Kunnanhallitus, kokous 23.4.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 151 Etelä-Tuusulan varhaiskasvatuksen palveluverkko 2018-2025, tulevaisuuden ratkaisut

TUUDno-2018-457

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hannamari Halinen tuuhalinha
Markus Torvinen
Virpi Lehmusvaara tuulehmuvi

Perustelut

Esityksessä tarkastellaan Etelä-Tuusulan varhaiskasvatuspalveluiden kokonaisuutta. Palveluverkosta on laadittu esitys, jossa Mikkolan päiväkotia ei peruskorjattaisi laajemmin vaan Etelä-Tuusulan alueelle rakennettaisiin kaksi uutta päiväkotia: Etelä-Tuusulan päiväkoti ja Kirkonkylän kampuksen päiväkoti. 

Esitys koskettaa Etelä-Tuusulan osalta seuraavia toiminnassa olevia kunnallisia päiväkoteja; Mikkolan päiväkoti, Etelärinteen päiväkoti, Mattilan päiväkoti, Hyrylän päiväkoti, Väinölän päiväkoti ja Kievarin päiväkoti. 

Etelä-Tuusulan varhaiskasvatuksen palveluverkon kehittäminen on osa koko Tuusulan kunnan palveluverkkosuunnitelmaa, joka on tarkoitus hyväksyä kesäkuussa 2018.

Etelä-Suomen aluehallintoviranomainen AVI suoritti kevään 2017 aikana tarkastuksen kaikkiin Tuusulan varhaiskasvatuksen yksiköihin. Tarkastuksessaan AVI toi esille korjaustarpeita mm. Mikkolan päiväkotiin. Mikkolan päiväkodissa kiinnitettiin huomioita seuraaviin seikkoihin:

· Sisälämpötilojen vaihtelua, vetoisuutta > työskentelyolosuhteet, energiatehokkuus

· Ilmastointi > iv-konehuoneen laajennus ja koneiden uusiminen

· Vaurioituneen vesikaton korjaus kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi

· Ulkovaipassa, mm. ikkunarakenteissa, tiiveysvaurioita

· Sisätiloissa pintaremonttia, mm. märkäeteisten lattioiden vesieristeiden ja pintamateri-aalien uusimistarpeet

· Keittiön pintojen ja laitteistojen korjaus ja uusiminen

· Pihavalaistus

Peruskorjauksen hankesuunnitelma Mikkolan päiväkotia varten valmistui 30.10.2017, mutta hankesuunnitelma ei edennyt liian kalliina.  Suunnitelmien ja kustannusten karsinta tehtiin tammikuussa 2018, jossa tavoitteeksi asetettiin kustannusten puolittaminen, noin 800.000,00 €, jotta päiväkodille saataisiin vielä käyttöikää noin 6 - 10 vuotta. Korjaustarpeita karsittiin vielä tästäkin helmikuun aikana. Lähtökohtaisesti Mikkolan toimipisteen korjaamiseen päädyttiin, koska vaihtoehtoisia uudisrakennus- tai laajennusratkaisuja etelän alueelle ei löydetty 2015-16 ja 2016-17 tehtyjen tarkasteluiden aikana. 

Tilakeskuksen viimeisin arvio Mikkolan päiväkodin pakollisista vuosikorjauksista on 200.000 euroa, jolla päiväkotia voitaisiin käyttää noin viisi vuotta. Vuosikorjaukset voidaan tehdä päiväkodin kesätauon 2018 aikana ja päiväkodin ollessa käytössä. Mikkolan päiväkotia voitaisiin käyttää siihen asti, kunnes uusi Etelä-Tuusulan päiväkoti otetaan käyttöön.

Kasvatus- ja sivistystoimi on tehnyt tammi- ja helmikuun 2018 aikana laajemman esityksen palveluverkon uusimisesta. Esityksen mukaan Mikkolan päiväkoti korvataan uudella isommalla päiväkodilla (10 ryhmää) ja Kirkonkylän koulun kampukseen tulisi toinen uusi päiväkoti (9 ryhmää). Näiden päiväkotien valmistuessa voidaan Etelärinteen, Hyrylän, Väinölän ja Kievarin päiväkodeista luopua, jotka kaikki ovat rakennuksina tulossa väistämättä elinkaarensa osalta peruskorjausvaiheeseen. 

