Tekninen lautakunta, kokous 21.8.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Katulupaohjeen ja katulupataksan hyväksyminen

TUUDno-2018-972

Valmistelija

  • Jari Huttunen, kunnossapitopäällikkö, jari.huttunen@tuusula.fi

Perustelut

Katulupaohjeen ja katulupataksan hyväksyminen

Katulupaohje

Katualueilla tai muilla yleisillä alueilla tehtävä työ edellyttää ilmoituksen jättämistä kunnalle. Muilla yleisillä alueilla tarkoitetaan tässä asemakaavassa toriksi, aukioksi, puistoksi, viheralueeksi tai näihin verrattavaksi alueeksi osoitettua kunnan hallinnoimaan aluetta. Ilmoitusmenettelyllä kunta valvoo ja tarvittaessa yhteen sovittaa yleisillä alueilla tehtäviä töitä.

Mikäli työskentely edellyttää edellä mainituilla alueilla kaivuuta, on työlle haettava katulupa.

Katulupa myönnetään katulupahakemuksen perusteella. Katulupa sisältää työluvan ja tilapäisen liikennejärjestelypäätöksen. Töiden vaatimien liikennejärjestelyjen suunnittelusta vastaa luvan hakija.

Katuluvasta perittävät maksut määräytyvät kulloinkin voimassa olevan kaivulupataksan mukaisesti.

Kadun pitäjällä on velvollisuus huolehtia siitä, että yleisellä alueella tapahtuva toiminta ei haittaa sen varsinaista käyttöä ja sitä, että kuntaomaisuuden arvo säilyy. Kadun pitäjällä on lain mukainen oikeus koordinoida yleisellä alueella tapahtuvia töitä ja tapahtumia.

Ehtona kaivutöiden sallimiseen on, että kaivutyöt tehdään noudattaen Tuusulan kunnan katulupaohjetta. Katulupaohje koskee sekä katualueilla että muilla yleisillä alueilla tehtäviä töitä. Hakiessaan katulupaa ja sen saatuaan luvan hakija sitoutuu ehtojen noudattamiseen ja hyväksyy, että luvan valvojalla on oikeus keskeyttää työmaa, mikäli ehtoja ei noudateta.

Yhdyskuntatekniikka on yhdessä Riihimäen, Järvenpään ja Hyvinkään kanssa valmistellut yhtenäiselle pohjalle perustuvaa katulupaohjetta. Yhtenäiselle pohjalle perustuva ohje selkeyttää toimintaa etenkin rakentajien kannalta, jotka toimiva laajalti yli kuntarajojen ja vähentää myös valvojien työtä neuvonnan osalta. 

Katulupaohje antaa ohjeita sekä määräyksiä työn valmistelusta viimeistelyyn saakka koskien liikenteenohjausta, kaivannon ja kaivantoon sijoitettavien johtojen suojausta, täyttöä sekä kaivupaikan ennalleen saattamista eli viimeistelyä.

Tuusulassa on ollut käytössä 1.3.2017 alkaen Kaivutyöohje ohjaamassa kaivutoimintaa, jota on osaltaan käytetty uuden Katulupaohjeen pohjana. Vanhaan Kaivutyöohjeeseen verrattuna uudessa Katulupaohjeessa tärkeimpiä asioita, kuten katselmukset, liikenteen ohjaus ja tiedottaminen, on otettu ns. leipätekstistä omiksi asioiksi. Lisäksi katuluvan yhteydessä viheralueilla tehtäviä töitä varten on omat ohjeensa, joita ei vanhassa Kaivutyöohjeessa ollut lainkaan.

Katulupataksa

Kunnalla on ollut 1.12.2005 alkaen oikeus kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 14b §:n mukaan periä:

  • maksu katu- ja yleisillä alueilla tehtäviä töitä koskevien ilmoitusten tarkastamisesta. Maksun perusteena ovat ilmoituksen tarkastamisesta ja töiden valvonnasta aiheutuneet kustannukset
     
  • maksu kadun ja yleisen alueen tilapäisestä rajaamisesta työmaana pois yleisestä käytöstä. Maksun perusteena on aika, alueen laajuus ja alueen keskeisyys ja maksun tulee olla kohtuullinen.

Maksun tavoitteena on katujen ja yleisten alueiden pysyttäminen niille varatussa yleisessä käytössä, kaivantojen lyhyt aukioloaika, yhteiskaivujen lisääntyminen ja töiden yhteensovittaminen. Kunnossapitolain muutoksen tavoitteena on myös kohdistaa kustannukset aiheuttajan maksettaviksi.

Suomen Kuntaliiton johdolla kuntien edustajista kootun asiantuntija työryhmän tekemässä julkaisussa ”Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävien töiden ohjaaminen” todetaan, että kaivuluvan tarkastamisesta ja töiden valvonnasta perittävän maksun tulee lain mukaan perustua aiheutuneisiin kustannuksiin. Ehdotetussa taksamallissa ilmoituksesta peritään aina samansuuruinen keskimääräisiä kustannuksia vastaava maksu. Taksaan sisältyy ilmoituksen ja liikennejärjestelyjen tarkistaminen sekä kaikki tarvittavat valvontakäynnit työmaalla.

Nykyinen voimassa oleva Katulupataksa on vuodelta 2012 (Valt § 121/12.11.2018) ja sitä on tarkistettu lähinnä suurten kaivantojen sekä sijoittamissopimuksen käsittelymaksun osalta. Aiemmin kaikista yli 100m2 meni sama maksu riippumatta kaivannon koosta. Uudessa taksaesityksessä on ehdotettu, että ns. alueen käyttömaksu kasvaa aina alkavalta 100m2:ltä. Tällä pyritään nopeuttamaan etenkin suurten kaivantojen aukipitämisaikaa ja saamaan kadut entistä nopeammin oikeaan käyttöönsä.

Maksu sijoittamissopimuksen käsittelystä, kaivuilmoituksen tarkastamisesta ja siihen liittyvästä työn valvonnasta koskee viranomaistoimintaa, minkä vuoksi siitä ei peritä arvonlisäveroa.

Taksaesitys pohjautuu Tuusulan, Riihimäen ja Hyvinkään kanssa valmistellut yhtenäiselle pohjalle.

 Lisätiedot:

  • kunnnossapitopäällikkö Jari Huttunen, p. 040 314 3557
  • yhdyskuntatekniikan päällikkö Petri Juhola, p. 040 314 3566

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä

  • katulupaohjeen ja katulupataksan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kuntakehitys ja tekniikka henkilöstö,