Tekninen lautakunta, kokous 13.6.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Oikaisuvaatimus vahingonkorvausasiassa

TUUDno-2017-66

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Tuusulan kunnan yhdyskuntatekniikan kunnossapito ja viheralueet -yksikkö on käynyt hoitamassa ELY –keskuksen aluetta Tuusulan väylän länsipuolella. Kyse on ollut mm. heisinangervo-pensaiden lyhentämisestä juurestaan siten, että noin 2 m korkeat pensaat on leikattu 10 cm pituuteen. Samassa yhteydessä työntekijät olivat erehdyksessä ulottaneet hoito-/raivaustoimet ELY -keskuksen alueeseen rajoittuvan omakotitalon tontinosalle,  käytännössä muutaman metrin levyiselle ja koko tontin pituiselle kaistaleelle.

Erehdyksen seurauksena heisiangervoja, pajuja ja koivuja oli kaadettu yksityisen mailta. Paikalla käynnin yhteydessä arvioitiin, että heisiangervojen lisäksi olisi kaadettu yksi koivu, paksuudeltaan muutama cm sekä 3 kpl pajupuskia (rungon paksuus max. 4-5 cm, pääasiassa kuitenkin ohuempia, pari cm), yhteensä noin 15 runkoa.

Kauriinpolku 1 osoitteessa olevasta omakotitalosta (kiinteistö 1:725) oli aluksi esitetty vahingonkorvausvaatimus suuruudeltaan 3 000 euroa. Vaatimusta perusteltiin mm. syntyneellä suoralla näköyhteydellä kävelytielle ja suoralla näkymällä tuusulanväylän alikulkuun, jossa oleskelee myös nuorisoa. Lisäksi vedottiin pensaiden antamaan näkösuojaan sekä suojaan pölyltä ja melulta. Lisäksi oli vedottu  rikkakasviongelman syntymiseen suojan ja varjostuksen puuttuessa. Pensaiden puuttuminen on aiheuttanut myös koiriin liittyviä vaaratilanteita.

Kuntakehitysjohtajan korvauspäätöksellä §1/12.5.2017 asia ratkaistiin siten, että kunta korvaa asiassa 300 euroa ja muilta osin korvausvaatimus hylätään. Perusteena hyväksytylle määrälle oli arvio siitä, että kasvustoon syntynyt aukko peittyisi esim. hankkimalla 6 kpl rungonympärysmitalta 10-12 cm koivua, tukkuhinnan ollessa 50 euroa / kpl.  Heisiangervojen palauttamiseksi entisiin mittoihin kunta tarjoutui suorittamaan lannoitusta max. 3 kertaa.

Kuntakehitysjohtajan päätös annettiin tiedoksi vahingonkorvausvaatimuksen esittäjille sähköpostitse 12.5.2017 oikaisuvaatimusohjein tekniseen lautakuntaan.

Oikaisuvaatimus

Kuntakehitysjohtajan päätöksestä on jätetty oikaisuvaatimus suuruudeltaan 900 euroa. Summa perustuu korvaukseen 16 puusta. Tarkemmin yksilöitynä 14 kpl puita rungonympärys 12-19 cm 14x63 euroa = 882 euroa sekä 2 kpl kuusta 18 euroa, kaikki yhteensä 900 euroa. Tämän lisäksi vaaditaan maan, kantojen ja juurakkojen sekä rikkakasvien poistoa ja uuden mullan tuontia rinteeseen, jolloin kiinteistön omistajat voivat itse istuttaa haluamansa näkösuojan pensaat ja puut tilalle. Tätä perustellaan sillä, että tällä hetkellä on vaikeaa ellei mahdotonta istuttaa rinteeseen mitään juurien ja huonon maan takia.

Lisäksi on esitetty toivomus, että Tuusulanväylän vanhan meluaidan purkamisesta jääneet 11 kpl rautatankoja poistetaan maasta.

Selvityksissä ilmennyttä

Kunnossapito ja viheralueet -yksikön työnjohtaja teki uuden paikallakäynnin ja laati kartan kaadetuista puista ja pensaista. Selvityksen mukaan heisiangervoja on tontin puolelta alasleikattu 19 kpl. Koivuja 2 kpl molempien halkaisija tyvellä 1 cm. Pajuja 1 kpl halkaisija 4 cm. Lisäksi 1 kpl pajupuska sisältäen 7 kpl vesoja, kukin n.5 cm halkaisijaltaan sekä 1 kpl pajupuska sisältäen 3 kpl vesoja, kukin n. 5,5 cm halkaisijaltaan.

