Kunnanhallitus, kokous 26.11.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 424 Riihikallion yhtenäiskoulun väistötilojen hankinta

TUUDno-2018-1469

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
Virpi Lehmusvaara tuulehmuvi

Perustelut

Kunnan palveluverkon keskeisen rungon muodostaa varhaiskasvatuksen ja koulujen palveluverkko. Palveluverkon uudistaminen on kunnassa tullut välttämättömäksi talouden, kiinteistöjen kunnon ja sisäilmaongelmien johdosta. Kunnan palveluverkkosuunnitelma 2019-2026 etenee kokonaisuutena päätöksen teossa vuoden 2018 loppuun mennessä. Osana Tuusulan kunnan palveluverkon kehittämistä toteutetaan Riihikallion yhtenäiskoulun perusparantamista/uudisrakentamista. 

Tuusulan kunnan tilakeskus on yhdessä kasvatus- ja sivistystoimen kanssa käynnistänyt Riihikallion koulun strategisen kehittämissuunnittelun tavoitteenaan selvittää nykyisen koulurakennuksen ja -tontin kapasiteetti sekä kehittämisedellytykset.

Riihikallion koulun nykyiset tilat ovat tehottomat ja sokkeloiset, koulussa on paljon käytäviä ja se edustaa varsin perinteistä koulurakentamista, vanhin osa on 50 vuotta vanha. Liikuntasali ja ruokala ovat jo nyt liian pieniä koulun tarpeisiin. Koulun sisäilman kanssa on ongelmia ja tutkimuksissa on kiinteistöstä löytynyt korjaustarpeita. Oppilasoireilijoiden määrä on tällä hetkellä suurin kunnan koulukiinteistöistä.

Koulukeskuksen strateginen kehittämissuunnittelu käynnistettiin maaliskuussa 2018. Suunnittelua tekemään kilpailutettiin kunnan tarveselvitys- ja hankesuunnittelupuitesopimuskumppanien joukosta WSP Proko Oy ja rakennetekniseksi asiantuntijaksi Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy. Suunnittelun ohjausryhmä on koostunut tilakeskuksen, kasvatus- ja sivistystoimen, Riihikallion koulun, ruokapalveluiden sekä kaavoituksen edustajista.

Kehittämissuunnittelu on monien eri vaiheiden, johon on sisältynyt mm. käyttäjien osallistamista, kautta edennyt tilanteeseen, jossa tutkitaan neljää vaihtoehtoa.

Vaihtoehdoissa 1-3 koulutonttia laajennettaisiin pohjoisen ja luoteen suuntaan.

Kaikissa vaihtoehdoissa (liite 1) nykyiset asuinrakennukset tullaan purkamaan ja tilapäiset väistötilat rakentamaan. Asukaat ovat saaneet vuokrauksesta irtisanomisilmoitukset. On mahdollista, että koulu joudutaan uudisrakentamaan laajemmin, varsinkin jos sen perusparannus osoittautuu taloudellisesti, teknisesti ja toiminnallisesti perustelluksi.

  • VE 1: rakennuksen 1960 ja -70 -luvun osien purkaminen (liikuntahallia lukuun ottamatta), liikuntahallin perusparannus ja laajennus, 2000 -luvun osan perusparannus; uusi osa rakennetaan nykyisen koulun paikalle
  • VE 2: rakennuksen 1960 ja -70 -luvun osien purkaminen (myös liikuntahallin), 2000- luvun osan perusparannus; uusi osa, jossa myös uudet liikuntatilat, rakennetaan nykyisen koulun paikalle
  • VE 3: kokonaan uusi koulu rakennetaan nykyisen koulun viereen asuinrakennusten kohdalle, sen jälkeen nykyinen koulu puretaan. Nykyisen liikuntasalin säilymistä kuntalaisten yhteiseen käyttöön tutkitaan.
  • VE 4: kokonaan uusi koulu rakennetaan uudelle tontille, sen jälkeen nykyinen koulu puretaan

Kaavoitus on selvittänyt nykyisen koulun lähialueelta löytyvät, uudelle koululle soveltuvat rakennuspaikat. Hyvää uutta paikkaa ei lähistöltä löytynyt, vaan soveltuvimmaksi todettiin nykyinen tontti. Näin ollen ratkaisu pyritään löytämään vaihtoehdoista 1-3

Ensiksi Riihikallion kouluun tarvitaan väistötilat syksyksi 2019. Lähtökohtana on, että väistötilarakennus sijoittuu nykyisen pysäköintialueen kohdalle koulun itäpuolelle (ve3:n mukaisesti). (liite 2) Tilapäinen pysäköintitila rakennetaan Pellavamäentien toiselle puolelle

Väistötilat mitoitetaan 450 oppilaalle, jolloin niiden laajuus on 1960 brm² (kokonaisalaa = bruttoalaa). Kehittämissuunnittelun pohjalta nykyisen koulun keittiö-, ruokailu-, liikunta- ja hallintotilat sekä osa aineopetustiloista pysyvät toiminnassa ja palvelevat myös väistötiloja. Väistötiloihin tulisi lähinnä uusia, muunneltavia oppimisympäristöjä, osa aineopetustiloista sekä tarvittavat eteis-, aula- ja wc-tilat (liite 3).

Kustannusarvio väistötiloille on 29,98 €/brm2/kk, 61000€/kk, 3 673 000 €/60 kk. Sopimus tehdään 4 vuotta 1+1 optiovuotta.

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Lehmusvaara tuulehmuvi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, että Riihikallion yhtenäiskouluun hankitaan rakentamisen aikaiset väistötilat esitetyn aikataulun ja laajuuden mukaan. Valtuutetaan tilakeskus toteuttamaan hankinta.

Päätös

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti ehdottaa kunnanhallitukselle yksimielisesti puheenjohtaja Jussi Salosen muutosesityksen mukaan, että

  • Riihikallion yhtenäiskouluun hankitaan rakentamisen aikaiset väistötilat esitetyn aikataulun mukaan 450 oppilaalle esityksen VE3 mukaan. 
  • tulevaisuuden Riihikallion yhtenäiskoulun uudisrakentamisen vaihtoehtoja ei tässä vaiheessa vielä ratkaista. Uudisrakentamisen vaihtoehdot tulevat erikseen päätettäväksi jatkosuunnittelun yhteydessä.


 

Valmistelija

  • Virpi Lehmusvaara, vt. kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi
  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää,​ että

  • Riihikallion yhtenäiskouluun hankitaan rakentamisen aikaiset väistötilat esitetyn aikataulun mukaan 450 oppilaalle esityksen VE3 mukaan
  • tulevaisuuden Riihikallion yhtenäiskoulun uudisrakentamisen vaihtoehtoja ei tässä vaiheessa vielä ratkaista. Uudisrakentamisen vaihtoehdot tulevat erikseen päätettäväksi jatkosuunnittelun yhteydessä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kasvatus- ja sivistystoimi, kuntakehitys ja tekniikka

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.