Perustelut
Hankealue sijaitsee Mäntsälässä Kapulin teollisuusalueella lähellä Valtatie 4 ja Valtatie 25 risteystä. Kohde on noin 2,5 km päässä Mäntsälän keskustasta. Kapulin alueelle sijoittuu tuotantoa ja logistiikkatoimintoja. Läjitysalue sijaitsee Isolammin koillispuolella. Maa-ainesten läjitys on jo toteutettu, joten YVA-menettely tehdään jälkikäteen.
Hankkeessa on läjitetty maa-ainesta 45 630 m3 pinta-alaltaan 16 000 m2 läjitysalueelle kevään 2022 aikana. Läjitetyt maa-ainekset ovat ylijäämämaita, joita syntyi rakennettaessa Tokmannin uutta varastokeskusta Kapuliin noin yhden kilometrin etäisyydelle läjitysalueesta. Läjitys on toistaiseksi päättynyt, mutta läjityssuunnitelman mukaan alueelle voitaisiin läjittää vielä 9 600 m3 maita. Maanläjitystä varten läjitysalue on ensin tasoitettu kiviaineksella aukeaksi kentäksi. Kentän reunuksille on rakennettu pengerrykset kolmessa eri vaiheessa. Läjitetty maa-aines on savea, turvetta ja pintamaata. Maansiirto on vaatinut yhteensä 2 438 kuljetusta eli noin 20 kuljetusta päivässä. Läjityksen päätyttyä läjitysalue on tasoitettu ja kallistettu kohti reunoja.
Läjityksen valmistuttua ELY-keskus on todennut, että läjitystyö olisi vaatinut ympäristövaikutusten arviointi- eli YVA-menettelyn ja Aluehallintoviraston ympäristöluvan. YVA-menettely käynnistettiin vuonna 2023 ja yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä saadaan vuoden 2025 alkupuolella. Läjitysalueen ympäristölupahakemus voidaan ratkaista tämän jälkeen. Lupapäätöksen saatua lainvoiman voidaan päättää läjitysalueen jatkotoimenpiteistä ja mahdollisesta läjityksen jatkumisesta.
Keväällä 2022 toteutuneen läjitysalueen pinta-ala on noin 16 000 m2 ja läjitetyn ylijäämämaan määrä noin 45 630 m3. Läjitysalueen valmistelu ei ole edellyttänyt louhintaa, mutta alueelta on kuorittu pintamaita.
Hankkeen vaihtoehdot (VE)
-
VE1: Nykytilanne, jossa maa-ainesta (savi, turve, pintamaa) on keväällä 2022 läjitetty noin 45 630 m3 (68 000 t), ja toteutuneen läjitysalueen pinta-ala on noin 16 000 m2.
YVA-aineisto on nähtävillä 20.2.2025 asti ympäristöhallinnon sivustolla https://www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/kapulin-alueen-maa-ainesten-lajitys-mantsala
Ehdotus
Esittelijä
-
Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää
- antaa Kiinteistö Oy Tokmannin moreenin Kapulin alueen maa-ainesten läjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Uudenmaan ELY-keskukselle seuraavan lausunnon:
- tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto
Ympäristövaikutusten arviointiselostus on tehty asianmukaisesti ja läjityksen vaikutuksia arvioidaan kattavasti. Erityisen tärkeää on tarkastella vaikutuksia Isolammiin (vesilain 2:11 §:n kohde) ja muihin pintavesiin. Alueen pintavesien herkkyys onkin arvioitu suureksi. Myös pintavesitarkkailuun on kiinnitetty huomiota. Vaikka läjitys on tehty ilman ympäristölupaa, se on kuitenkin toteutettu suunnitelmallisesti ja yhteistyössä kunnan kanssa. Täytössä on huomioitu esimerkiksi pengerrykset ja ojalinjat.
