä.  Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, ​joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta. 

Elinvoimaohjelman kolme päätavoitetta ovat: 

1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 

2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 

3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 
 

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa -​tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi. 

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -​hallitukselle. 

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta. 

 
Sivistyksen lautakuntien lausunto 

Kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- vapaa-aikalautakunta kiittävät selkeästä ja tiiviistä Tusina Tekoja -elinvoimaohjelmasta vuosille 2023-2030 ja toteava lausunnossaan seuraavaa: 

Ohjelma hahmottuu kunnan eri toimialojen toimintaa kokoavaksi ja asettaa yhteiset, selkeät tavoitteet. Ohjelman helppolukuisuus ja lähestyttävyys ovat tärkeitä asioita. Tiivis paketti on ymmärrettävä, eikä tavoitteita ole asetettu liikaa. Tuntuu kuitenkin, että ohjelman kokonaisuus jää joiltain osin melko yleisluontoiseksi. Elinvoimaohjelma ohjaa yhteistyöhön ja siiloutuneen toiminnan välttämiseen. Sivistyksen lautakunnat tunnistavat sivistyspalveluiden vaikutuksen sekä kovan että pehmeän elinvoiman kannalta on merkittäväksi. Toiveena on, että elinvoimaohjelma onnistuu kokoamaan toimijat tavoitteiden ja toimenpiteiden ja niiden arvioinnin äärelle. 

Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 

Elinvoimaohjelman tavoite tuusulalaisten yhteisöjen aktiivisuudesta on hyvä ja kannatettava, ja tämän tavoitteen osalta kunnassa on jo paljon onnistumisen kokemuksia. Onnistumisten taustalla on erityisesti paikallisen yhteisön mukanaolo kunnan toimijoiden kumppanina ja tukena. Sivistyksen työssä tämä on näkynyt esimerkiksi vapaa-aikapalveluiden tuottamisessa (Tuusulan kunnan latuverkoston, Tuusulanjärven talven, Rusutjärven ja Kellokosken talviuintipaikkojen ylläpito ja Jokelan kuntorata- ja virkistysalueen valmistuminen), joissa paikalliset yhteisöt ovat olleet korvaamattomia. Elinvoimaohjelman toivotaan tuovan lisää painoarvoa ja keinoja paikallisten yhteisöjen kannustamiseen ja aktivointiin. 

Elinvoimaohjelma nostaa tavoitteeksi sivistyksessäkin tärkeäksi koetut tilat ja puitteet tapahtumien järjestämiselle. Kunta toimii tiloja tarjotessaan yhteisöjen oman toiminnan mahdollistajana. Kunta tarjoaa tiloja erilaisille tapahtumille ja toiminnalle eri puolilla Tuusulaa jo nyt. Olisi tarpeen hahmottaa, onko tavoite jo saavutettu vai tuleeko elinvoimaohjelman myötä uutta tavoitteistoa puitteiden tarjoamiselle. Sivistyksen lautakunnat toivovat, että tilojen tarjoamisessa tehtyä hyvää työtä jatketaan yhteistyössä edelleen. 

Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 

Elinvoimaohjelma painottaa Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittämistä. Sivistyksen lautakunnat näkevät, että myös Tuusulanjärven ympäristöä tulisi kehittää virkistyskäytössä laajemmin.  Vuonna 2017 käynnistyneen Tuusulanjärven ja jokilaakson kehittämisohjelman tavoitteena on lisätä alueen houkuttelevuutta parantamalla järven virkistyskäyttöä ja saavutettavuutta. Järven ympäristö on jopa 100 000 asukkaan aktiivisessa käytössä. Ohjelmassa on vuosien aikana eri hankkeissa parannettu järven kuntoa ja saavutettavuutta sekä alueen palveluja ja kulkuyhteyksiä. Hankkeessa on mukana kunnan eri toimialueita ja Keski-Uusimaan ympäristökeskus. 

Aktiivisen viestinnän tavoitteessa sivistyksen lautakunnat pitävät tärkeänä viestimistä sekä kunnan nykyisille että uusille asukkaille. Viestinnän kehittäminen myös lapsia ja nuoria tavoittavin keinoin olisi tärkeää. 

Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 

Elinvoimaohjelmassa on tuotu esille yritysten valmiudet kansainvälisen työvoiman työllistämiseen. Yritysten ohella kunnan omien valmiuksien parantamiseen kieli- ja kulttuurikysymyksissä ja monikulttuuristen asukkaiden ja työntekijöiden houkuttelemisessa on panostettava. Englanninkielinen viestintä ovat hyvä tavoite, ja sivistyksen toimialueella on tunnistettu viestintätarvetta muissakin kielissä, esimerkiksi ruotsiksi, venäjäksi ja arabiaksi. Monikielisen viestinnän toteuttamiseen tarvitaan käännöspalveluiden hyödyntämisen lisäksi kunnan omaa osaamista, jotta pystyttäisiin viestimään riittävän ajantasaisesti keskeisistä arjen asioista. 

