Perustelut
Lausuntopyyntö
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus pyytää Tuusulan kunnan lausuntoa vireillä olevien lupahakemusten johdosta. Lausunnot pyydetään jättämään 20.4.2018 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa kuun loppuun.
Lausuntoja pyydetään MH-Kivi Oy:n ja Morenia Oy:n ympäristö- ja maa-aineslupahakemuksista ja aloituslupahakemuksista. Koska lupahakemukset koskevat vierekkäisiä alueita, niitä varten on laadittu yksi molemmat alueet kattava maa-ainesten ottosuunnitelma ja yhteinen ympäristövaikutusten arviointimenettely ja lisäksi lupahakemukset ovat sisällöltään hyvin samankaltaiset, annetaan lupahakemuksista ainoastaan yksi yhteinen lausunto.
Kuvaus toiminnasta
MH-Kivi Oy:n hakemus koskee Tuusulan kunnan, Ruotsinkylän, kiinteistöjä 858-411-31-8 ja 858-411-18-50. Morenia Oy:n hakemus koskee kiinteistöä 858-411-2-329. Hakemuksia koskevan alueen sijainnin osoittaa liitekartta.
MH-Kivi Oy ja Morenia Oy hakevat ympäristö- ja maa-aineslupaa kalliokiviaineksen louhintaan ja murskaukseen. Lupahakemukset koskevat lainvoimaisen Focus-osayleiskaavan toteuttamista tasaamalla alue kalliota louhimalla. Alueelta irrotettu kallio jalostetaan paikalla murskeiksi. MH-Kivi Oy:n hakemuksessa esitetään lisäksi myös Focus-alueen ulkopuolelta tuotavan louheen murskaamista alueella.
MH-Kivi Oy:n lupahakemuksia koskevan ottamisalueen pinta-ala on noin 37,5 hehtaaria. Louhittavaa kalliokiviainesta on yhteensä 3 225 000 m³. Lupien voimassaoloaikaa haetaan 15 vuodeksi. Arvioitu vuotuinen otto on 215 000 m³, mutta määrä voi vaihdella kaava-alueen rakentamisaikataulun mukana.
Morenia Oy:n lupahakemuksia koskevan ottamisalueen pinta-ala on noin 10,2 hehtaaria. Louhittavaa kalliokiviainesta on yhteensä 590 000 m³. Lupien voimassaoloaikaa haetaan 15 vuodeksi. Arvioitu vuotuinen otto on 40 000 m³, mutta ottomäärä voi vaihdella kaava-alueen rakentamisaikataulun mukana.
Lupahakemuksien mukaan ottoalueella murskataan kiviainesta keskimäärin 200 päivää vuodessa. Hakemuksia koskevalle alueelle sijoittuu tarvittaessa samanaikaisesti kaksi murskauslaitosta. Yhden murskauslaitoksen tuotantokapasiteetti on noin 4 000 tonnia päivässä. Koko Focus-alueella murskataan siellä olevaa kalliota keskimäärin 700 000 tonnia/v ja maksimissaan 1,5 milj.tonnia/v. Edellisten lisäksi MH-Kivi Oy esittää Focus-alueen ulkopuolelta tuotavan louheen murskausta lupahakemusalueella enimmillään 150 000 tonnia vuodessa.
Lupahakemuksien mukaan toiminta on ympärivuotista. Kallion porausta tehdään arkisin klo 7-21, murskausta arkisin klo 7-22, louheen rikotusta arkisin klo 8-18 ja räjäytyksiä arkisin klo 8-18. Kuljetuksia ja kuormauksia on arkisin klo 6-22 ja tarvittaessa lauantaisin klo 7-18.
Räjäytyksistä, porauksesta, murskaamisesta ja liikennöinnistä aiheutuu tärinä-, pöly- ja melupäästöjä.
Vireillä olevat lupahakemukset ratkaistaan yhdellä lupapäätöksellä ympäristönsuojelu- ja maa-aineslain tarkoittamassa yhteiskäsittelyssä. Lupahakemukset sisältävät ympäristönsuojelulain 199 §:n ja maa-aineslain 21 §:n mukaiset aloituslupahakemukset toiminnan aloittamiseksi ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.