Palveluverkon nykytilanne 

Neliryhmäinen Mikkolan nykyinen päiväkoti on valmistunut vuonna 1990 ja on nyt vähintäänkin peruskorjauksen tarpeessa. Laaditun hankesuunnitelman mukaisen perusparannuksen kustannusarvio on 1,7 milj.€. Kaksiryhmäinen Etelärinteen päiväkoti on valmistunut vuonna 1987 ja tarvitsee myös peruskorjauksen lähitulevaisuudessa. Kolmeryhmäinen Kievarin päiväkoti on valmistunut myös 1990 ja tarvitsee lähiaikoina peruskorjauksen. Hyrylän päiväkoti, valmistunut 1971 (neljä ryhmää) ja Väinölän päiväkoti, valmistunut 1990 (kolme ryhmää), jotka sijaitsevat samalla tontilla, ovat tarkkailussa sisäilmahavaintojen vuoksi ja tarvitsevat tulevaisuudessa korjauksia tai uusia tiloja toiminnalleen. Mattilan päiväkoti, valmistunut 1976 (viisi ryhmää), siirtyy Kirkonkylän kampuksen väistötiloihin elokuussa 2018 ja toiminta Mattilan päiväkotikiinteistössä päättyy. Tulevaisuudessa Mattilan päiväkodin toiminta yhdistyy Kirkonkylän koulun yhteyteen hankesuunnittelussa olevaan Kirkonkylän kampukseen. Viisi vuotta vanhassa Pellavan päiväkodissa Riihikalliossa on laajat sisäilmakorjaukset käynnissä.

Lapsimäärät nykyisissä yksiköissä (28.2.tilanteen mukaan):

Mikkolan toimintayksikkö     121

(sisältää koululla toimivan esiopetuksen ryhmän ja Etelärinteen päiväkodin)

Mattilan toimintayksikkö      108

Kievarin toimintayksikkö      57

Hyökkälän toimintayksikkö (Hyrylän ja Väinölän päiväkodit)   113

Pellavan toimintayksikkö     138

Perhepäivähoito 60

Lapsimäärät yhteensä: 597

Nykyisen palveluverkon kustannukset

Nykyisillä rakennuksilla kustannukset vuositasolla ovat 6,3 milj.€. (Hyrylä- Väinölä 1,3milj.€, Mattila 1,1 milj.€, Pellava 2,0milj.€, Etelärinne- Mikkola 1,3 milj.€, Kievari 0,6milj.€) Kustannukset sisältävät vuosittaiset sisäisenvuokran kustannukset, paitsi Pellava, joka on vuokrattu ulkopuoliselta taholta.

Väestöennuste vuosille 2018-2038

Väestöennusteen mukaan tarkastelun kohteina olevien alueiden käyttäjämäärät tulevat pysymään melko samoina vuosien 2018-2038 ennusteiden mukaan. Mahdolliseen poikkeamaan ennusteesta voidaan vastata yksityisen palvelutarjoajien kautta. Rykmentinpuiston väestön kasvu ei ole mukana tarkastelussa. Rykmentinpuistoon rakennetaan yksityinen päiväkoti asuntomessuihin 2020 mennessä.

Uuden palveluverkon kustannukset

Uudella palveluverkolla toimintakuluja saadaan vähän madallettua. Samalla voidaan hidastaa toiminta- ja tilakulujen jatkuvaa kasvua, joka seuraisi mm. useiden päiväkotien peruskorjausinvestoinneista pääomavuokrien nousuna. Uuden palveluverkon kustannukset arvioidaan olevan kolmella yksiköllä n. 6,0 milj.€. (Pellava, Kirkonkylän kampus ja Etelä-Tuusulan uusi päiväkoti.)

Keskitetyn palveluverkon vahvuuksia

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet tuovat muutospaineita myös nykyisten tilojen käyttöön. Pedagogiselle toiminnalle asetetut tavoitteet määrittävät osaltaan tarvetta muunneltaville ja monimuotoisille tiloille, joissa lasten kanssa tehtävää toimintaa järjestetään. Keskitetyt uu-disrakennusratkaisut edistäisivät varhaiskasvatuksessa toimivien, terveellisten ja turvallisten sekä tehokkaiden tilojen käyttöä ja energiansäästöä. Samalla vanhoista peruskorjausikään tulleista pienistä yksiköistä luovuttaisiin. Isommat yksiköt lisäisivät toiminnan joustavuutta ja vähentäisivät ylläpidon resursointia ja kustannuksia.

Varhaiskasvatuksen johtamiskokonaisuuksien osalta uudet päiväkodit selkeyttäisivät ja tiivistäisivät johtamista suurempiin yksiköihin. Uudet tarkoituksenmukaiset ja varhaiskasvatuksen toimintaperiaatteisiin suunnitellut tilat tarjoaisivat alle kouluikäisille laadukkaat ja nykyaikaiset oppimisympäristöt. Suuremmissa yksiköissä säästettäisiin myös sijaiskustannuksissa. Suuremman toimintayksikön arkkitehtuurissa ja suunnittelussa tulee huomioida pienten asiakkaiden tarvitsema turvallinen ja pienimittakaavainen lähiympäristö. Uudisrakennus toisi ratkaisun sisäilmaongelmille päiväkotien osalta Etelä-Tuusulassa ja muodostaisi selkeän vetovoimatekijän uusille lapsiperheille ja kuntalaisille. 

