Tekninen lautakunta, kokous 20.3.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Rakennushankkeen kosteudenhallinta

TUUDno-2018-414

Valmistelija

  • Riitta Laurila, suunnitteluarkkitehti, riitta.laurila@tuusula.fi

Perustelut

Ympäristöministeriön asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta on tullut voimaan 1.1.2018 alkaen. Sen mukaan jokaisessa rakennushankkeessa, laajennuksessa, korjaus- ja muutostyössä sekä rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksessa tulee laatia rakennushankkeen kosteudenhallintaselvitys ja työmaan kosteudenhallintasuunnitelma. Asetukseen liittyvän perustelumuistin mukaan tarkoituksena on, että rakennushankkeeseen ryhtyvä kiinnittää huomiota kosteudenhallintaan ja mahdollisiin kosteusriskeihin rakennusprosessin alusta lähtien hankesuunnittelusta rakennuksen käyttövaiheeseen asti.

Tuusulan kuntastrategian ja pormestariohjelman (kausi 2017-2021, valtuuston päätös 7.5.2017) mukaisesti kunta on sitoutunut nollatoleranssiin sisäilmaongelmien suhteen. Koska merkittävä osa havaituista sisäilmaongelmista liittyy tavalla tai toisella tai on suoraa seurausta kosteusvaurioista, tilakeskus ehdottaa kunnassa noudatettavaksi Kuivaketju10-toimintamallia kaikissa rakentamiskohteissa, joihin se soveltuu.

Kuivaketju10 on rakennusprosessin kosteudenhallinnan toimintamalli, jolla vähennetään kosteusvaurioiden riskiä rakennuksen koko elinkaaren ajan. Kosteusriskien hallinta perustuu ketjuun, jossa riskit torjutaan rakennusprosessin kaikissa vaiheissa ja torjunnan onnistuminen todennetaan luotettavalla tavalla. Toimintamalli sisältää Kuivaketju10-riskilistan ja -todentamisohjeen, joissa on esitetty kymmenen keskeisintä kosteusriskiä. Näiden kosteusriskien hallinnalla vältetään yli 80 prosenttia kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista.

Työmaan kosteudenhallintasuunnitelma edellytetään kaikilta luvanvaraisilta hankkeilta. Tuusulan kunnan rakennusvalvonta suosittelee, että kunta toteuttaisi omat rakennushankkeet Kuivaketju10-mallin mukaisesti, jolloin ei erillisiä selvityksiä tulla vaatimaan.

Suunnittelutyön aikana arkkitehti-, rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelijat tarkentavat Kuivaketju10-riskilistan ja -todentamisohjeen kyseisen hankkeen erityispiirteisiin, millä varmistetaan kosteusriskien kokonaisvaltainen hallitseminen.

Erityispiirteet voivat aiheutua esimerkiksi asemakaavasta, rakennuspaikasta, arkkitehtuuri- ja rakenneratkaisuista tai materiaalivalinnoista. Kuivaketju10 alkaa siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä henkilö tai yritys tekee päätöksen hankkeen toteuttamisesta toimintamallin mukaisesti. Päätös velvoittaa kiinnittämään hankkeeseen jo alkuvaiheessa kosteuskoordinaattorin, joka valvoo ja ohjaa tilaajan valtuutuksella Kuivaketju10:n toteutumista koko prosessin ajan. Suunnittelijoiden tulee osoittaa, että he ovat huomioineet suunnitelmissaan riskilistan ja todentamisohjeen. Urakoitsija puolestaan toteuttaa suunnitelmat ja todentaa ja dokumentoi riskejä sisältävien kohtien onnistuneen toteutuksen. Koordinaattorin yhtenä tehtävänä on varmistaa ja hyväksyä suoritettu todentaminen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Ritva Lappalainen, projektijohtaja

Tekninen lautakunta päättää, että

  • Tuusulan kunnassa otetaan käyttöön Kuivaketju10-toimintamalli rakennushankkeiden uudisrakennuskohteissa ja peruskorjaushankkeissa silloin, kun sen käyttö on mahdollista ja sovellettavissa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Johanna Aho, Esa Koskinen, Pertti Elg, Mikko Heikkilä,