Tekninen lautakunta, kokous 20.3.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Ilmoitusasiat

Perustelut

Teknisen lautakunnan tietoon saatetaan seuraavat ilmoitusluontoiset asiat:

  1. HSL hallituksen kokouksen pöytäkirja 13.2.2018
     
  2. Opinnäytetyö kunnan kiinteistöjen jätehuollon kehittämisestä on valmistunut,​ Laura Särkkä ja Julle Ovaskainen,​ Lahden ammattikorkeakoulu:

"Opinnäytetyössä kartoitettiin kunnan kiinteistöjen jätehuollon toimivuutta tutkimalla jätehuoltomääräysten täyttymistä,​ sisäisen lajittelun onnistumista sekä organisoinnin tasoa. Tavoitteena oli parantaa jätehuollon toimivuutta: tarjota keinoja jätehuollon organisointiin,​ tiedon keräämiseen ja hallintaan,​ jätteen määrän vähentämiseen ja kierrätyksen edistämiseen.

Työssä kerättiin oleellinen tieto jätelainsäädännöstä,​ jätehuoltomääräyksistä ja kunnan kiinteistöjen jätehuollon nykytilasta. Jätehuollon nykytilaa kartoitettiin toteuttamalla kysely kunnan työntekijöille sekä auditoimalla kahdeksan kiinteistöä,​ joille tehtiin kiinteistökohtaiset jätehuoltosuunnitelmat.

Jätehuollon suurimmiksi ongelmakohdiksi havaittiin epäselvä vastuunjako,​ jätehuollon päivittämättömyys,​ tiedotuksen puutteellisuus,​ resurssien puute ja jätehuoltotilojen koko. Epäselvä vastuunjako johtuu siitä,​ että kiinteistöjen jätehuollosta ei vastaa vain yksi henkilö,​ vaan vastuu on jaettu resurssien vähyyden vuoksi usean henkilön kesken eikä se ole kenenkään ensisijainen työtehtävä. Tästä syystä ei myöskään jätehuoltoa ole päivitetty moniin vuosiin. Jätehuoltoa koskeva tieto on hajallaan ja osittain vanhentunutta.

Keskeisimpinä ratkaisuina ehdotetaan jätehuollon organisoinnin ja resursoinnin parantamista nimeämällä jätehuoltovastaava,​ jätehuoltokansion luominen sekä linjauksista päättäminen. Jätehuoltovastaava aloittaisi jätehuollon kehittämisen auditoimalla loput kunnan kiinteistöistä ja laatimalla niihin kiinteistökohtaiset jätehuoltosuunnitelmat. Kiinteistöjen hyötyjakeiden keräystä tulisi tehostaa,​ kiinteistöjen käyttäjiä tulisi tiedottaa uudistuksista sekä kouluttaa,​ jotta jätteen määrää saataisiin vähennettyä ja lajittelua parannettua. Jätehuoltokansio pitäisi sisällään kaiken jätehuoltoon liittyvän tiedon selkeästi otsikoituna ja kansioituna. Linjauksilla tarkoitetaan jätehuollon yhteisiä käytäntöjä kuten esimerkiksi biojätteen keräystä kaikissa taukotiloissa ja metallijätteen keräystä keittiöissä.

Jätehuollon kehittäminen on pitkäaikainen ja jatkuva projekti,​ mikä vaatii panostamista tulevaisuudessakin. Se ei saa jäädä taka-​alalle muiden töiden vuoksi,​ vaan siinä on pyrittävä määrätietoisesti eteenpäin. Jätteen määrää vähentämällä ja lajittelua tehostamalla kunta näyttää hyvää esimerkkiä ja toimii ympäristökasvattajana kouluissa sekä päiväkodeissa. Jätteen määrää vähentämällä ja lajittelemalla paremmin myös jätehuollon kustannuksia on mahdollista vähentää."

Tilakeskus on esittänyt opinnäytetyöntekijjän palkkaamista 6 kk projektin tekijäksi.

Ehdotus

Tekninen lautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.