Arviointiselostuksen ja sen yhteydessä tehtyjen selvitysten ja näytteenottojen perusteella itse läjitysalueen merkitys Isolammin ja sen luonnontilaisen purku-uoman kuormitukseen on melko vähäinen. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi vesinäytteitä ei ole otettu läjitystapahtuman aikana, vaan joitakin vuosia myöhemmin, kun alueelle on jo ehtinyt kasvaa eroosiota pidättävää kasvillisuutta. Läjitysalue on useamman vuoden aikana ehtinyt maisemoitua, jolloin sen vedenpidätyskyky on kasvillisuuden myötä parantunut ja eroosioherkkyys pienentynyt. Lisäläjitykset alueelle vaihtoehdossa VE2 aloittavat prosessin alusta, ja kiintoaineksen irtoaminen ja kulkeutuminen esimerkiksi voimakkaiden sadetapahtumien yhteydessä lisää kuormitusta alueen ojiin. Mikäli lisäläjitystä alueelle suunnitellaan, arviointiselostuksessa esitetty pintavesien tarkkailu on tärkeää toteuttaa vedenlaadun seuraamiseksi koko hankkeen ajan.
Koko Kapuli 5 asemakaava-alueen teollisuuden hankesuunnitelmat lisäävät kokonaiskuormitusta alueella, mikä on jatkossa huomioitava yhteisvaikutusten arvioinnissa. On erittäin tärkeää arvioida, miten Isolammin ja sitä ympäröivän metsälain elinympäristön luonnontilaisuus voidaan turvata tilanteessa, jossa Isolammin ja metsälain elinympäristön muodostama alue on jäämässä rakentuvan teollisuusalueen keskelle vailla metsäistä yhteyttä. Kokonaistarkastelussa on hyvä huomioida, että vesinäytteiden analyysitulosten perusteella merkittävä osa Isolammiin kohdistuvasta kuormituksesta syntyy tällä hetkellä lampeen eteläpuolelta virtaavasta ojasta. Olemassa olevaa uomaa on ilmakuvien perusteella kaivettu ja suoristettu vuosien 2020 ja 2023 välillä n. 30 metrin päässä Isolammista. Lisäksi Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n maastokäynnin perusteella alueelle on kaivettu keväällä 2024 uusi suo-oja, minkä vuoksi läjityksen vaikutuksesta Isolammiin virtaavan veden laatuun ei saatu mittaamalla luotettavaa kuvaa. Hulevesien riittävä viivytys alueella on ehdottoman tärkeää, jotta kuormitusta Isolammiin voidaan vähentää. Suorissa ojissa virtaamat kasvavat, mikä kasvattaa eroosioriskiä ja heikentää veden laatua.
Vieraslaijien leviämisriskiä ja vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen arvioidaan selostuksessa ja lieventämistoimia esitetään. Hankealueella on todettu kasvavan haitallista vieraslajia komealupiinia, joka leviää sekä siementen että juuriston välityksellä. Ympäristölautakunta korostaa, että komealupiinin leviäminen maamassojen mukana ja kasvupaikaltaan ympäröivään luontoon tulee estää. Lupiinin siemeniä, juurakoita tai juurten osia sisältäviä maamassoja ei tule käyttää uudelleen käsittelemättöminä. Lupiinin leviäminen läjitysalueella on todennäköistä, mistä syystä leviämisen estämiseksi tulisi tehdä leviämisen rajoittavia toimenpiteitä. Esiintymän hävittäminen on suositeltavaa, mutta vaatii torjuntaa useamman vuoden ajan. Vieraslajien leviäminen ajoneuvojen ja työkoneiden renkaiden ja telojen välityksellä tulee myös estää puhdistamalla koneet läjitysalueella.
Läjitysalueen metsittäminen on tärkeä jatkotoimenpide niin ilmasto- ja hiilinielunäkökulmasta kuin eroosiota ja vedenlaatua ajatellen. Ympäristölupavaiheessa läjitysalueen maisemoinnista tulee esittää suunnitelma, jossa on huomioitu ilmastoviisaus ja Mäntsälän kunnan hiilineutraaliustavoitteet.
Lisäksi maakunnallisesti arvokas LAKU-kohde, Puirojantiensuo (s. 34–35), tulee esittää kartalla.