Kunnanhallitus, kokous 17.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 200 Ikääntyvien ja nuorten uudet yhteisölliset asumismuodot Tuusulassa, aloite

TUUDno-2019-1330

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Anna Yltävä esitti seuraavan Tuusulan puolesta ry:n valtuustoryhmän aloitteen:

"Tuusulassa ikääntyvien kuntalaistemme määrä on tulevina vuosina, vuosikymmeninä voimakkaassa kasvussa. Tällä hetkellä yli 75 vuotiaita on Tuusulassa noin 2.200. Määrä kasvaa voimakkaasti siten, että jo viiden vuoden kuluttua tämä määrä on väestöennusteen mukaan noin 4.400, kymmenen vuoden kuluttua lähes 6.000. 

Ikääntyvien joukko on heterogeeninen joukko, jolla on erilaisia asumisen toiveita. Osa haluaa elää yksin, osa kaipaa yhteisöllisempää asumisen muotoa, osa keskustoissa, osa tuusulalaisella maaseudulla, mahdollisesti vanhojen koulujemme ympäristössä. Myös ikääntyvien asukkaiden kunto poikkeaa toisistaan. 

Valmistautumisena asukkaidemme ikääntymiseen ja uudenlaisiin asumisen muotoihin ehdotamme, että Tuusulan kunta lähtee selvittämään ja toteuttamaan joko itse tai yhteistyökumppanien kanssa tälle ikäryhmälle uudenlaisia asumisen muotoja. 

Näitä asumisen uusia muotoja Tuusulassa voi olla: 

  1. Helsingin Jätkäsaaren Sukupolvien korttelin tyyppinen kerrostaloasumisen kokonaisuus, jossa on asuntoja nuorille, ikääntyville, perheillekin näitä palvelevine yhteisine tiloineen ja palveluineen,
  2. Oulun Lipporannan vastaavanlainen keskusta-asuminen kortteli Oulujokisuistossa, jossa asuntoja on samaten kaikenikäisille yhteisine tiloineen ja palveluineen tai 
  3. maalaismaisemmat Virkkulakylä-konsepti, joka on esillä ollut myös asuntomessuilla tai jo aikaisempi Kaarinan kylämäinen perhehoitoyhteisö. 

Näissä konsepteissa yhdistyy asumisen uudet muodot niin ikääntyville, nuorille kuin perheillekin. Jokelan keskustan yleissuunnitelma on työn alla, Hyrylässä kehitetään ydinkeskustaa palveluiden ja asumisenkin tavoittein, Kellokoskella sairaalan vanhoille rakennuksille mietitään uutta käyttöä. Tuusulan on oltava aktiivinen ja ryhdyttävä toteuttamaan uusia asumisen muotoja. Samalla nämä hankkeet voivat vauhdittaa keskustojemme tärkeitä hankkeita ollessaan osa kokonaisuutta.

Ehdotamme, että Tuusulan kunta yhteistyökumppaneiden kanssa ryhtyy toimeksi ja aikaan näitä uusia asumisen muotoja."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Tuusulan kunnassa on kasvun ja ympäristön toimialueella muodostettu uusi työryhmä valmistelemaan Tuusulan kunnan asumisen strategiaa. Työssä hahmotetaan nykytilanne sekä tulevaisuuden skenaariot sekä tulevaisuuden asumisen visiot, strategia sekä niihin liittyviä tarvittavia toimenpiteitä. Strategiassa huomioidaan siis myös ikääntyvien ja nuorten uusia asumismuotoja. Lisäksi loppuvuoden aikana aloittaa tehtävässään hankekehityspäällikkö, jonka toimenkuva sisältää myös uusien asumismuotojen kehittämisen Tuusulan kunnassa.

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä edellä olevan selvityksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Anna Yltävän esittämän Tuusulan puolesta ry:n valtuustoryhmän 10.6.2019 § 104 aloitteen tulleen käsitellyksi.

---

Puheenjohtajan  avattua asiasta keskustelun Liisa Sorri teki esityksen Margita Winqvistin kannattamana asian palauttamiseksi valmisteluun. Kuntakehityslautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

Päätös

Kuntakehityslautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

Valmistelija

Riikka Uusikulku, asuntomessujen projektipäällikkö, riikka.uusikulku@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Tuusulassa laaditaan parhaillaan asuntopoliittista ohjelmaa. Ohjelman valmistelutyössä on tullut esiin tarve löytää monipuolisempia asumisen ratkaisuja ikäihmisille. Myös ikääntyvien asumisen tarpeet monimuotoistuvat.