Lupahakemusta koskevalle toiminnalle on tehty ympäristövaikutusten arviointimenettely (Focus-alueen maa-ainestenoton YVA-menettely, ympäristövaikutusten arviointiselostus 2009).
Maa-ainesten ottosuunnitelmassa on esitetty ottamisalue, eli alue jonka sisäpuolella kaikki ottotoimintaan liittyvät toiminnot sijoittuvat. Ottoalue on jaettu osa-alueisiin A-D ja osa-alueet on osittain vaiheistettu. Yhtiöt jakavat saman koko aluetta koskevan ottosuunnitelman. Morenia Oy:n hakemus koskee vain osaa C-alueesta, loppuosa suunnitelma-alueesta koskee MH-Kivi Oy:n lupahakemusta. Suunnitelman lähtökohtana on, että Kehä IV:n linjaus louhitaan ensimmäisenä, jolloin sitä on mahdollista lähteä toteuttamaan mahdollisimman nopealla aikataululla. Louhinta aloitetaan alueen A länsiosasta, josta se etenee itään ja sen jälkeen etelään. Alue A on todettu tarpeelliseksi louhia kerralla toiminnan alussa, samassa yhteydessä rakennetaan tilapäinen tie uudelle asfalttiasemalle. Asema sijoittuu alueen B viereen. Alue B:llä louhinta etenee idästä länteen. Alue C on jaettu vaiheisiin C1-C3 siten että ensin louhitaan kehätien linjaus idästä länteen. Tämän jälkeen louhinta etenee etelästä pohjoiseen (vaihe C2) ja lopuksi louhitaan alueen lounaisosa (C3). Tiivistettynä suunnitelmassa esitetty alustava louhintajärjestys on siis seuraavanlainen: A, D, Asfalttiasema, B, C1, C2, C3. Esitetystä louhintajärjestyksestä saatetaan kuitenkin poiketa tarvittaessa, mikäli Focus-alueen toteuttaminen sitä vaatii. Alue on laaja ja louhinta-aika pitkäkestoinen, joten etukäteen ei voida antaa tarkkaa arvioita louhinnan etenemisestä.
Louhinta-alueeseen B rajautuen on louhinta-alueen pohjoispuolella vireillä Lemminkäinen Oyj:n (nyk. YIT) vastaavanlainen lupahakemus maa-ainesten ottamiseksi. Tuusulan kunnanhallitus antoi lupahakemuksesta kielteisen lausunnon kokouksessaan 25.9.2017 § 424.
Focus-alue koostuu laajalti kalliomäistä sekä näiden välissä kulkevista alavammista savikoista ja soistumista. Alueen maanpinta on korkeimmillaan tasolla +70, ympäröivä alavampi maasto (mm. soistumat) ovat noin tasolla +40…+43. Alueen kallioalueilla maapeite on pääosin hyvin ohut ja avokalliota esiintyy yleisesti. Poistettavia pintamaita arvioidaan ottoalueella olevan yhteensä noin 130 000 m³. Pintamaita tullaan välivarastoimaan alueen C reunoilla sekä ottoalueen sisällä toiminnan edettyä. Viimeistään Focus-alueen rakentamisen yhteydessä vallit tulee purettavaksi. Maamassoja voidaan esim. sijoittaa kaava-alueen mahdollisiin maisemointeihin/meluvalleihin. Osittain pintamaat jalostetaan ja hyödynnetään esim. mullanvalmistukseen.
Alueen kaava- ja selvitystilanne
Focus-osayleiskaava ja YVA-menettely
Toiminta-alueella on voimassa kunnanvaltuuston 16.3.2015 § 32 hyväksymä ja 5.4.2017 lainvoiman korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä saanut Focus-osayleiskaava. Luvan mukaiset toiminta-alueet sijoittuvat pääosin liikennealueelle (L), eli Kehä IV:n aluevarauksen kohdalle. Lisäksi maa-ainestoimintaa on myös kehätien etelänpuoleisella lentoliikenteen alueella (LL-2), kaavan keskiosan teollisuus- ja varastoalueella (T-2) sekä itäosan työpaikka-alueella(TP). Kaavan keskiosan kalliomäkien ympärille on merkitty ohjeellinen louhittavaksi tarkoitettu alueen osa (eo). Maanpinnan likimääräiset korkeusasemat ovat kaavassa osoitettu lukuarvoina. Arvo osoittaa alueen alimman sallitun louhintatason ja ne vaihtelevat lupa-alueella +42 - +47 välillä. Alue on lentomelualuetta.