Elinvoimaohjelmassa määritetyt tavoitteet englanninkielisistä palveluista ja yritysten kansainvälistymisen mahdollisuuksien tukemisesta antavat linjaa ja tukea sivistyksen toimialueella englannin kielirikasteisen varhaiskasvatuksen laajentamiseen, kielikylpytoiminnan aloittamiseen ja englanninkielisen opetuksen polun kehittämiseen esi- ja perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Kunnan kansainvälisyyssuunnitelmaan tulisi saada elinvoimaohjelman lisäksi monikielisyyteen, monikulttuurisuuteen ja kansainvälisen työvoiman houkuttelemiseen tähtääviä toimia. 

Kuvitus tukemaan tavoitteita 

Materiaaliin valittu kuvitus on isossa roolissa ja tukee elinvoimaohjelman sisältöjä. Tekstin lisäksi kuvat välittävät vahvaa ja välitöntä viestiä Tuusulan elinvoimaan vaikuttavista nykyisistä ja tulevista tekijöistä. Kuvitukseen toivottaisiin näkyviin tavoitteiden mukaisesti monikulttuurisuutta ja kansainvälistymistä tukevaa sisältöä. Kolmen kuntakeskuksen tunnistettava visuaalinen ilme olisi hyvä löytyä myös kuvista. Visuaaliseen ilmeeseen liittyen aloitus- ja lopetusdian valkoista hallitsevaa aaltomuotoilua ehdotetaan poistettavaksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää antaa Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-2030 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Katja Repo, yhteisömanageri, katja.repo@tuusula.fi
Annukka Luoderanta, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on kokouksessaan 19.4.2023 päättänyt pyytää kasvatus- ja sivistyslautakunnan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausuntoa Tusina tekoja - Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-2030.

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö -keino-ohjelmaa.

Kuntalaiset, yrittäjät, järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta.

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023 - 2030. Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, työllisyyskehitys, sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, viihtyisyys, identiteetti, vuorovaikutus).

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä. Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta.

Elinvoimaohjelma kolme päätavoitetta ovat:

  1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti
  2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti
  3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille.
     

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa - tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi.

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -hallitukselle.

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta.


Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää elinvoimaohjelmaa visuaalisesti ja kielellisesti selkeänä ja napakkana esityksenä. Elinvoimaohjelman visio ja tavoitteet ovat kannatettavia, ja ne tuodaan hyvin esille. Elinvoimaohjelmassa Tuusulaa kuvataan kolmen aktiivisen keskuksen, kolmen omaleimaisen alueen, kunnaksi. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta ehdottaa, että nämä kolme, ja joidenkin tulkintojen mukaan jopa neljä, keskusta vahvuuksineen nimetään ja tuodaan näkyvämmin esiin elinvoimaohjelman tekstissä ja kuvituksessa.

Elinvoimaohjelman mukaan Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut ovat kuntien kärkeä, ja kunta panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin. Pehmeät vetovoimatekijät, kuten turvallisuus, viihtyisyys, identiteetti ja vuorovaikutus, tarjoavat kuitenkin eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua. Kunnan vetovoiman kehittämisen rinnalla tulee muistaa kunnan pitovoimasta huolehtiminen. Tuusulassa jokaista muuttajaa kohtaan on 14 paikallaan pysyjää (2023).

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta tunnistaa roolinsa erityisesti pehmeiden vetovoimatekijöiden alueella. Lautakunta vastaa kuntatasoisesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja yhteistyön ohjauksesta, kunnan päätöksenteon vaikutusten ennakkoarviointimenettelyn ohjauksesta ja ohjeistuksesta sekä kuntalaisvaikuttamisen ohjauksesta. Näitä kunnan elinvoiman keskeisiä elementtejä ovat esimerkiksi yhteisöllisyys, aktiivinen yhteistyö ja vuoropuhelu, osallistumisen mahdollisuudet sekä tilojen tehokas käyttö. Lautakunta haluaa nostaa elinvoimaohjelmaan vetovoimatekijöiden joukkoon valtuustokauden 2021–2025 tavoitteen Tuusulan kestävästä kehittymisestä. Tuusulan tulevaisuutta tulee rakentaa taloudellisesti, kestävästi ja ilmastotekoja kaikessa toiminnassa edistäen, asukkaita ajatellen. Kunnassa on vaalittava viherympäristöjä, vesistöjä ja luonnon monimuotoisuutta, joilla on suuri merkitys kuntalaisten hyvinvointiin. Nämä ovat tärkeitä pito- ja elinvoimatekijöitä sekä asukkaiden että erilaisten yhteisöjen näkökulmasta. Tämän voi havaita esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin ideoiden painottumisesta ympäristöön, vapaa-aikaan ja yhteisöllisyyttä tukeviin tapahtumiin ja toimintoihin. Viime vuosina myös kestävään kehitykseen liittyvien ideoiden määrä on ollut selkeässä kasvussa.

Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää elinvoimaohjelman tavoitetta Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti hyvänä ja kannatettavana. Tavoite on yhteneväinen Tuusulan hyvinvointisuunnitelman 2021–2025 ja järjestösuunnitelman 2021–2025 tavoitteiden kanssa. Tavoite myös tukee asukkaiden ja yhteisöjen hyvinvointia Tuusulassa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta toivoo, että elinvoimaohjelman myötä kuntaan luodaan lisää keinoja yhteisöjen ja asukaslähtöisen toiminnan tukemiseen.

Tusina tekoja –elinvoimaohjelman valmistelussa on käyty laajaa vuoropuhelua ja osallistettu sidosryhmiä kiitettävällä tavalla. Tuusulan kunnan osallisuusmallin ydin, yksilön ja yhteisöjen oikeus osallistua ja vaikuttaa, näkyy elinvoimaohjelmassa hyvin.

Osallisuusmalli ja sen tulokulmat toteutuvat erityisen hyvin seuraavissa teoissa:

  1. Vahvistamme yhteistyötä sekä verkostotoimintaa yritysten, kuntien ja muiden yhteisöjen kanssa elinvoiman kehittämisessä.
  2. Tartumme aktiivisesti asukkaiden toiveisiin ja toteutamme niitä.
  3. Mahdollistamme tapahtumien järjestämisen tarjoamalla tiloja ja toimivat puitteet.
     

Tuusulan alueellisissa kehittämisverkostoissa pyritään luomaan verkostoja ja kehittämään niiden vuorovaikutusmahdollisuuksia sekä tukemaan asukkaiden ja yhteisöjen järjestämiä tapahtumia ja
omaehtoista toimintaa. Näissä teemoissa ja asukaslähtöisyydessä onnistuminen edellyttää toimialojen tiiviimpää yhteistyötä ja Me teemme yhdessä uutta –toimintatapaan panostamista.


Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti

Elinvoimaohjelmassa nostetaan esiin Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittäminen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta kannattaa kehitystyötä; Tuusulanjärvi ympäristöineen on erittäin tärkeä sekä asukkaiden virkistyskäytön kannalta että kunnan matkailuvalttina. Kehittämisessä on huomioitava alueen ainutlaatuisuus, historia ja luontoarvojen säilyttäminen. Tuusulanjärven virkistys- ja matkailukäyttöä olisi hyvä kehittää yhteistyössä sekä naapurikunnan että järven välittömässä läheisyydessä vaikuttavien toimijoiden, kuten asukkaat, oppilaitokset, paikalliset yrittäjät, kanssa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta haluaa nostaa elinvoimaohjelmaan Tuusulanjärven virkistyskäytön kestävän kehittämisen rinnalle Tuusulan metsien merkityksen sekä asukkaiden virkistyskäytössä että hiilinieluna.

Kunnan tehtävä on järjestää palvelut asukkailleen taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää erittäin tärkeänä, että Tuusulan elinvoimaohjelmassa huomioidaan kaikkien kuntalaisten hyvinvointi, erityisesti esteettömät ja saavutettavat palvelut ja toiminnot. Elinvoimaohjelman mukaan Tuusulassa panostetaan asuin- ja elinympäristön suunnittelussa viihtyvyyteen ja monipuolisuuteen. Kunnan kehittämiskokonaisuuksista ja elinvoimaa rakentavista asioista viestitään aktiivisesti ja monikanavaisesti. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää tärkeänä, että asukkaiden näkökulma viihtyisän ja monipuolisen asuin- ja elinympäristön suunnitteluun kuullaan ja huomioidaan nykyistä paremmin. Asukkaiden tiedottamista ja kuuntelemista on kehitettävä varhaisemmaksi ja vuorovaikutteisemmaksi esimerkiksi kaavailloilla. Kaavailtojen tulisi toteutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kaavoitusprosessia, mahdollisesti myös prosessin eri vaiheissa.


Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille

Tuusulan positiivisia vetovoimatekijöitä ovat turvallisuus, lapsiperheystävällisyys ja luonnonläheisyys. Jotta kunta pystyisi kilpailemaan houkuttelevuudessa naapuriensa kanssa, palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä liikenneyhteyksiä kunnan sisällä ja pääkaupunkiseudulle tulee kehittää nykyisestä. Esimerkiksi lentokentän läheisyys olisi valttikortti, mikäli sinne olisi toimivat kulkuyhteydet. Kunnan tulisi pystyä markkinoimaan ja viestimään itsestään ja toiminnastaan vähintäänkin ruotsiksi ja englanniksi; lisäksi palveluiden saatavuuteen eri kielillä olisi panostettava.

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon elinvoimaohjelman luonnoksesta.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon elinvoimaohjelman luonnoksesta.

Valmistelija

Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi
Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on kokouksessaan 19.4.2023 päättänyt pyytää kasvatus- ​ja sivistyslautakunnan ja kulttuuri- ​ja vapaa-​aikalautakunnan lausuntoa Tusina tekoja -​Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-​2030.  

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö keino-​ohjelmaa. 

Kuntalaiset, yrittäjät, ​järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, ​puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta. 

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023-​2030. Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, ​työllisyyskehitys, ​sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, ​viihtyisyys, ​identiteetti, vuorovaikutus). 

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy, kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä.  Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, ​joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta. 

Elinvoimaohjelman kolme päätavoitetta ovat: 

1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 

2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 

3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 
 

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa -​tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi. 

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -​hallitukselle. 

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta. 

 
Sivistyksen lautakuntien lausunto 

Kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- vapaa-aikalautakunta kiittävät selkeästä ja tiiviistä Tusina Tekoja -elinvoimaohjelmasta vuosille 2023-2030 ja toteavat lausunnossaan seuraavaa: 

Ohjelma hahmottuu kunnan eri toimialojen toimintaa kokoavaksi ja asettaa yhteiset, selkeät tavoitteet. Ohjelman helppolukuisuus ja lähestyttävyys ovat tärkeitä asioita. Tiivis paketti on ymmärrettävä, eikä tavoitteita ole asetettu liikaa. Tuntuu kuitenkin, että ohjelman kokonaisuus jää joiltain osin melko yleisluontoiseksi. Elinvoimaohjelma ohjaa yhteistyöhön ja siiloutuneen toiminnan välttämiseen. Sivistyksen lautakunnat tunnistavat sivistyspalveluiden vaikutuksen sekä kovan että pehmeän elinvoiman kannalta on merkittäväksi. Toiveena on, että elinvoimaohjelma onnistuu kokoamaan toimijat tavoitteiden ja toimenpiteiden ja niiden arvioinnin äärelle. 

Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 

Elinvoimaohjelman tavoite tuusulalaisten yhteisöjen aktiivisuudesta on hyvä ja kannatettava, ja tämän tavoitteen osalta kunnassa on jo paljon onnistumisen kokemuksia. Onnistumisten taustalla on erityisesti paikallisen yhteisön mukanaolo kunnan toimijoiden kumppanina ja tukena. Sivistyksen työssä tämä on näkynyt esimerkiksi vapaa-aikapalveluiden tuottamisessa (Tuusulan kunnan latuverkoston, Tuusulanjärven talven, Rusutjärven ja Kellokosken talviuintipaikkojen ylläpito ja Jokelan kuntorata- ja virkistysalueen valmistuminen), joissa paikalliset yhteisöt ovat olleet korvaamattomia. Elinvoimaohjelman toivotaan tuovan lisää painoarvoa ja keinoja paikallisten yhteisöjen kannustamiseen ja aktivointiin. 

Elinvoimaohjelma nostaa tavoitteeksi sivistyksessäkin tärkeäksi koetut tilat ja puitteet tapahtumien järjestämiselle. Kunta toimii tiloja tarjotessaan yhteisöjen oman toiminnan mahdollistajana. Kunta tarjoaa tiloja erilaisille tapahtumille ja toiminnalle eri puolilla Tuusulaa jo nyt. Olisi tarpeen hahmottaa, onko tavoite jo saavutettu vai tuleeko elinvoimaohjelman myötä uutta tavoitteistoa puitteiden tarjoamiselle. Sivistyksen lautakunnat toivovat, että tilojen tarjoamisessa tehtyä hyvää työtä jatketaan yhteistyössä edelleen. 

Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 

Elinvoimaohjelma painottaa Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittämistä. Sivistyksen lautakunnat näkevät, että myös Tuusulanjärven ympäristöä tulisi kehittää virkistyskäytössä laajemmin.  Vuonna 2017 käynnistyneen Tuusulanjärven ja jokilaakson kehittämisohjelman tavoitteena on lisätä alueen houkuttelevuutta parantamalla järven virkistyskäyttöä ja saavutettavuutta. Järven ympäristö on jopa 100 000 asukkaan aktiivisessa käytössä. Ohjelmassa on vuosien aikana eri hankkeissa parannettu järven kuntoa ja saavutettavuutta sekä alueen palveluja ja kulkuyhteyksiä. Hankkeessa on mukana kunnan eri toimialueita ja Keski-Uusimaan ympäristökeskus. 

Aktiivisen viestinnän tavoitteessa sivistyksen lautakunnat pitävät tärkeänä viestimistä sekä kunnan nykyisille että uusille asukkaille. Viestinnän kehittäminen myös lapsia ja nuoria tavoittavin keinoin olisi tärkeää. 

Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 

Elinvoimaohjelmassa on tuotu esille yritysten valmiudet kansainvälisen työvoiman työllistämiseen. Yritysten ohella kunnan omien valmiuksien parantamiseen kieli- ja kulttuurikysymyksissä ja monikulttuuristen asukkaiden ja työntekijöiden houkuttelemisessa on panostettava. Englanninkielinen viestintä ovat hyvä tavoite, ja sivistyksen toimialueella on tunnistettu viestintätarvetta muissakin kielissä, esimerkiksi ruotsiksi, venäjäksi ja arabiaksi. Monikielisen viestinnän toteuttamiseen tarvitaan käännöspalveluiden hyödyntämisen lisäksi kunnan omaa osaamista, jotta pystyttäisiin viestimään riittävän ajantasaisesti keskeisistä arjen asioista. 

Elinvoimaohjelmassa määritetyt tavoitteet englanninkielisistä palveluista ja yritysten kansainvälistymisen mahdollisuuksien tukemisesta antavat linjaa ja tukea sivistyksen toimialueella englannin kielirikasteisen varhaiskasvatuksen laajentamiseen, kielikylpytoiminnan aloittamiseen ja englanninkielisen opetuksen polun kehittämiseen esi- ja perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Kunnan kansainvälisyyssuunnitelmaan tulisi saada elinvoimaohjelman lisäksi monikielisyyteen, monikulttuurisuuteen ja kansainvälisen työvoiman houkuttelemiseen tähtääviä toimia. 

Kuvitus tukemaan tavoitteita 

Materiaaliin valittu kuvitus on isossa roolissa ja tukee elinvoimaohjelman sisältöjä. Tekstin lisäksi kuvat välittävät vahvaa ja välitöntä viestiä Tuusulan elinvoimaan vaikuttavista nykyisistä ja tulevista tekijöistä. Kuvitukseen toivottaisiin näkyviin tavoitteiden mukaisesti monikulttuurisuutta ja kansainvälistymistä tukevaa sisältöä. Kolmen kuntakeskuksen tunnistettava visuaalinen ilme olisi hyvä löytyä myös kuvista. Visuaaliseen ilmeeseen liittyen aloitus- ja lopetusdian valkoista hallitsevaa aaltomuotoilua ehdotetaan poistettavaksi. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää antaa Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-2030 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on kokouksessaan 19.4.2023 päättänyt pyytää teknisen lautakunnan lausuntoa Tusina tekoja -​Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-​2030.  

Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö keino-​ohjelmaa. 

Kuntalaiset, yrittäjät, ​järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, ​puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta. 

Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023-​2030. Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, ​työllisyyskehitys, ​sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, ​viihtyisyys, ​identiteetti, vuorovaikutus). 

Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy, kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä.  Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, ​joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta. 

Elinvoimaohjelman kolme päätavoitetta ovat: 

  1. Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti 
  2. Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti 
  3. Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille 

Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa -​tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi. 

Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -​hallitukselle. 

Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta. 

Teknisen lautakunnan lausunto Elinvoimaohjelmaan 2023 -2030

Tekninen lautakunta pitää ohjelmaa sopivan kompaktina kokonaisuutena ja korostaa sitä, että elinvoimaohjelma pohjautuu eri strategioihin ja ohjelmiin sekä laajaan sidosryhmätyöskentelyyn, mikä antaa vahvan pohjan elinvoiman rakentamiseen tulevina vuosina. Tuusulan kovat elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut ovat kuntien kärkeä, mikä antaa mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua pehmeissä elinvoimatekijöissä ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa. Elinvoimaohjelma kokoaa eri toimialojen toimintaa kunnan elinvoimaa kasvattaviksi kokonaisuuksiksi ja asettaa yhteiset, selkeät tavoitteet; tusinan tekoja, jotka jaetaan toimenpiteiksi ja mittareiksi.

