Kunnanhallitus, kokous 30.5.2022

§ 207 Perillisittä kuolleen kuolinpesän omaisuuden hakeminen kunnalle

TUUDno-2022-735

Valmistelija

  • Ilkka Ruuska, vs. kunnanlakimies, ilkka.ruuska@tuusula.fi

Perustelut

***** on kuollut*****xxxxx viimeisenä kotikuntanaan Helsinki.

Häneltä ei jäänyt perimään oikeutettuja sukulaisia, joten hänen omaisuutensa on tullut perintökaaren 5 luvun mukaisesti valtiolle.

Perillisittä kuolleen henkilön kotikunnalla on oikeus hakea kuolinpesän omaisuutta luovutettavaksi kunnalle. Kuolinpesään kuuluvan kiinteistön sijaintikunta voi hakea kiinteistöä. ***** kuolinpesään kuuluu kiinteistö Tuusulassa.

Tavanomaisesti haettavalle omaisuudelle määritetään kulttuurinen ja sosiaalinen tarkoitus.

Nyt haettavalle omaisuudelle on ehdotetaan kahta käyttötarkoitusta.

  1. Asumisneuvonnan tueksi ”Asumispakkauksia”

Asumisneuvoja on aloittanut työskentelyn 2.5.2022. Asumisneuvojan tarkoitus on kehittää pysyvää ja laajemmin levitettävää asumisen tuen palvelua Tuusulaan. Asumisen haasteet ovat lisääntyneet myös Tuusulassa korona-aikana, mikä näkyy erityisesti itsenäistyvien nuorten aikuisten keskuudessa. Ajatuksena olisi tehdä ns. asumispakkauksia, jotka sisältää perustarpeet asumiseen (joitain astioita, siivoustarvikkeita yms.) sekä ohjeita ja tukea asumisen sekä talouden hallintaan. Pakkaukset saataisiin jatkossa asumisneuvojalta, jonka kanssa olisi mahdollisuus käydä asumisen asioita läpi. Täten myös asumisneuvojan palvelut tulisivat tutummiksi, mikä madaltaisi kynnystä hakea apua ongelmien paisumista. Asumisen haasteisiin liittyy myös muita arjen hallinnan haasteita, joita voisimme samalla ehkäistä ennalta.

  1. Kulttuuriseteli syrjäytymisvaarassa oleville nuorille aikuisille

Tunne siitä, että voi osallistua ja olla osa yhteisöä yhdenvertaisena on tärkeimpiä asioita syrjäytymisen ehkäisyssä ja kierteen katkaisussa. Kulttuurin ja erilaisten tapahtumien kautta saadaan myös hyvinvointia kokemusten kautta. Tuusulassa on paljon erilaista kulttuuritarjontaa, mutta erityisesti juuri itsenäistyneelle pienellä toimeentulolla eläville on osa niistä mahdottomia saavuttaa. Tässä tilanteessa muutaman euron pääsymaksu voi olla talouteen liian suuri. Ohjaamossa on harkittu kulttuuriseteliä, johon voisi yhdistää sisältöä eri toimijoiden kanssa.

 


 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hakea Valtiokonttorilta *****kuolinpesän omaisuutta luovutettavaksi Tuusulan kunnalle käytettäväksi kuvauksessa esitettyihin tarkoituksiin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

kunnanlakimies/toimenpiteet

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.