Focus-alueella on ollut osayleiskaavoituksen kanssa samanaikaisesti vireillä maa-ainesoton YVA-menettely.
YVA-menettelyssä tarkasteltavat vaihtoehdot olivat:
VE 0: Hanketta ei toteuteta. Vaihtoehto tarkoittaisi sitä, että Focus-osayleiskaavaa ei voida kaikilta osin toteuttaa suunnitellun mukaisesti, sillä Kehä IV:n suunnittelu yleiskaavassa on perustunut siihen, että alueella tehdään tasauslouhintoja.
VE 1: Hanke toteutetaan laadittujen ottosuunnitelmien mukaisesti.
VE 1a: Hanke toteutetaan laadittujen ottosuunnitelmien mukaisesti, mutta Kehä IV:n tasausviivaa (ja louhintatasoa) on nostettu siten, että lentoasema-alueelle Kehä IV:ltä suunnitellut eritasoliittymät voidaan tehdä alikulkuina. Vaihtoehto vaikuttaisi lähinnä toiminnan jälkeiseen melutilanteeseen, pienentäisi tontteja hieman ja olisi louhintamäärältään pienempi.
YVA:n mukaan alueelta louhittavan kiviaineksen määrä on noin 9,3 miljoonaa kiintokuutiometriä.
Kehä IV:n aluevaraus
Lähtökohtana yleiskaavatyössä on ollut Kehä IV:n ja sen liittymäjärjestelyjen tarvitseman tilantarpeen selvittäminen yleiskaavassa riittävällä tarkkuudella (yleissuunnitelmatarkkuudella) siten, että seuraava Kehä IV:n suunnitteluvaihe olisi katu- tai tiesuunnitelma. Kehä IV:n suunnittelun lähtökohtana ovat olleet Kehä IV:ää koskeva, ennen maantielain voimaantuloa laadittu yleissuunnitelma ja YVA-selostus vuodelta 1996 sekä Focus-alueen maa-ainestenoton YVA-menettelyssä arvioidut vaihtoehdot. Vuoden 1996 yleissuunnitelmaa on noudatettu lähtökohtaisesti tien sijainnin osalta, kun taas tien korkeusasema on suunniteltu ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteydessä esitettyihin louhintatasoihin perustuen.
Yleiskaavassa osoitetut Kehä IV:n tilavaraukset perustuvat kaavan yhteydessä laadittuun Kehä IV:n aluevaraussuunnitelmaan. Kaavaehdotusvaiheessa aluevaraussuunnitelmaa on sovitettu maa-ainestenoton YVA:ssa esitettyihin eri louhintavaihtoehtoihin ja sen myötä eri korkeustasoihin Kehä IV:n osalta ja tutkittu vaihtoehtojen toteuttamismahdollisuuksia ja vaikutuksia. Tarkasteluun otettiin alkuperäisen tasausvaihtoehdon VE 1 (+ 42 … + 47) rinnalle 7 metriä ylempi tasausvaihtoehto VE1a (+49 …+54). Kehä IV olisi ollut toteutettavissa molemmilla tasauksilla, mutta kahden läntisimmän eritasoliittymän luontevimmat paikat muuttuivat tasauksesta riippuen ja samalla niiden liittyminen katuverkkoon tulisi toteutettavaksi alituksina eikä ylityksinä ylemmässä tasausvaihtoehdossa. Vaihtoehdoista päädyttiin ratkaisuun, joka perustuu YVA:ssa esitettyihin louhintatasoihin + 42 … + 47.