Uuden Etelä-Tuusulan päiväkodin sijainti

Sijainti ehdotuksia uudelle päiväkodille on kaksi, jotka kumpikin sijaitsevat Pähkinämäentiellä. Tuusulan pääväylän varteen sijoittuminen tekee yksiköstä helposti saavutettavan myös pohjoisesta työmatkallaan Hyrylän kautta kulkeville huoltajille. Sijainnin suhteen on tehty selvitys Tuusulanväylän liikennemääristä sekä liikennemäärän kasvusta vuoteen 2040 mennessä ja liikenteen melu- ja päästöhaitoista päiväkotitoiminnalle. 

Paikkojen korvaaminen uudella yksiköllä vai remontti 

Pelkkä Mikkolan päiväkodin peruskorjaaminen tarkoittaisi 90- alun tavoitteiden mukaisesti tehtyjen tilojen peruskorjaamista 2020 – luvun varhaiskasvatuksen tarpeisiin ja käyttöön seuraaviksi 15 vuodeksi. Myös viisi muuta alueella sijaitsevaa rakennusta odottaa omaa nykyaikaistamista ja peruskorjausta.

Varhaiskasvatuksen asema suomalaisessa yhteiskunnassa on vahva ja se vahvistuu edelleen. Myös Suomen hallituksen tekemien toimenpiteiden tavoitteena on saada varhaiskasvatuksen piiriin yhä enemmän alle kouluikäisiä lapsia. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain säätämisen ja maksujen alenemisella arvioidaan olevan myös huoltajien työllistymiseen positiivisia vaikutuksia.

Miten palvelut järjestetään, jos päätös uudisrakennuksesta tehdään 

Mikäli päätös uudesta palveluverkosta tehdään, aloitetaan Mikkolan päiväkotiin tarvittavat korjaukset Avin raportin edellyttämällä tavalla, pienimmällä mahdollisella budjetilla, joka mahdollistaa Mikkolassa toimimisen seuraavat 4-5 vuotta uudisrakennuksen valmistumiseen asti. Mikäli alueella tulee varhaiskasvatuspaikkojen ylitarjontaa, supistetaan toimintaa suunnitelmallisesti muista heikkokuntoisimmista tai sisäilmaoireita aiheuttavista tiloista. Lisäksi huomioidaan Amerin alueelle laajentuneen ja mahdollisesti vielä laajentuvan yksityisen toimijan kapasiteetti alueella oman toiminnan suunnittelussa ja rekrytoinnissa.

Uuden päiväkodin suunnittelussa tehdään yhteistyötä palvelumuotoilun keinoin yhdessä vanhempien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Lehmusvaara tuulehmuvi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle Etelä-Tuusulan palveluverkon 2018-2025 tulevaisuuden ratkaisun seuraavasti:

Tuusulaan rakennetaan kaksi (2) uutta päiväkotia Etelä-Tuusulan päiväkoti ja Kirkonkylän kampuksen päiväkoti korvaamaan kuusi (6) päiväkotia Mikkola, Etelärinne, Mattila, Hyrylä, Väinölä ja Kievari.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Virpi Lehmusvaara tuulehmuvi
  • Hannamari Halinen tuuhalinha
  • Markus Torvinen

Perustelut

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan käsittelyssä on uudelle päiväkodille ollut kaksi vaihtoehtoista sijaintipaikkaa Pähkinämäentiellä. Mikkolan koulun eteläpuolisen alueen ja Koulukeskuksen alueen välillä on tehty laajaa etuvertailua. Etuvertailun perusteella molemmat sijaintivaihtoehdot ovat mahdollisia. 

Etelä-Tuusulan päiväkodin tarkempi sijainti on tarkoituksenmukaista päättää palveluverkkoratkaisun yhteydessä. Jo tehdyn etuvertailun lisäksi sijaintivaihtoehtoa valittaessa tulee ottaa huomioon arvio kunnan tulevasta asuntorakentamisesta. Nykyisen koulukeskuksen alue on sovelias alue tulevalle asuntorakentamiselle. Koulukeskuksen alueelle suunniteltavan asuntorakentamisen suunnittelun ja toteutuksen kannalta olisi  tarkoituksenmukaista, että Etelä-Tuusulan päiväkoti ei sijaitse suunnittelualueella, vaan sijoittuisi Mikkolan koulun eteläpuolelle.  Mikkolan koulun alueella olisi päiväkodin käytössä myös valmiit ja uudet piha-alueet.     

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää, että

  • Tuusulaan rakennetaan kaksi (2) uutta päiväkotia, Etelä-Tuusulan päiväkoti ja Kirkonkylän kampuksen päiväkoti, korvaamaan seuraavat kuusi (6) päiväkotia: Mikkola, Etelärinne, Mattila, Hyrylä, Väinölä ja Kievari.
  • Etelä-Tuusulan päiväkoti sijoitetaan Mikkolan koulun eteläpuoliselle alueelle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Virpi Lehmusvaara oli asiantuntijana kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.