Kunnanhallitus, kokous 30.5.2022

§ 206 Paino- ja kopiointi- ja tulostuspalvelut sekä kirjekuoret, liittyminen Sarastia Oy:n hankintasopimukseen

TUUDno-2022-1035

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintapäällikkö, inkeri.kontiola@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Tuusulan kunnalla ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa sopimusta Paino- ja kopiointi- ja tulostuspalvelut sekä kirjekuoret kokonaisuudesta. Palveluja on hankittu tapauskohtaisesti kunnan hankintaohjeiden mukaan.

Tilaajaa sitomaton arvio vuosittaisesta hankinnan arvosta on noin 100 000 euroa (alv 0 %). Arvo jakaantuu noin 20 000 euroa asukaslehden painatukseen, markkinointipalveluihin noin 10 000 euroa, museoiden materiaaleihin noin 10 000 euroa, kansalaisopiston painatuksiin noin 10 000 euroa. Muiden kunnan toimialueiden käyttämiin painatuspalveluihin menee tasaisesti noin 50 000 euroa vuodessa. Tuusulan kunnan kaikki toimialueet voivat hyödyntää sopimusta.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen Tuusulan kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n kilpailuttamiin sopimuksiin.

Paino- ja kopiointi- ja tulostuspalvelut sekä kirjekuoret

Sarastia Oy on kilpailuttanut Paino- ja kopiointi- ja tulostuspalvelut sekä kirjekuoret hankintasopimuksen sopimuskaudelle 01.05.2022-30.4.2026. Puitejärjestely on jaettu seuraaviin osakokonaisuuksiin:

1. Painopalvelut (1. Grano Oy,2. Punamusta Oy 3. Niini Co Oy)

2. Saavutettavat palvelut (1. Grano Oy, 2. Punamusta Oy, 3. Oy Preesens Ab, 4. Niini Co Oy)

3. Kopio- ja tulostuspalvelut (1. Grano Oy, 2. Niini Co Oy, 3. Kopio-Raksa Oy)

4. Lehtipainatuspalvelut (1. Punamusta Oy, 2. Printall AS)

5. Painetut kirjekuoret (1. Grano Oy)

6. Kiinteistöjen sisäkyltit ja opasteet (1. Versaali Oy, 2. Punamusta Oy)

Tuusulan kunta on mukana Hansel Oy:n puitesopimuksessa Toimistotarvikkeet 2021 - 2025, joka sisältää painetut kirjekuoret. Näin ollen osakokonaisuus 5 jätetään pois Tuusulan kunnan asiakaskohtaisesta valikoimasta.

Ympäristö ja eettiset näkökohdat

Tuotteet eivät saa sisältää ftalaatteja tai muita myrkyllisiksi luokiteltuja aineita/materiaaleja. Tuotteen valmistusaineet ja/tai painovärit eivät saa sisältää EU:n tuotestandardien kieltämiä kemikaaleja. Tuotteiden valmistuksessa vältetään kemikaaleja, jotka kuormittavat ympäristöä ja pyritään hyödyntämään tekniikkaa, jolla aikaansaadaan kestävää kehitystä.

Paino - ja tulostustöihin, kirjekuoriin käytetty paperi täyttää Joutsenmerkin, Pohjoismaisen ympäristömerkin tai Euroopan ympäristömerkin kriteerit. Tilaaja voi tarvittaessa pyytää toimittajaa todentamaan paperin ympäristövaatimusten täyttymisen. 

Papereihin käytetty puumateriaali ei ole geenimuunneltua perimää.

Toimittajayritys hävittää toiminnastaan aiheutuneet jätteet ympäristösuojelulain ja muiden säädösten ja määräysten mukaisesti.

Tuotteiden valmistuksessa työ ja työolot pyritään luomaan sellaisiksi, että ne edistävät työntekijöiden ruumiillista ja henkistä terveyttä, työturvallisuutta ja työviihtyvyyttä. Tuotteista/painoväreistä on käytettävissä tuotetiedot sekä käyttöturvallisuustiedotteet ja varoitusmerkinnät ovat suomeksi.

Hiilineutraalit painotuoteryhmät: esitteet, julisteet, flyerit, kutsut, käyntikortit ja kortit, alle 2000 kpl painosmäärien lehdet, kirjat ja luettelot.

Sopimuksen toimintamalli

Kansallisen kynnysarvon alittavat kertahankinnat voi tehdä vapaasti miltä tahansa sopimustoimittajalta. Kynnysarvon ylittävistä hankinnoista tulee järjestää osakokonaisuuteen valittujen puitesopimustoimittajien kesken minikilpailutus.

Sarastia Oy:n asiakkaille ei aseteta määräostovelvoitetta. Sarastia Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. Sarastia Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä 1 % komissiomaksun.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n hankintasopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, että

  • Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n Paino- ja kopiointi- ja tulostuspalvelut sekä kirjekuoret, pois lukien osakokonaisuus 5 Painetut kirjekuoret, sopimuskauden päättymiseen 30.4.2026 saakka.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Sarastia Oy, toimialueiden kirjaamot, viestintäpäällikkö, hankintapäällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.