Focus-liikekeskuksen asemakaava
Kunnassa on vireillä Focus-liikekeskuksen asemakaava ja asemakaavan muutos. Louhinta alue A sijoittuu kaavaluonnoksessa osin Kehä IV:n aluevaraukselle (L-1). Kunta on käynnistänyt asemakaavan muutostyön vuonna 2014. Kaava-alue sijoittuu Tuusulanväylän ja Kulomäentien risteysalueen luoteiskulmaan pääosin Lemminkäinen Oyj:n (nyk. YIT) ja Tuusulan kunnan omistamalle alueelle. Asemakaava-alueella on tällä hetkellä betonituoteteollisuutta ja asfalttitehdas sekä muuta työpaikkatoimintaa. Nykyinen työpaikka-alueen asemakaava on tarkoitus muuttaa seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön sekä teollisuus-, varasto- ja toimistorakennusten alueeksi. Uudenmaan kokonaismaakuntakaavassa on varaus seudulliselle vähittäiskaupan suuryksikölle. Asemakaava on ollut luonnoksena nähtävillä vuonna 2015, mutta nähtävillä olon jälkeen kaavatyö keskeytettiin tilapäisesti odottamaan Focus-alueen osayleiskaavan oikeuskäsittelyä. Osayleiskaavan tultua lainvoimaiseksi 5.4.2017, käynnistyi asemakaavaehdotuksen suunnittelu uudelleen viime syksynä.
Kehä IV asemakaava
Kunnassa on vireillä asemakaava Kehä IV:n rakentamiseksi. Kaava-alue käsittää ainakin kehätien aluevarauksen sekä logistiikka- ja teollisuusalueita tien pohjoispuolelta. Suunnittelualueen rajaus tarkentuu kun varsinainen suunnittelutyö lähiaikoina käynnistyy. Kaavatyön yhteydessä alueen liikennejärjestelyt ja tasaaminen suunnitellaan tarkemmin.
Lähialueen asemakaavat
Lupa-alueen läheisyydessä on voimassa seuraavat asemakaavat: Sammonmäki rakennuskaava (nro 3296), Sammonmäki II asemakaava ja asemakaavamuutos(nro 3391) sekä Puusepäntie asemakaava(nro 3397).
Rakennuskiellot
Kehä IV:n aluevaraus, jonne lupahakemuksen mukaiset louhinta-alueet pääosin sijoittuvat, sekä osa Focus-osayleiskaavan mukaisesta teollisuus- ja varastoalueesta (T-2) on asetettu MRL 53 §:n mukaiseen rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi valtuuston päätöksellä 9.10.2017 § 183.
Sammonmäen/Laurean asuinalue on myös asetettu rakennuskieltoon valtuuston päätöksellä 8.5.2017 § 66. Sammonmäki on noin 20 asunnon/omakotitalon muodostama asuinalue louhinta-alueen pohjoispuolella.
Tuusulan yleiskaava 2040
Kunnassa on vireillä koko kuntaa koskevan yleiskaavan laadinta. Tuusulan yleiskaava 2040 –ehdotusta on käsitelty keväällä 2017 kuntakehityslautakunnassa, mutta kaavaa ei ole vielä hyväksytty ehdotuksena nähtäville. Tulevassa kaavaehdotuksessa Focus-alue on tarkoitus osoittaa työpaikka-alueeksi.
Maakuntakaava
Aluetta koskevat vuonna 2007 lainvoiman saanut Uudenmaan kokonaismaakuntakaava, kaavaa täydentävät Uudenmaan 1. ja 2. vaihemaakuntakaava sekä Uudenmaan maakuntahallituksen 24.4.2017 § 40 hyväksymä 4. vaihemaakuntakaava. Maakuntakaavayhdistelmässä Focus-alueen itäpuoli on merkitty työpaikka-alueeksi ja länsiosa on osoitettu LOG-merkinnällä logistiikka-alueeksi. Alueen läpi kulkee seututie(Kehä IV), jonka etelänpuolella lentoasema on osoitettu liikennealueena. Alueen kautta kulkee myös 110 kV voimalinja. Tuusulanväylän ja Kehä IV:n risteyksessä on merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön kohdemerkintä. Alue on lentomelualueella. Louhinta-alue A on osin Mätäkiven pohjavesialueella. Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavassa louhinta-alueen B läpi on merkitty liikennetunnelin ohjeellinen linjaus maanalaista lentorataa varten.
