Kunnanhallitus, kokous 26.11.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 422 Henkilöstön siirto Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymään, sopimus

TUUDno-2017-910

Valmistelija

  • Tanja Rontu-Hokkanen, vs. henkilöstöjohtaja

Perustelut

Tuotannon ja henkilöstön siirto
Kaikki Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän alueen kunnat ovat tehneet myönteisen
päätöksen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotannon siirtämisestä kuntayhtymälle ja sitä koskevien periaatteiden hyväksymisestä. Yhtymävaltuusto on 19.6.2018 § 30 päättänyt, että kuntayhtymä tuottaa 1.1.2019 alkaen kuntayhtymän järjestämisvastuulla olevat palvelut jäsenkunnista siirtyvän tuotanto-organisaation avulla jäsenkuntien asukkaille, ja samalla päättänyt vastaanottaa jäsenkunnista siirtyvän, kuntayhtymän järjestämisvastuulla olevien palveluiden toteuttamiseen osallistuvan sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön sekä osan muusta kunnan hallinto- ja tukitehtäviä toteuttavasta henkilöstä kuntayhtymän palvelukseen 1.1.2019 lukien. Tuusulan kunnan 
valtuusto päätti 4.6.2018 § 65 (Sosiaali- ja terveyspalvelutuotannon toteutus ja sitä koskevat periaatteet Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä) hyväksyä, että Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä tuottaa 1.1.2019 alkaen kuntayhtymän järjestämisvastuulla olevat palvelut Tuusulan kunnan asukkaille jäsenkunnista siirtyvän tuotanto-organisaation avulla.

Tuotannon siirtoon liittyviä toimenpiteitä on valmisteltu yhtymähallituksen ohjauksessa loppusyksystä 2017 lähtien yhtymähallituksen 7.12.2017, § 68 päätöksen mukaisessa palveluitten kehittämis- ja kuntayhteistyöorganisaatiossa. Henkilöstön edustajille on pidetty säännöllisesti ylikunnallisia tiedotustilaisuuksia, ja henkilöstöä on mukana kaikissa valmisteluryhmissä. Palvelutuotanto jatkuu kuntayhtymässä kaikkien jäsenkuntien osalta edelleen järjestämis-
ja tuottamissopimuksen liitteen 2 Palveluiden yleiset periaatteet periaatteiden mukaisesti.
Kuntayhtymän ja jäsenkuntien vuorovaikutteinen yhteistyö jatkuu.

Henkilöstön siirron periaatteet
Henkilöstön siirron periaatteet -asiakirja on erikseen hyväksytty yhteistyötoimikuntien käsittelyn jälkeen jäsenkunnissa ja yhtymähallituksessa 30.10.2018 § 117. Asiakirjan avulla jäsenkunnat työnantajina antavat selvityksen liikkeenluovutuksesta työntekijälle aiheutuvista oikeudellisista, taloudellisista ja sosiaalisista seurauksista. Tuusulassa on hyväksytty henkilöstön siirron periaatteet –asiakirja yhteistyökomiteassa 19.9.2018. Tämän lisäksi on valmistelu sopimusluonnos henkilöstön siirrosta.

Sopimus henkilöstön siirrosta
Sopimuksen tarkoituksena on sopia henkilöstön siirtymisestä jäsenkuntien palveluksesta kuntayhtymän palvelukseen. Jäsenkunnat siirtävät ja kuntayhtymä vastaanottaa henkilöstöä tässä sopimuksessa ja Henkilöstön siirron periaatteet -asiakirjassa aiemmin hyväksytyssä laajuudessa ja tavalla. Henkilöstön siirtyminen tapahtuu 1.1.2019. 

Henkilöstön siirto koskee kuntayhtymän järjestämisvastuulla olevien palveluiden toteuttamiseen osallistuvaa sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöä sekä osaa muusta kunnan hallinto- ja tukitehtäviä toteuttavasta henkilöstöstä. Jäsenkunnat yksilöivät siirtyvän henkilöstön sopimuksen liitteessä 2. ”Siirtyvä henkilöstö”. Jäsenkunnat käyvät siirtyvien työntekijöiden kanssa edustuksellisen ja (tarvittaessa välittömän) yhteistoimintamenettelyn.

Jäsenkunta vastaa palvelussuhteeseen perustuvasta saatavasta, joka on erääntynyt ennen siirtopäivää. Saatavasta, joka erääntyy siirtopäivän jälkeen, vastaa kuntayhtymä. Jäsenkunta laatii siirtyvän henkilöstönsä osalta kahden (2) kuukauden kuluessa luovutusajankohdasta työntekijäkohtaisen laskelman siirtyvälle henkilöstölle luovutusajankohtaan mennessä kertyneistä ja suoritusta vailla olevista saatavista ja toimittaa laskelman kuntayhtymälle. Kuntayhtymä laskuttaa nämä luovuttajan laskelmaan perustuvat siirtyvän henkilöstön saatavat luovuttajalta kahdessa yhtä suuressa erässä siten, että eräpäivät ovat 1.4.2019 ja 1.4.2020.

Sovellettavien työ- ja virkaehtosopimusten mukainen paikallinen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä (9,2 %) maksetaan tammikuussa 2019, ellei paikallisesti ole muuta sovittu.  KT Kuntatyönantajien ohjeen mukaan tammikuun 2019 kertaerä kirjataan kirjanpidossa vuodelle 2018, koska erän maksuperuste syntyy ko. vuonna. Luovuttava kunta vastaa edellä mainitun tuloksellisuuteen perustuvan kertaerän maksamisesta siirtyvälle henkilöstölle. Tuusulassa on paikallisesti sovittu, että kertaerä maksetaan joulukuussa 2018.

Päätöksentekojärjestys
Kuntayhtymän hallitus esittää henkilöstön siirrosta valmistellun sopimuksen jäsenkuntien hyväksyttäväksi. Yhtymävaltuusto on 19.6.2018 § 30 päättänyt valtuuttaa kuntayhtymän johtajan tekemään järjestelyn vaatimat tarkemmat päätökset ja sopimukset sekä toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet. 

Jäsenkuntien valtuustot ovat valtuuttaneet kunnan/kaupunginhallituksen tekemään järjestelyn vaatimat tarkemmat päätökset ja sopimukset sekä toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet. Kukin jäsenkunta yksilöi siirtyvän henkilöstön sopimuksen liitteessä 2. Tuotannon siirtämisen aikataulun ja kuntayhtymän organisoitumisen takia jäsenkuntia pyydetään tekemään päätös omalta osaltaan marraskuun 2018 aikana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä sopimusluonnoksen henkilöstön siirrosta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.