Asian ratkaisu

Uuden paikallakäynnin yhteydessä kaadettujen koivujen ja pajujen määrä täsmentyi aiemmasta. Kaadettujen koivujen hinnaksi puutarhalta hankittuna arvioidaan 50 euroa / kpl, kyse on tällöin ympärysmitaltaan 10 – 12 cm paksuisista puista. Paikalleen ilmeisesti luontaisesti kasvaneiden pajujen vertailuhintaa on vaikea saada, jolloin niiden osalta voitaneen käyttää samaa hintaa kuin koivun osalta. Mikäli 2 kaadetun koivun, yhden pajun sekä 2 kaadetun pajupensaan tilalle istutetaan ympärysmitaltaan 10-12 cm koivuja yhteensä 6 kpl, saadaan korvaussummaksi  6 x 50 euroa =  300 euroa. Korvaussumma on siten laskennallinen hyvitys vahingosta. Tämä on aiheellista suorittaa vahingonkorvauksena koivujen, pajun sekä pajupensaiden omavaltaisesta kaatamisesta. Istutettujen koivujen puiden avulla pensasaitaan syntynyt aukko on mahdollista täyttää kohtuullisessa ajassa.

Vahingonkärsijän päätettävissä on, käyttääkö vahingonkorvauksen koivujen hankintaan vai antaako vain kaadettujen kasvien kasvaa uudestaan. Kunnossapito ja viheralueet -yksikön näkemyksen mukaan alasleikatut kasvit kasvavat nopeimmin takaisin, kun kantoja ei poisteta ja maata on riittävästi paikalla. Järkevintä olisi antaa kasvien kasvaa uudelleen. Jos paikalle haluaa istuttaa koivuja on paras käyttää metsäpuun taimia, koska ne lähtevät heti kasvuun, eivätkä juro paikallaan paria vuotta, eivätkä kuiva paahteiseen rinteeseen niin helposti, kuin suuremmat taimet. Taimet voi istuttaa rinteeseen ilman, että juurakoita kaivelee pois.

Heisiangervojen hyvittämiseen kunnalla on edelleen valmius muutaman kertaisella lannoituksella, josta on sovittava erikseen kiinteistönomistajan kanssa.

Yhdyskuntatekniikan päällikön näkemyksen mukaan heisiangervojen ja edellä mainittujen puiden raivauksesta syntynyt, oikaisuvaatimuksessa tarkemmin kuvattu, haitta on väliaikainen ja vähäinen. Kunnan näkemys haitan korvaamisesta on edelleen sama kuin kuntakehitysjohtajan päätöksessä. Korvausta voidaan suorittaa 300 euroa siitä lukien, kun oikaisuvaatimuksen johdosta tehtävä päätös on lainvoimainen. Muilta osin korvausvaatimus hylätään. Heisiangervojen hyvittämiseen kunnalla on edelleen valmius muutaman kertaisella lannoituksella, josta on sovittava erikseen kiinteistönomistajan kanssa.

Liitteenä:

-kuntakehitysjohtajan päätös 12.5.2017 liitteineen

-oikaisuvaatimus

-kunnossapito ja viheralueet -yksikön työnjohtajan uusi selvitys asiassa (kartta)

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi kuntakehitysjohtajan päätöksen vahingonkorvausasiassa 12.5.2017 tekemän päätöksen liitteineen
  • merkitä tiedoksi oikaisuvaatimuksen vahingonkorvausvaatimuksineen
  • merkitä tiedoksi kunnossapito ja viheralueet -yksikön selvitykset asiassa
  • todeta kantanaan, että kunnossapito ja viheralueet -yksikkö ei olisi saanut ilman kiinteistön omistajan lupaa suorittaa raivaustoimia mainitulla alueella
  • yhtyä kuntakehitysjohtajan päätöksen perusteluihin ja näkemykseen hyväksyä korvausvaatimus 300 euron osalta ja hylätä korvausvaatimus ylittävältä osin
  • suostua osaltaan korvaamaan kaadetut koivu (2 kpl), pajupuu (1 kpl) ja pajupensaat (2 kpl) yhteensä 300 euron summalla, jonka perusteena on käytetty rungonympärysmitalta 10-12 cm koivun hintaa 50 euroa kpl, tukkuhinnaston mukaan, yhteensä 6 kpl koivuja
  • hylätä oikaisuvaatimuksessa esitetyn 900 euron vahingonkorvausvaatimus muilta, eli 300 euron ylittävältä osalta ja toteaa, että korvaussuoritetaan teknisen lautakunnan päätöksen saatua lainvoiman
  • ilmoittaa vahingonkorvausvaatimuksen esittäjille, että raivattujen heisianangervojen osalta kunnossapito ja viheralueet -yksikkö kiinteistönomistajien suostumuksella on valmis hyvityksenä suorittamaan kunnan kustannuksella lannoituksen 2-3 kertaa erikseen sovittuna ajankohtana
  • todeta, että muuta rahallista korvausta tai toimenpiteitä ei suoriteta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Salassapidettävät tiedot poistettu.