Louhinta-alue C:n kohdalla on maakuntakaavassa alue, jolla sijaitsee merkittäviä kiviainesvarantoja. Merkintää on kuvattu seuraavasti: Merkinnällä osoitetaan alueita, joilla sijaitsee maakunnan kiviaineshuollon kannalta merkittäviä sora-, hiekka- tai kalliokiviainesvaroja. Alueiden rajaukset ovat yleispiirteisiä ja ne tarkentuvat arvioitaessa ottamisedellytyksiä maa-aineslain edellyttämällä tavalla.
Merkinnän suunnittelumääräys on seuraava: Alueen maankäyttöä suunniteltaessa on kiinnitettävä huomiota kiviainesten ottoedellytysten säilymiseen. Kiviainesten ottoa suunniteltaessa ja toteutettaessa on otettava huomioon maakuntakaavassa tai muussa oikeusvaikutteisessa suunnitelmassa osoitettu alueen varsinainen käyttötarkoitus.
Alueen maanomistus ja aluetta koskevat sopimukset
MH-Kivi Oy:n hakemusalueeseen kuuluu kaksi kiinteistöä. Tilan 858-411-31-8 omistaa Tuusulan kunta. Alue on pääosin Kehä IV:n maapohjaa. Toisen tilan 858-411-18-50 maanomistajana on Finavia Oyj.
Morenia Oy:n lupa-alueen (tila 858-411-2-329) omistaa yksityinen maanomistaja.
Tuusulan kunta on hankkinut 14.5.2012 solmitulla kauppakirjalla maa-alueita Finavia Oyj:ltä. Suuri osa em. maa-alueista sijaitsevat tulevan Kehä IV:n alueella. Osalla em. alueista kohteilla sijaitseva kiviaines on myyty Finavia Oyj:n toimesta kolmannelle osapuolelle jo aiemmin. Osapuolina ovat Morenia Oy sekä MH-Kivi Oy, jotka ovat 26.11.2013 päivätyllä alihankintasopimuksella siirtäneet oikeuksiaan ja vastuitaan keskenään. Tuusulan kunnan kannalta olennaista on, että suuri osa kiviaineksesta, jota ei ole siirretty 31.12.2020 mennessä pois em. alueilta, on Tuusulan kunnan omaisuutta. Tämän jälkeen kunta voi halutessaan hakea omistamalleen maalleen ja omistamalleen kiviainekselle maa-ainesten ottolupaa tämän luvan estämättä, ellei eri osapuolien kanssa toisin sovita. Maa-ainesten ottaminen edellyttää siis niin kiviaineksen hallintaoikeutta kuin ottamiseen tarvittavia viranomaislupia. Kunnalla on vakaa tahtotila edistää alueen toteutumista. Kunta neuvottelee eri toimijoiden kanssa yhteisen ja kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytämiseksi.
Kuntakehityslautakunnan lausunto
Lausuntoja pyydetään MH-Kivi Oy:n ja Morenia Oy:n ympäristö- ja maa-aineslupahakemuksista ja aloituslupahakemuksista. Koska lupahakemukset koskevat vierekkäisiä alueita, niitä varten on laadittu yksi molemmat alueet kattava maa-ainesten ottosuunnitelma ja yhteinen ympäristövaikutusten arviointimenettely ja lisäksi lupahakemukset ovat sisällöltään hyvin samankaltaiset, annetaan lupahakemuksista ainoastaan yksi yhteinen lausunto.
Ottosuunnitelma kohdistuu Focus-alueelle, josta on suunniteltu kansainväliset mitat täyttävää lentokenttään tukeutuvaa yritysaluetta. Focus-alueen kokonaispinta-ala on yli 10 k-m² ja sen rakennusoikeus noin miljoona kerrosneliömetriä. Toteutuessaan alue luo kuntaan merkittävän määrän uusia työpaikkoja. Focus-alueen keskeisiä vahvuuksia ovat sen logistisesti erinomainen sijainti pääkaupunkiseudun yläpuolella, hyvien liikenneyhteyksien varrella ja Helsinki-Vantaan lentoaseman naapurissa. Elinkeinoelämä keskittyy yhä enenevissä määrin lentoaseman ympärille, joten koko seudun kilpailukyvyn kannalta on ratkaisevan tärkeää, että alueen kehittymisedellytykset turvataan kaikissa tilanteissa. Yhtenä Focus-alueen keskeisenä tekijänä on Kehä IV:n toteuttaminen, jonka ympärille koko alue rakentuu.
