Valmistelija
Katja Repo, yhteisömanageri, katja.repo@tuusula.fi
Annukka Luoderanta, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi
Perustelut
Perustelut
Kuntakehityslautakunta on kokouksessaan 19.4.2023 päättänyt pyytää kasvatus- ja sivistyslautakunnan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausuntoa Tusina tekoja - Tuusulan kunnan elinvoimaohjelmasta 2023-2030.
Tuusulan kunnan elinvoimaohjelman työstäminen on aloitettu lokakuussa 2022. Elinvoimaohjelma syventää ja tarkentaa pormestariohjelman ja kuntastrategian linjauksia sekä toimeenpanee valtuustokauden tavoitteita. Elinvoimaohjelma on keskeinen strateginen asiakirja ja täydentää vaikuttaminen ja yhteistyö -keino-ohjelmaa.
Kuntalaiset, yrittäjät, järjestöjen edustajat ja muut sidosryhmät ovat osallistuneet elinvoimaohjelman laatimiseen kyselyn, puhelinhaastattelukierroksen, kahden työpajan ja seminaarityöskentelyn kautta.
Elinvoimaohjelmassa kuvataan Tuusulan elinvoiman kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet seuraaville vuosille 2023 - 2030. Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut (mm. väestönkehitys, työllisyyskehitys, sijainti, yritysdynamiikka) ovat kuntien kärkeä. Tuusula panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin, mutta eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua on pehmeissä elinvoimatekijöissä (mm. turvallisuus, viihtyisyys, identiteetti, vuorovaikutus).
Elinvoimaohjelman visio Tuusula on kolmen aktiivisen keskuksen kunta, joka kehittyy ja menestyy kiteytyy kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joissa elinvoima kumpuaa aktiivisista ja energisistä yhteisöistä. Visioon pyritään kolmen tavoitteen ja tavoitteet mahdollistavien tekojen avulla. Erottuvan, energisen ja eläväisen kunnan elinvoimaohjelma perustuu osallistuviin yhteisöihin, kodikkaaseen ja kestävän kehityksen elinympäristöön ja aktiiviseen yritystoimintaan sekä kolmeen omaleimaiseen alueeseen, joita kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta.
Elinvoimaohjelma kolme päätavoitetta ovat:
- Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti
- Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti
- Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille.
Päätavoitteiden alle on määritelty kaksitoista tekoa - tusina tekoja. Tuusulan elinvoimaisuuden edistäminen edellyttää samansuuntaisia tekoja kunnan eri sektoreilta. Elinvoimaohjelman toteutus on siis suoraa ja käytännönläheistä työtä koko Tuusulan elinvoiman kehittämiseksi.
Elinvoimaohjelman kolmea tavoitetta ja niitä toteutettavia tusinaa tekoja mitataan ja seurataan säännöllisesti. Tekojen toteutumista ja vaikuttavuutta raportoidaan talousarvioseurannan yhteydessä ja elinvoimaohjelman etenemisestä raportoidaan vuosittain kunnanvaltuustolle ja -hallitukselle.
Elinvoimaohjelman tavoitteita ja tekoja päivitetään tarvittaessa Tuusulan kuntastrategian ja muiden strategisten ohjelmien tavoitteiden mukaisesti. Elinvoimaohjelman toimeenpanon etenemisestä ja tuloksista viestitään aktiivisesti kunnan viestintäkanavien kautta.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää elinvoimaohjelmaa visuaalisesti ja kielellisesti selkeänä ja napakkana esityksenä. Elinvoimaohjelman visio ja tavoitteet ovat kannatettavia, ja ne tuodaan hyvin esille. Elinvoimaohjelmassa Tuusulaa kuvataan kolmen aktiivisen keskuksen, kolmen omaleimaisen alueen, kunnaksi. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta ehdottaa, että nämä kolme, ja joidenkin tulkintojen mukaan jopa neljä, keskusta vahvuuksineen nimetään ja tuodaan näkyvämmin esiin elinvoimaohjelman tekstissä ja kuvituksessa.
Elinvoimaohjelman mukaan Tuusulan kovan elinvoiman ja vetovoiman tunnusluvut ovat kuntien kärkeä, ja kunta panostaa jatkossakin koviin elinvoimatekijöihin. Pehmeät vetovoimatekijät, kuten turvallisuus, viihtyisyys, identiteetti ja vuorovaikutus, tarjoavat kuitenkin eniten mahdollisuuksia kehittyä ja erottautua. Kunnan vetovoiman kehittämisen rinnalla tulee muistaa kunnan pitovoimasta huolehtiminen. Tuusulassa jokaista muuttajaa kohtaan on 14 paikallaan pysyjää (2023).
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta tunnistaa roolinsa erityisesti pehmeiden vetovoimatekijöiden alueella. Lautakunta vastaa kuntatasoisesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja yhteistyön ohjauksesta, kunnan päätöksenteon vaikutusten ennakkoarviointimenettelyn ohjauksesta ja ohjeistuksesta sekä kuntalaisvaikuttamisen ohjauksesta. Näitä kunnan elinvoiman keskeisiä elementtejä ovat esimerkiksi yhteisöllisyys, aktiivinen yhteistyö ja vuoropuhelu, osallistumisen mahdollisuudet sekä tilojen tehokas käyttö. Lautakunta haluaa nostaa elinvoimaohjelmaan vetovoimatekijöiden joukkoon valtuustokauden 2021–2025 tavoitteen Tuusulan kestävästä kehittymisestä. Tuusulan tulevaisuutta tulee rakentaa taloudellisesti, kestävästi ja ilmastotekoja kaikessa toiminnassa edistäen, asukkaita ajatellen. Kunnassa on vaalittava viherympäristöjä, vesistöjä ja luonnon monimuotoisuutta, joilla on suuri merkitys kuntalaisten hyvinvointiin. Nämä ovat tärkeitä pito- ja elinvoimatekijöitä sekä asukkaiden että erilaisten yhteisöjen näkökulmasta. Tämän voi havaita esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin ideoiden painottumisesta ympäristöön, vapaa-aikaan ja yhteisöllisyyttä tukeviin tapahtumiin ja toimintoihin. Viime vuosina myös kestävään kehitykseen liittyvien ideoiden määrä on ollut selkeässä kasvussa.
Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää elinvoimaohjelman tavoitetta Tuusula on aktiivisten ja kehittyvien yhteisöjen koti hyvänä ja kannatettavana. Tavoite on yhteneväinen Tuusulan hyvinvointisuunnitelman 2021–2025 ja järjestösuunnitelman 2021–2025 tavoitteiden kanssa. Tavoite myös tukee asukkaiden ja yhteisöjen hyvinvointia Tuusulassa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta toivoo, että elinvoimaohjelman myötä kuntaan luodaan lisää keinoja yhteisöjen ja asukaslähtöisen toiminnan tukemiseen.
Tusina tekoja –elinvoimaohjelman valmistelussa on käyty laajaa vuoropuhelua ja osallistettu sidosryhmiä kiitettävällä tavalla. Tuusulan kunnan osallisuusmallin ydin, yksilön ja yhteisöjen oikeus osallistua ja vaikuttaa, näkyy elinvoimaohjelmassa hyvin.
Osallisuusmalli ja sen tulokulmat toteutuvat erityisen hyvin seuraavissa teoissa:
- Vahvistamme yhteistyötä sekä verkostotoimintaa yritysten, kuntien ja muiden yhteisöjen kanssa elinvoiman kehittämisessä.
- Tartumme aktiivisesti asukkaiden toiveisiin ja toteutamme niitä.
- Mahdollistamme tapahtumien järjestämisen tarjoamalla tiloja ja toimivat puitteet.
Tuusulan alueellisissa kehittämisverkostoissa pyritään luomaan verkostoja ja kehittämään niiden vuorovaikutusmahdollisuuksia sekä tukemaan asukkaiden ja yhteisöjen järjestämiä tapahtumia ja
omaehtoista toimintaa. Näissä teemoissa ja asukaslähtöisyydessä onnistuminen edellyttää toimialojen tiiviimpää yhteistyötä ja Me teemme yhdessä uutta –toimintatapaan panostamista.
Tuusula on lumoava ja luonnonläheinen koti
Elinvoimaohjelmassa nostetaan esiin Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittäminen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta kannattaa kehitystyötä; Tuusulanjärvi ympäristöineen on erittäin tärkeä sekä asukkaiden virkistyskäytön kannalta että kunnan matkailuvalttina. Kehittämisessä on huomioitava alueen ainutlaatuisuus, historia ja luontoarvojen säilyttäminen. Tuusulanjärven virkistys- ja matkailukäyttöä olisi hyvä kehittää yhteistyössä sekä naapurikunnan että järven välittömässä läheisyydessä vaikuttavien toimijoiden, kuten asukkaat, oppilaitokset, paikalliset yrittäjät, kanssa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta haluaa nostaa elinvoimaohjelmaan Tuusulanjärven virkistyskäytön kestävän kehittämisen rinnalle Tuusulan metsien merkityksen sekä asukkaiden virkistyskäytössä että hiilinieluna.
Kunnan tehtävä on järjestää palvelut asukkailleen taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää erittäin tärkeänä, että Tuusulan elinvoimaohjelmassa huomioidaan kaikkien kuntalaisten hyvinvointi, erityisesti esteettömät ja saavutettavat palvelut ja toiminnot. Elinvoimaohjelman mukaan Tuusulassa panostetaan asuin- ja elinympäristön suunnittelussa viihtyvyyteen ja monipuolisuuteen. Kunnan kehittämiskokonaisuuksista ja elinvoimaa rakentavista asioista viestitään aktiivisesti ja monikanavaisesti. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää tärkeänä, että asukkaiden näkökulma viihtyisän ja monipuolisen asuin- ja elinympäristön suunnitteluun kuullaan ja huomioidaan nykyistä paremmin. Asukkaiden tiedottamista ja kuuntelemista on kehitettävä varhaisemmaksi ja vuorovaikutteisemmaksi esimerkiksi kaavailloilla. Kaavailtojen tulisi toteutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kaavoitusprosessia, mahdollisesti myös prosessin eri vaiheissa.
Tuusula on houkutteleva koti kotimaisille ja kansainvälisille osaajille
Tuusulan positiivisia vetovoimatekijöitä ovat turvallisuus, lapsiperheystävällisyys ja luonnonläheisyys. Jotta kunta pystyisi kilpailemaan houkuttelevuudessa naapuriensa kanssa, palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä liikenneyhteyksiä kunnan sisällä ja pääkaupunkiseudulle tulee kehittää nykyisestä. Esimerkiksi lentokentän läheisyys olisi valttikortti, mikäli sinne olisi toimivat kulkuyhteydet. Kunnan tulisi pystyä markkinoimaan ja viestimään itsestään ja toiminnastaan vähintäänkin ruotsiksi ja englanniksi; lisäksi palveluiden saatavuuteen eri kielillä olisi panostettava.
Päätös
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti
- antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon elinvoimaohjelman luonnoksesta.