Myös yksinasuvien määrä on kasvanut viime vuosina. Yksilöllisyys korostuu - kodista ja asuinalueesta tulee yhä tärkeämpi osa identiteettiä. Asumisesta muodostuu merkittävä identiteettitekijä. Tulevaisuudessa kaivataan yhä enemmän mahdollisuuksia räätälöintiin ja yksilöimiseen.

Ikääntyneiden asumisen kehittämistä on 2000-luvulla ohjannut periaate kotona asumisen tukemisesta. Samalla on pyritty vähentämään tehostettua palveluasumista. On syntynyt tarve kehittää välimuotoista asumista, jolla tarkoitetaan ikäspesifiä asumista, joka sijoittuu itsenäisen tavallisen asumisen sekä tehostetun palveluasumisen väliin. Välimuotoiseen asumiseen sisältyy usein jonkinlainen yhteisöllinen elementti suunnitteluvaiheesta lähtien.

Yhteisöllinen asuminen tukee asukkaiden hyvinvointia, lisää turvallisuudentunnetta ja tukee arjessa selviytymistä. Yhteisöllisten asumisen avulla etsitään uudenlaisia ratkaisuja ikääntyneiden kokemaan yksinäisyyteen ja turvattomuuteen. Lisäksi uusien asumisen ratkaisujen avulla lisätään ikääntyneiden hyvinvointia ja ikäihmisten kustannustehokasta asumista.

Tuusulan kunta on hakenut rahoitusta ympäristöministeriön ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelman erityisavustushaussa. Hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöllistä asumista Tuusulassa ja kehittää uudenlaisia yhteisöllisen asumisen ratkaisuja ikäihmisille. Hankkeen aikana kehitetään ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen mallia Tuusulaan. Hankkeen jälkeen on tarkoitus pilotoida ensimmäisiä ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kohteita.

Lähitulevaisuudessa tavoitteena on toteuttaa yhteisöllistä asumista eri hallintamuodoissa (omistus-, asumisoikeus-, vuokra- ja asunto-osuuskunta-asunnot) ja asuntotyypeissä (kerrostalo-, rivitalo- ja minitaloasunnot, ”mummonmökkikylä”). Myös ylisukupolviset asumisen ratkaisut ovat mahdollisia, jossa eri-ikäisiä ihmisiä asuu samassa kohteessa.

Hankkeen aikana kartoitetaan toteutettuja yhteisöllisen asumisen ratkaisuja ja tehdään ikäihmisille kysely asumisen toiveista. Yhteisöllisen asumisen kehittämiseen tavoitellaan mukaan keskeisiä toimijoita. Yhteiskehittämistä tehdään alueellisissa työpajoissa ikäihmisten, rakennuttajien / rakennusliikkeiden ja Tuusulan kunnan edustajien kesken.

Hankkeen aikana luodaan uudenlaisia yhteistyörakenteita ja -muotoja yhdistämällä ikääntyneitä, rakentajia ja asumisen ammattilaisia. Keskeiset sidosryhmät osallistuvat toimintamallin kehittämiseen - erityisesti ikääntyneet tuovat näkemyksensä, toiveensa ja tarpeensa mukaan suunnitteluun.

Yhteistyökumppanina toimii Miina Sillanpään Säätiö. Lisäksi mukana ovat mm. rakennuttajien / toteuttajien edustajia, ikäihmisten neuvosto, kolmannen sektorin toimijoita, Keusote, Tuusulan kunnan kiinteistöt ja Yrjö ja Hanna -säätiö.

Hankkeen aikana tehdään myös maankäytöllinen selvitys yhteisölliseen asumiseen sopivista sijaintipaikoista. Samassa yhteydessä tutkitaan aloitteissa esitettyjen paikkojen sopivuutta ikäihmisten välimuotoiseen asumiseen.

Lisäksi hankkeen aikana rakennetaan naapurusto- ja kotikatuajattelua, joka lisää asuinalueen yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta. Kunnassa aktiivisesti toimiva osallisuustiimi toteuttaa yhteisöllisen toiminnan kehittämistä tukevan kokeilun hankkeen aikana.

Lisätiedot: hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku, p. 040 314 3040

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä edellä olevan selvityksen aloitteen johdosta
  • tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Anna Yltävän esittämän Tuusulan puolesta ry:n valtuustoryhmän 10.6.2019 § 104 aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Riikka Uusikulku, asuntomessujen projektipäällikkö, riikka.uusikulku@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä edellä olevan selvityksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa valtuustolle, että
     

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Anna Yltävän 10.6.2019 § 104 esittämän Tuusulan puolesta ry:n valtuustoryhmän aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.