Elinvoimaohjelma ohjaa yhteistyöhön ja elinvoiman merkityksen ja lisäämisen huomioimiseen sekä näkyväksi tekemiseen läpi kunnan organisaation toiminnassa. Elinvoimaohjelman toivotaan tuovan lisää painoarvoa ja keinoja kuntalaisten, paikallisten yhteisöjen ja elinkeinoelämän kannustamiseen ja aktivointiin ja siten luovan elinvoimaisen toimintaympäristön. Tekninen lautakunta toivoo tavoitteiden käytäntöön viemisessä toimenpiteiltä konkretiaa sekä mitattavuutta.

Elinvoimaohjelman mukaan Tuusulassa panostetaan erityisesti asuin- ja elinympäristön suunnittelussa viihtyvyyteen, turvallisuuteen ja monipuolisuuteen huomioiden asuin ja elinympäristön laadun. Lisäksi tekninen lautakunta näkee tärkeänä tilojen tarjoamisen, jota tehty Kasvun ja ympäristön toimialan vetämänä, jatkuvan edelleen. Tämä koskee myös erilaisia yhteisöllisiä tiloja ja niiden kehittämistä.

Elinvoimaohjelma painottaa Tuusulanjärven sekä viher- ja virkistysalueiden käytön kehittämistä. Tekninen lautakunta katsoo, että virkistyskäyttö on Tuusulan tärkeä veto- ja pitovoimatekijä sekä kannatettavaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan ilmastovastuullisuuden ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmat on tarpeen edelleen huomioida.

Lisäksi tekninen lautakunta pitää hyvänä asiana sitä, että elinvoimaohjelmassa on huomioitu eri tahojen vahva osallistaminen sekä koko kunnan alueen ja sen kolmen omaleimaisen keskuksen kehittäminen niiden vahvuuksien pohjalta. Kolmen keskuksen kehittämisessä tärkeässä roolissa ovat myös kunnan tilahankkeet (päiväkodit, koulut)  sekä yleisten alueiden hankkeet (kadut, aukiot, puistot, viher- ja virkistysalueet).

Tekninen lautakunta näkee tärkeänä, että alueen kilpailukyvyn ja kasvun edellytyksenä panostetaan osaajien houkutteluun sekä eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Elinvoimaohjelmassa tavoitetta aktiivisesta viestinnästä eri kehittämiskokonaisuuksista ja elinvoimaa rakentavista asioista pidetään myös tärkeänä.

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon elinvoimaohjelman 2023-2030 luonnoksesta kuntakehityslautakunnalle.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon elinvoimaohjelman 2023-2030 luonnoksesta kuntakehityslautakunnalle.

Eriävä mielipide

Risto Rämö jätti asiassa seuraavan eriävän mielipiteen:

Kunnan tulisi systemaattisesti etsiä kaikissa toimissaan ympäristöystävällisiä ja fossiilivapaita ratkaisuja mm. joukkoliikenteen kalustolle asetettavien vaatimusten suhteen. 

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua keskustelun jäsen Risto Rämö teki asiassa seuraavan muutosehdotuksen: Elinvoimaohjelman sivu 7, kohta 11, tekstin tulee jatkua seuraavasti: kehittämisen yhteydessä vaihtoehtoisia toteutusvaihtoehtoja etsien, fosiilivapaan ja ilmastoystävällisen ratkaisun löytämiseksi.

Ehdotus hylättiin kannattamattomana. Risto Rämö jätti asiassa eriävän mielipiteen.

---

Kokoustauko asian käsittelyn aikana klo 19:38 - 19:45.

Valmistelija

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

Sivistyksen lautakuntien lausunto Elinvoimaohjelmaan 2023 - 2030

Ohjelma hahmottuu kunnan eri toimialojen toimintaa kokoavaksi ja asettaa yhteiset,​ selkeät tavoitteet sekä se on helppolukuinen ja lähestyttävä. Tiivis paketti on ymmärrettävä, ​eikä tavoitteita ole asetettu liikaa. Kokonaisuus jää joiltain osin melko yleisluontoiseksi. Ohjelma ohjaa yhteistyöhön ja siiloutuneen toiminnan välttämiseen.

 Ohjelmassa tunnistetaan sivistyspalveluiden vaikutus sekä kovan että pehmeän elinvoiman kannalta merkittäväksi. Ja lautakunnat toivovat, että ohjelmaonnistuu kokoamaan toimijat tavoitteiden ja toimenpiteiden ja niiden arvioinnin äärelle. Lisäksi tavoite tuusulalaisten yhteisöjen aktiivisuudesta on hyvä ja kannatettava ja ohjelman toivotaankin tuovan lisää painoarvoa ja keinoja paikallisten yhteisöjen kannustamiseen ja aktivointiin. Ohjelma nostaa tavoitteeksi sivistyksessäkin tärkeäksi koetut tilat ja puitteet tapahtumien järjestämiselle. Kunta toimii tiloja tarjotessaan yhteisöjen oman toiminnan mahdollistajana. Sivistyksen lautakunnat toivovat,​ että tilojen tarjoamisessa tehtyä hyvää työtä jatketaan yhteistyössä edelleen. Ohjelma painottaa Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittämistä, mutta myös Tuusulanjärven ympäristöä tulisi kehittää virkistyskäytössä laajemmin.

