Kunnanhallitus, kokous 25.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 398 Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitoksen käytön tehostaminen ja Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluerajauksen laajentaminen

TUUDno-2020-1604

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi
Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi
Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö
Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tuusulan kunnanhallituksen lausuntoa Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän hakemuksesta koskien Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitoksen käytön tehostamista ja Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluerajauksen laajentamista Tuusulassa 10.9.2020 mennessä. Mikäli lausumista ei pidetä tarpeellisena, myös siitä pyydetään ilmoittamaan.


Hanke
Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä hakee vesilain mukaista lupaa muodostaa tekopohjavettä uudella imeytysalueella Jäniksenlinnan pohjavesialueella Tuusulan kunnassa. Lisäksi haetaan Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluetta koskevan päätöksen muuttamista koskemaan kyseistä uutta imeytysaluetta. Nykyisen luvan mukaisiin imeytettäviin ja otettaviin kokonaisvesimääriin tai suoja-alueen lupamääräyksiin ei haeta muutosta. Suunniteltu imeytysalue sijaitsee kiinteistöllä 858-412-2-79, joka on hakijan omistuksessa.


Jäniksenlinnan tekopohjavesialueella sijaitsee Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän kolme vedenottamoaluetta ja kolme imeytysaluetta yhteensä 17 000 m3/d (ESAVI 256/2012/2). Raakavetenä tekopohjaveden tuotantoon käytetään Päijänne-tunnelissa saatavaa Asikkalanselän pintavettä.
Vuonna 2019 tekopohjavettä imeytettiin Jäniksenlinnassa noin 11 700 m3/d ja tuotantoon menevän veden määrä oli noin 12 100 m3/d. Vedenottamon eteläpuolella sijaitsevien imeytysalueiden (Valtionummi ja Keravanmonttu) imeytettävän veden määrä on luvan mukaisesti korkeintaan 6000 m3/d. Vuonna 2019 eteläisellä alueella imeytettiin noin 1800 m3/d. Etenkin Vanhan Hämeentien itäpuoliselle Keravanmontun imeytysalueella maaperän heikohko vedenjohtavuus rajoittaa imeytettävän veden määrää.
Tavoitteena on nostaa eteläisellä alueella, Keravanmonttu, Valtionummi ja uusi imeytysalue, muodostettavan tekopohjaveden määrää noin 4000 m3/d. Imeytysmäärä uudella imeytysalueella sijaitseviin kaivoihin IK1 ja IK2 on tehdyn imeytyskokeen perusteella yhteensä 1000 m3/d. Tämän lisäksi alueelle saatetaan rakentaa lisää imeytyskaivoja tai -altaita tarpeen mukaan. Mikäli jatkossa tarvitaan imeytyskapasiteetin lisäämistä, tulee se sijoittumaan hakemuksen imeytysalueille, lähelle jo tähän asti testattuja imeytyskohteita. Imeytysmäärä 4000 m3/d voidaan saavuttaa ilman, että alueen pohjaveden laadussa, määrässä tai virtauskuvassa tapahtuu mainittavaa muutosta.


Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että alueella on voimassa Ruskela-Vanhakylä-Ritasjärvi osayleiskaava ja uusi imeytysalue sijoittuu kaavan tämän kaavan MT-3 alueelle (Maa- ja metsätalousalue). Myös olemassa oleva imeytysalue on samalla kaavamerkinnällä. Alueelle ei ole tulossa uutta kaavaa. Hakemuksen liitteen ”Suunnitelmaselostus” kohdan 5 tiedot (kaavatilanne ja maankäyttö) ovat oikeat ja ajantasaiset. Kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa hakemuksesta.
 

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi hakemuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi
  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Vaasan hallinto-oikeus on 16.9.2021 päivätyllä lähetteellä varannut Tuusulan kunnanhallitukselle mahdollisuuden lausua Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän valituksesta koskien Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristövastuualueen myöntämästä ympäristölupapäätöksestä, jonka hakijana ja saajana oli Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä itse.  Kyseessä on ympäristöluvan Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitoksen käytön tehostamiseen uudella imeytysalueella ja Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluerajauksen muuttamiseen. Mahdollinen lausunto voidaan antaa myönnetyn lisäajan puitteissa 22.10.2021 mennessä.


Tuusulan kunnan kanta hakemusvaiheessa

Alueella on voimassa Ruskela-Vanhakylä-Ritasjärvi -osayleiskaava. Uusi imeytysalue sijoittuu tämän kaavan MT-3 alueelle (Maa- ja metsätalousalue). Myös olemassa oleva imeytysalue on samalla kaavamerkinnällä. Alueelle ei ole tulossa uutta kaavaa. Hakemuksen liitteen ”Suunnitelmaselostus” kohdan 5 tiedot (kaavatilanne ja maankäyttö) ovat oikeat ja ajantasaiset. Kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa hakemuksesta.


Valitus

Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä on hakenut ja saanut ympäristöluvan Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitoksen käytön tehostamiseen uudella imeytysalueella ja Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluerajauksen muuttamiseen. Lupa on ollut myönteinen, mutta hakija itse on ainoana muutoksenhakijana valittanut eräistä lupaan liitetyistä ehdoista ja rajauksista, jotka käyvät yksityiskohtaisesti ilmi valituskirjelmästä.  Valittaja on vaatinut, että tekopohjaveden imeytyksen esitetään koskevan koko uutta imeytysaluetta, eikä vain lupapäätöksessä nimettyjä kahta kaivoa. Vaatimusta on perusteltu mm. vesilaitoksen huoltovarmuudella. Toisekseen valittaja on vaatinut poistetavaksi lisäimeytyskaivojen ja -altaiden rakentamisen kytkemistä sopimiseen ELY-keskuksen kanssa, koska tämä olisi mahdollista toimijan omien teknis-taloudellisten ratkaisujen ja alueen hydrogeologian perusteella. Valittaja on halunnut poistaa myös uuden imeytysalueen imeytysmääriä koskevia alueellisia rajoituksia. Edelleen valittaja on vaatinut poistettavaksi lupamääräystä pohjaveden enimmäiskorkeudesta kolmessa havaintoputkessa, koska valittajan mukaan kyseisiin havaintoputkiin sidottu korkein sallittu vedenpinta on tarpeeton ja perustuu virheelliseen arviointiin. Riittävä olisi määräys, että tekopohjaveden imeytys tehdään siten, ettei tarpeetonta vahinkoa tai haittaa aiheudu ja veden tuhlausta vältetään. 


Kunnanhallituksen lausunto

Kunnanhallitus toteaa, että sillä ei ole ollut huomautettavaa ympäristölupahakemuksesta, kuten myös valituksenalaisen lupapäätökseen sivulle 20 referoidusta kunnanhallituksen lausunnosta ilmenee. Kunnanhallitus toteaa, että Jäniksenlinnan vesilaitos on Keski-Uudenmaan tärkein vedenottamo ja sen tulevaisuus kasvavan väestön vedensaannin turvaamiseksi on taattava. Jäniksenlinnan merkitys kasvaa tulevaisuudessa, sillä muille Tuusulan pohjavesialueille kohdistuu paineita yhdyskuntarakentamisen tiivistämisestä. Kunnanhallitus tukee Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän valituksessa esitettyjä vaatimuksia ja perusteluja sekä kiirehtii valituksen käsittelyä Vaasan hallinto-oikeudessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän valituksen liitteineen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Vaasan hallinto-oikeudelle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vaasan hallinto-oikeus, Tuusulan Vesi/Sahlakari

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.