Laajamittainen kiviainestenotto on edellytys Focus -hankkeen toteutukselle. MH-Kivi Oy:n ja Morenia Oy:n ottoalueet sijoittuvat voimassa olevan Focus-osayleiskaavan toteuttamisen kannalta keskeisille alueille: Kehä IV:n aluevarauksen kohdalle (L), osittain kaavan keskiosan teollisuus- ja logistiikka-alueille (T-2), lentokenttätoimintojen alueelle (LL-2) sekä Tuusulanväylän viereiselle työpaikka-alueelle (TP). Kaavan keskiosaan on merkitty ohjeellinen louhittavaksi tarkoitettu alueen osa (eo) sekä alimmat sallitut louhintatasot, joita lupahakemuksen mukaan hankkeessa on tarkoitus noudattaa. Samaiselle alueelle on myös tehty ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) osayleiskaavatyön kanssa samanaikaisesti vuonna 2009. Maa-ainesten ottaminen on huomioitu myös Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavassa. Maa-ainesten ottamiselle on siten vahva kaavallinen tausta. Lupa-alueen itäosassa(ottoalueet A ja D) louhinta on tosin esitetty YVA-menettelyä laajempana. Osayleiskaavan mukaisen ratkaisun toteuttaminen kuitenkin edellyttää myös itäosan louhintaa ja alueen tasaamista, sillä lentokenttätoimintojen alueen ja Tuusulanväylän väliin on kaavassa osoitettu moottoritien suuntainen rinnakkaiskatu ja työpaikka-alue.
Louhinta-alueiden A ja D läheisyydessä kulkee voimalinjoja. Mikäli toiminnan seurauksena alueen läpi kulkevia voimalinjoja joudutaan uudelleen sijoittamaan tai muuten uudelleen rakentamaan, tulee voimalinjojen sijoittamismahdollisuudet tutkia yhtenä kokonaisuutena louhinta-aluetta laajemmalta alueelta.
Focus-alue on Tuusulalle strategisesti tärkeä kärkihanke, jota kunta on sitoutunut edistämään. Kaavan toteuttaminen edellyttää kiviainesten ottamista ja alueen tasaamista. Esitetyt korkotasot ovat lupahakemuksessa lainvoimaisen ja oikeusvaikutteisen osayleiskaavan mukaiset, joten maa-ainesten ottamista voidaan pitää alueen esirakentamisena. Kunnan kannalta maa-ainesten ottamiseen liittyy kuitenkin aikataulullinen riski ja huoli siitä, että kiviainesten ottaminen ja murskaaminen pitkittyvät ja prosessi kestää kokonaisuudessaan liian kauan. Kunnan keinot vaikuttaa toiminnan kestoon ovat vielä tässä vaiheessa rajalliset. Tästä johtuen kunta puoltaa aloitusluvan myöntämistä ja toiminnan pikaista käynnistämistä, alkaen Kehä IV:n linjauksen toteuttamisesta. Kunta on laittanut vireille Kehä IV:n asemakaavoittamisen Focus-alueen osalta ja asettanut alueen rakennuskieltoon. Varsinainen vuorovaikutus- ja suunnittelutyö tulee käynnistymään lähiaikoina. Kunnan tavoitteena on pyrkiä mahdollisuuksin mukaan edistämään alueen rakentumista.
Louhinnan voidaan katsoa olevan osayleiskaavan mukaista ja sitä toteuttavaa toimintaa, eikä se näin ollen lähtökohtaisesti aiheuta haittaa alueen kaavoittamiselle. Kuntakehityslautakunnalla ei ole huomauttamista MH-Kivi Oy:n ja Morenia Oy:n maa-aines- ja ympäristölupahakemukseen ja aloituslupahakemukseen liittyen.
Asiakirjat ovat nähtävillä kokouksessa.
Päätös
Ehdotus hyväksyttiin.
Merkittiin, että Jussi Salonen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 17.34.