Lautakunnat korostavat aktiivisen viestinnän tavoitteessa, että  tärkeää on viestiminen sekä kunnan nykyisille että uusille asukkaille. Lisäksi yritysten ohella kunnan omien valmiuksien parantamiseen kieli-​ja kulttuurikysymyksissä ja monikulttuuristen asukkaiden ja työntekijöiden houkuttelemisessa on panostettava. Määritetyt tavoitteet englanninkielisistä palveluista ja yritysten kansainvälistymisen mahdollisuuksien tukemisesta antavat linjaa ja tukea sivistyksen toimialueella. Kunnan kansainvälisyyssuunnitelmaan tulisi saada elinvoimaohjelman lisäksi monikielisyyteen,​monikulttuurisuuteen ja kansainvälisen työvoiman houkuttelemiseen tähtääviä toimia.

Myös kuvitukseen toivottaisiin näkyviin tavoitteiden mukaisesti monikulttuurisuutta ja kansainvälistymistä tukevaa sisältöä. Kolmen kuntakeskuksen tunnistettava visuaalinen ilme olisi hyvä löytyä myös kuvista. Lisäksi visuaaliseen ilmeeseen liittyen aloitus-​ja lopetusdian valkoista hallitsevaa aaltomuotoilua ehdotetaan poistettavaksi. 

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto Elinvoimaohjelmaan 2023 - 2030

Elinvoimaohjelma visuaalisesti ja kielellisesti on selkeä ja napakka. Elinvoimaohjelman visio ja tavoitteet ovat kannatettavia, ja ne tuodaan hyvin esille. Kolme, ja joidenkin tulkintojen mukaan jopa neljä, keskusta vahvuuksineen tulisi nimetä ja tuoda näkyvämmin esiin. Kunnan vetovoiman kehittämisen rinnalla tulee muistaa kunnan pitovoimasta huolehtiminen.

Lautakunta tunnistaa roolinsa erityisesti pehmeiden vetovoimatekijöiden alueella. Elinvoimaohjelmaan tulisi ottaa mukaan vetovoimatekijöiden joukkoon valtuustokauden 2021–2025 tavoite Tuusulan kestävästä kehittymisestä. Tuusulan tulevaisuutta tulee rakentaa taloudellisesti, kestävästi ja ilmastotekoja kaikessa toiminnassa edistäen, asukkaita ajatellen. On vaalittava viherympäristöjä, vesistöjä ja luonnon monimuotoisuutta

Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti -tavoite on hyvä ja kannatettava. Elinvoimaohjelman myötä kuntaan luodaan lisää keinoja yhteisöjen ja asukaslähtöisen toiminnan tukemiseen.

Lautakunnan mielestä valmistelussa on käyty laajaa vuoropuhelua ja osallistettu sidosryhmiä kiitettävällä tavalla. Tuusulan kunnan osallisuusmallin ydin, yksilön ja yhteisöjen oikeus osallistua ja vaikuttaa, näkyy elinvoimaohjelmassa hyvin. Osallisuusmalli ja sen tulokulmat toteutuvat erityisen hyvin.

Lautakunta toteaa, että onnistuminen edellyttää toimialojen tiiviimpää yhteistyötä ja Me teemme yhdessä uutta –toimintatapaan panostamista.

Tuusulanjärven virkistyskäytön kestävän kehittämisen rinnalle nostetaan Tuusulan metsien merkitys sekä asukkaiden virkistyskäytössä että hiilinieluna. Lisäksi ohjelmatyössä tulisi huomioida kaikkien kuntalaisten hyvinvointi, erityisesti esteettömät ja saavutettavat palvelut ja toiminnot.

Myös asukkaiden näkökulma viihtyisän ja monipuolisen asuin- ja elinympäristön suunnitteluun tulee kuulla ja huomioida nykyistä paremmin. Palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä liikenneyhteyksiä kunnan sisällä ja pääkaupunkiseudulle tulee kehittää nykyisestä.

Kunnan tulisi myös pystyä markkinoimaan ja viestimään itsestään ja toiminnastaan vähintäänkin ruotsiksi ja englanniksi; lisäksi palveluiden saatavuuteen eri kielillä olisi panostettava.

