Kunnanhallitus, kokous 23.4.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 150 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet 2019, lausunto

TUUDno-2018-518

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Erkki Vähämäki, turvallisuuspäällikkö, erkki.vahamaki@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimuksen kohdassa 12 Talouden hoito, määritellään, että Vantaan kaupungin valtuusto asettaa ja hyväksyy Keski-Uudenmaan pelastustoimen liikelaitoksen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet pelastuslaitoksen johtokunnan esityksestä sopijakuntia kirjallisesti kuultuaan kunkin kalenterivuoden toukokuun loppuun mennessä.
        
Johtokunta hyväksyy talousarvion ja -suunnitelman sekä talousarvion käyttösuunnitelman. Johtokunnan päätökseen talousarvion ja -suunnitelman hyväksymisestä ei Vantaan kaupunginhallituksella ole otto-oikeutta.

Vantaan kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuusto asettaa liikelaitokselle sitovat tavoitteet. Pelastuslaitoksen sitovia eriä Vantaan talousarviossa ovat olleet liike yli-/alijäämä ja investoinnit.
        
Pelastuslaitoksen johtokunta on kokouksessaan  20.3.2018 päättänyt Lähettää esityksen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista vuodelle 2019 alueen kuntiin lausunnolle. Johtokunta pyytää kuntia toimittamaan lausuntonsa  2.5.2018 mennessä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle, sähköposti kirjaamo@vantaa.fi.

Johtokunnan päätös ja taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2019 ovat liitteenä.

Tuusulan kunnan lausunto pelastustoimen toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin 2019

Kuntaosuuksien korotuksissa toivotaan edelleen malttia eikä niiden tulisi olla kuntien tulokehitystä suurempia.

Palvelutasopäätöksessä mainitaan, että palvelutasokauden aikana vahvistetaan olemassa olevia yhteistyösuhteita sellaiseen muotoon, jossa niiden toimivuus säilyy myös tulevissa uudistuksissa. Mahdollisen maakuntahallintouudistuksen vaikutukset kuntien palveluihin ja kustannuksiin on pidettävä esillä suunnittelun eri vaiheissa.

On hyvä, että kuntien edustajat ovat mukana suunnittelussa. Tällä varmistetaan, että palvelut säilyvät laadukkaana myös mahdollisen liikelaitoksen perustamisen jälkeen. 

Toivomme pelastuslaitokselta vahvaa viestintää muuttuvassa turvallisuuskentässä sekä muutosprosesseissa.

Tuusulan kunta pitää myös tärkeänä, että pelastuslaitoksen käyttötalouden ja omaisuuden hallinnassa sekä investoinneissa otetaan huomioon sote- ja maakuntauudistuksen muutosrajoitin sekä omaisuuden siirtoa koskevat säädökset ja niiden vaikutukset kuntiin. Toimenpiteissä tulee ottaa huomioon kuntien etu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  •  antaa perusteluosan mukaisen lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.