Perustelut
Clogs Company Oy:lle (y-tunnus 2107864-0) on annettu puutteellisesta vesipistejärjestelmästä korjauskehotuksia 17.6.2021, 10.8.2021 sekä 17.5.2022 tehdyissä elintarvikevalvonnan tarkastuksissa.
Toimijaa on ohjeistettu varaamaan grilli-kahvilatoiminnan elintarvikkeiden käsittelypisteeseen kaksi altainen vesipiste, johon tulee juokseva kuuma ja kylmä vesi (pumpulla hanalle nouseva vesi) tarkoituksenmukaisella viemäröinnillä. Hanan tulee ulottua molemmille altaille. Vesipiste tulee asentaa työskentelykorkeuteen. Vesipiste tulee varustaa asianmukaisesti käsienpesuun.
Toimijaa on kuultu kirjallisesti 20.5.2022 päivätyssä kuulemiskirjeessä. Toimija on ollut 25.5.2022 yhteydessä Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen ja lähettänyt piirroskuvan erillisistä kuuma- ja kylmävesisäiliöistä sekä saavista niiden alapuolella. Piirroksen mukainen vesipistejärjestelmä ei vastannut annettuja ohjeita. Terveystarkastaja antoi 26.5.2022 sähköpostilla lisäohjeita asianmukaisten vesipisteiden hankkimiseksi.
Toimija ei ole lähettänyt Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen määräaikaan mennessä muita kuvia tai tietoja hankkimistaan ja käyttöön otetuista ohjeiden mukaisista vesipistejärjestelmistä käsienpesuun sekä työvälineiden ja -laitteiden pesuun.
Terveysvalvonnan päällikkö on antanut Glogs Company Oy:lle (y-tunnus 2107864-0) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:
Grilli-kahvilatoimintaan tulee järjestää kaksi-altainen vesipiste, johon tulee juokseva kuuma ja kylmä vesi tarkoituksenmukaisella viemäröinnillä. Hanan tulee ulottua molempiin altaisiin. Toinen vesipiste tulee varustaa asianmukaisesti käsienpesuun (nestemäinen käsisaippua ja kertakäyttöinen käsienkuivaus mahdollisuus).
Perustelut määräyksen antamiselle
Toimija ei ole hankkinut asianmukaista, annettujen ohjeiden mukaista vesipistejärjestelmää käsienpesuun sekä työvälineiden ja -laitteiden pesuun, vaikka asia on ohjeistettu ja kehotettu useita kertoja. Puutteellinen käsihygienia sekä työvälineiden pesu voi vaarantaa elintarviketurvallisuuden, koska toimija käsittelee raakoja lihoja liikkuvassa elintarvikehuoneistossa.
Oikaisuvaatimus
Toimija teki asiasta seuraavan oikaisuvaatimuksen
" Sain asiakirjan 20.9.2022, joka koskee meidän vesipistettä ja nyt toivon päätöksen poistoa.
Vesipisteongelma juontaa tuolta Espoosta alkuaan, jossa meille vaadittiin kiinteitä vesi ja viemäriliittymiä vaikka meillä on ollut vain kausikahvila. Olemme olleet avoimena vain kesän ja tutkittuani dokumentteja, niin ei niiden mukaan tarvita kiinteitä liittymiä ja tietysti kuulostaa hullulta, että teltalla varustettuun pisteen vaaditaan ko. liittymiä. Siellähän olisi toisaalta mahdollisuus toimia myös talvellakin, niin ei kyseinen asia voi onnistua mitenkään.
Meidän vesipiste on ollut omavalvonnan mukainen ja kukaan ei kommentoinuy kyseistä asiaa. Omavalvonta on tehty valmiiseen pohjaan ja tuon sai valittua ruksiruutuun valinnalla.
Tämä mitä nyt vaaditaan on ollut kyllä aika epäselvä asia. Kukaan ei kerro mikä riittää. Tuohon ei ole mitään valmista ratkaisua eli tarvittavaa vesipistettä ei voi ostaa MISTÄÄN.
Meillä on nyt ollut 2 vedenlämmitintä ämpäreineen. Vaadittu juokseva vesi kahteen lavuaariin. Kylmä ja kuuma vesi eli sekin mahdollinen.
Saippua ja kuivauspaperit.
Tässä täyttyy kaikki vaaditut asiat.
Olemme kuitenkin lisäksi tekemässä 2 altaista pesupistettä ja suurimman osan joutuu tilaamaan maailmalta, koska kaikkea ei tunnu saavan paikallisista liikkeistä. Viemäröinnistä puuttuu vielä osia ja odotamme niiden saapuvan. Kokonaisuus kunnossa asap. Toivottavasti on riittävä.".
Ehdotus
Esittelijä
-
Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta
- päättää hylätä tehdyn oikaisuvaatimuksen
Perustelut
Toimija Clogs Company (y-tunnus 2107864-0) on rekisteröinyt toimintansa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen elintarvikevalvontaan ja harjoittaa ns. liikkuvaa elintarvikehuoneistotoimintaa. Liikkuvan elintarvikehuoneiston ensimmäiset tarkastukset on tehty Espoossa. Toiminta on laaja-alaista grilli-kahvio toimintaa, jossa käsitellään raakoja elintarvikkeita, kuten broilerin fileitä ja toisaalta sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita. Tämä, paljon käsittelyä sisältävä, toiminta on elintarviketurvallisuusriskeiltään huomattavan isoa ja vaatii sekä toimivan välineiden että käsienpesumahdollisuuden. Asiasta on annettu kehotus jo Espoossa 17.6.2021 ja 10.8.2021. Kun toimintaan tehtiin tarkastus 17.5.2022 ennalta ilmoittamatta Keski-Uudellamaalla, ei toimivaa käsenpesupistettä edelleenkään ollut. Kiinteästi verkkoon liitettävää käsienpesupistettä ei toimijalta ole vaadittu, mutta toiminnassa tulee olla vesipiste, jossa on juokseva lämmin vesi käsienpesuun ja vesipiste välineiden pesua varten. Toimija ei tuonut oikaisuvaatimuksessaan esiin mitään sellaista, jonka perusteella annettu määräys tulisi poistaa.
Sovelletut oikeusohjeet ja säännökset
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista (EY) 178/2002, artiklat 17-19
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, artikla 4 ja liite II, luku III
Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 15 §, 40 §, 55 §, 74 § ja 78 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 72/2020
Hallintolaki 434/2003
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52)
Päätös
Ehdotus hyväksyttiin.
Merkittiin tiedoksi, että terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:18.