 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta ei lausunut elinvoimaohjelmasta

 

Teknisen lautakunnan lausunto Elinvoimaohjelmaan 2023 -2030

Ohjelma on sopivan kompakti kokonaisuus ja korostaa sitä, että elinvoimaohjelma pohjautuu eri strategioihin ja ohjelmiin sekä laajaan sidosryhmätyöskentelyyn. Tuusulan kovat elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut ovat kuntien kärkeä, mikä antaa mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua pehmeissä elinvoimatekijöissä ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa.

Ohjelma kokoaa eri toimialojen toiminnan kunnan elinvoimaa kasvattaviksi kokonaisuuksiksi ja asettaa yhteiset, selkeät tavoitteet; tusinan tekoja, jotka jaetaan toimenpiteiksi ja mittareiksi sekä ohjaa yhteistyöhön ja elinvoiman merkityksen ja lisäämisen huomioimiseen sekä näkyväksi tekemiseen läpi kunnan organisaation toiminnassa.

Lisäksi lautakunta toivoo ohjelman tuovan lisää painoarvoa ja keinoja kuntalaisten, paikallisten yhteisöjen ja elinkeinoelämän kannustamiseen ja aktivointiin ja siten luovan elinvoimaisen toimintaympäristön.

Tavoitteiden käytäntöön viemisessä toivotaan toimenpiteiltä konkretiaa sekä mitattavuutta.

Tuusulassa panostetaan erityisesti asuin- ja elinympäristön suunnittelussa viihtyvyyteen, turvallisuuteen ja monipuolisuuteen huomioiden asuin ja elinympäristön laadun. Tärkeää on myös tilojen tarjoaminen, jota tehty Kasvun ja ympäristön toimialan vetämänä, jatkuu edelleen

Lautakunta painottaa Tuusulanjärven sekä viher- ja virkistysalueiden käytön kehittämistä, jotka ovat on Tuusulan tärkeä veto- ja pitovoimatekijöitä sekä kannatettavaa kestävän kehityksen näkökulmasta.

Lautakunta pitää hyvänä, että elinvoimaohjelmassa on huomioitu eri tahojen vahva osallistaminen sekä koko kunnan alueen ja sen kolmen omaleimaisen keskuksen kehittäminen niiden vahvuuksien pohjalta.

Kolmen keskuksen kehittämisessä tärkeässä roolissa ovat myös kunnan tilahankkeet (päiväkodit, koulut)  sekä yleisten alueiden hankkeet (kadut, aukiot, puistot, viher- ja virkistysalueet). Lisäksi alueen kilpailukyvyn ja kasvun edellytyksenä tulisi panostaa osaajien houkutteluun sekä eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Tavoitetta aktiivisesta viestinnästä eri kehittämiskokonaisuuksista ja elinvoimaa rakentavista asioista pidetään myös tärkeänä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä osaltaan Elinvoimaohjelman Tusina tekoja 2023 - 2030
  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että

 

KUNNANHALLITUS päättää

  • hyväksyä Elinvoimaohjelman Tusina tekoja 2023 - 2030.

 

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Kuntakehityslautakunta päätti

  • hyväksyä osaltaan Elinvoimaohjelman Tusina tekoja 2023 – 2030
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle että

 

VALTUUSTO päättää

  • hyväksyä Elinvoimaohjelman Tusina tekoja 2023 – 2030

 

Lisäksi kuntakehityslautakunta päätti

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun Jari Anttalainen teki Liisa Sorrin ja Margita Winqvistin kannattamana seuraavan muutosehdotuksen.

Esitän päätöstä muutettavaksi seuraavasti:

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä osaltaan Elinvoimaohjelman Tusina tekoja 2023 – 2030
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle että

 

VALTUUSTO päättää

  • hyväksyä Elinvoimaohjelman Tusina tekoja 2023 – 2030

 

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

 

Lautakunta hyväksyi muutosehdotuksen yksimielisesti.

Valmistelija

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • hyväksyä elinvoimaohjelman Tusina tekoja vuosille 2023 - 2030.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Elinvoimajohtaja Kristiina Salo selosti asiaa kokouksessa. 

Arto Lindberg poistui kokouksesta klo 18.28-18.35 väliseksi ajaksi.

Yhdyskuntatekniikan päällikkö Petri Juhola poistui kokouksesta klo 18.25 ja osallistui etänä kokouksen loppuajan.  

Asian käsittelyn jälkeen pidettiin kokoustauko klo 18.36-18.49. 

Valmistelija

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • hyväksyä elinvoimaohjelman Tusina tekoja vuosille 2023 -​ 2030.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.