Kunnanhallitus, kokous 23.4.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 Suomen Valtio / Senaatti-kiinteistöt, maankäyttö- ja esisopimus alueiden luovuttamisesta, Kirkonmäki, Rykmentinpuisto

TUUDno-2018-589

Valmistelija

  • Tuija Palkki, maankäyttöinsinööri, tuija.palkki@tuusula.fi
  • Päivi Hämäläinen, maankäyttöpäällikkö, paivi.hamalainen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Suomen Valtio, jota edustaa Senaatti-kiinteistöt omistaa Tuusulan kunnassa kiinteistön 858-401-1-7. Osalle kiinteistöä on laadittu maankäyttösopimus. Maankäyttösopimusalueen pinta-ala on noin 14 774 m². 

Asemakaava 

Tuusulan kunta on laatinut Rykmentinpuiston asemakaavaluonnoksen, joka on ollut nähtävillä 13.2. - 14.4.2014. Osalle asemakaavaluonnosaluetta Kunta on laatinut Kirkonmäki -nimisen asemakaavaehdotuksen (nro 3573).  

Maankäyttösopimus 

Maanomistajan kanssa on neuvoteltu maankäyttösopimus ja alueiden luovutusta koskeva esisopimus. Sopimuksella maanomistaja osallistuu asemakaava-alueen rakentamista palvelevan sisäisen ja ulkoisen yhdyskuntarakentamisen kunnalle aiheuttamiin kustannuksiin, maankäyttö- ja rakennuslain 91 b §:n, Rykmentinpuiston aiesopimuksen, kunnan maapoliittisen ohjelman ja valtuuston päätöksen mukaisesti.  

Kirkonmäen asemakaavaehdotuksessa maanomistajan omistamalle alueelle tuleva arvonnousu on yhteensä 784 120 euroa, josta aiesopimuksen perusteella kunnalle tuleva sopimuskorvausosuus on 60 % eli 470 472 euroa. Alueiden rakennusoikeuden arvon määritys perustuu ulkopuolisen arvioitsijan tekemään Rykmentinpuiston hinta-arvioon. Maanomistaja maksaa sopimuskorvauksesta rahana 73 352 euroa ja suorittaa loppuosan korvauksesta 397 120 euroa alueluovutuksina.

Kunta saa Kirkonmäen asemakaavaehdotuksen mukaista A-23 -korttelialuetta korttelista 5738 noin 2178 m² (1241 k-m²). Yleiset alueet noin 10 210 m² maanomistaja luovuttaa kunnalle ilman erillistä korvausta, osana maankäyttösopimuskorvausta.

Koska kyseessä on maapoliittisesta ohjelmasta poikkeavan maankäyttösopimuksen ja alueiden luovutusta koskevan esisopimuksen hyväksyminen, on päätösvalta valtuustolla. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että 

 VALTUUSTO päättää 

  • hyväksyä Tuusulan kunnan sekä Suomen valtion / Senaatti-kiinteistöjen välillä 10.4.2018 allekirjoitetun maankäyttösopimuksen ja esisopimuksen alueiden luovuttamisesta koskien kiinteistöä 858-401-1-7
  • oikeuttaa allekirjoittajien tarvittaessa tekemään lopulliseen luovutuskirjaan pieniä, teknisluonteisia tarkistuksia ja allekirjoituksillaan hyväksymään esisopimuksen mukaisen lopullisen luovutuskirjan, joka allekirjoitetaan kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun aluetta koskeva asemakaava (nro 3573) on tullut voimaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Päivi Hämäläinen oli asiantuntijana kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.