Valtuusto, kokous 8.10.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Hevos/ratsastuslinja Tuusulan lukioon, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2018-1346

Perustelut

Jussi Salonen esitti seuraavan Tuusulan Puolesta valtuustoryhmän aloitteen:

"Ehdotamme, että Tuusulan lukioon perustetaan hevos/ratsastuslinja, joka mahdollistaa lukio-opintojen ohella valmentautumisen kilparatsastajana tai kehittymisen harrastajaratsastajana. Normaalit lukio-opinnot suoritettaisiin Tuusulan lukion eri toimipisteissä ja valinnaiset ratsastuskurssit ja hevosiin liittyvät teoriakurssit pidettäisiin Tuusulassa sijaitsevilla ratsastustiloilla.

Tuusulassa on runsaasti hevostiloja, lähes tuhat hevosta. Nyt toistamiseen vireillä olevat hevoskylähankkeet Tuusulassa kasvattavat edelleen mielenkiintoa hevosharrastukseen. Alueella on myös muita toisen asteen oppilaitoksia, mm Keuda Saaren kartanoineen ja Hyria, jotka voivat tukea hevospainotteista linjaa. Mahdollista voisi olla myös muun kotieläintoiminnan sisällyttäminen toimintaan. Näin avautuu mahdollisuus kaksoistutkinnon suorittamiseen ratsastuksenohjaaja ja hevostenhoitaja esimerkkeinä. Keudan matkailualan koulutusohjelmat antavat vielä mielenkiintoisen lisään opetuskokonaisuuteen. Näin myös kuntastrategiassa asetettu valtuustokauden tavoite 26 …matkailu alueella lisääntyy.

Pääkaupunkiseudulla ei ole tarjolla ehdottamaamme ratsastuslinjaa, vaikka harrastajien määrät pääkaupunkiseudulla ovat suuret ja halua tällaiseen lukioon on runsaasti. Arvio on, että vuosiluokan kooksi tulisi helposti 15-25 opiskelijaa. Näinkin Tuusulan hevospainotteinen linja rakentaisi Tuusulan vetovoimaa. Erottautuminen toisista on erittäin tärkeää.

Samalla olisi tutkittava internaattiasumista osana hevospainotteista koulutuskokonaisuutta. Tämä on toimintatapa mm Ypäjän, Kiuruveden ja Rautalammin hevoslukioissa.

Ajattelemme, että ehdottamamme hanke toteuttaa Tuusulan kuntastrategian tavoitteita vireydestä ja sujuvuudesta, myös koulutuksen kärkikuntana olemisesta ja uudenlaisesta rohkeasta kokeilevasta toimintatavasta, verkostomaisesti toimien, resurssiviisaasti."

Ehdotus

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.