Perustelut
Poliittisen johtamisjärjestelmän kehittäminen, taustaa
Valtuusto, kunnanhallitus ja lautakunnat olivat vuoden 2024 aikana arvioineet valtuustokauden 2021-2025 toimintaansa ja poliittista johtamisjärjestelmää. Arviointeja käsiteltiin valtuustoseminaareissa 16.5.2024 ja 25.10.2024, jolloin myös hahmoteltiin poliittisen johtamisjärjestelmän mahdollisia kehittämistoimenpiteitä. Kehittämistoimenpiteet voivat liittyä poliittisen johtamisjärjestelmän rakenteisiin, yhteistyön järjestämiseen viranhaltijaorganisaation kanssa ja toimintatapoihin johtamisjärjestelmässä.
Valtuusto päätti kokouksessaan 11.11.2024 velvoittaa kunnanhallituksen valmistelemaan valtuustokaudelta 2017-2025 tehtyjen arviointien perusteella mahdollisesti tarvittavat muutokset hallintosääntöön viimeistään toukokuun valtuuston kokoukseen 12.5.2025.
Valtuusto päätti erikseen kokouksessaan 9.12.2024 muuttaa hallintosääntöä 1.6.2025 alkaen siten, että kunnanhallituksen esittelijänä toimii kansliapäällikkö. Pormestari esittelee kunnanhallituksessa kuntastrategian, vuosittaisen talousarvion ja -suunnitelman sekä sisäiseen valvontaan liittyvät asiat. Kansliapäällikön ollessa esittelijänä pormestarilla on oikeus siirtää asiat esiteltäväkseen.
Poliittisen johtamisjärjestelmän muiden kehittämisehdotusten valmistelua varten kunnanhallitus nimesi kokouksissaan 10.2. ja 17.2.2025 valtuustoryhmien edustajista sekä kansliapäälliköstä ja hallintojohtajasta koostuvan valtuuston puheenjohtajan johdolla toimivan valmisteluryhmän. Valmisteluryhmän tehtävänä oli koota ja jatkokehittää toteuttamiskelpoiset poliittisen johtamisjärjestelmän muutosehdotukset hallintosääntöön ja yhteisiin toimintatapoihin.
Valmisteluprosessi
Kunnanhallituksen nimeämä valmisteluryhmä kokoontui neljä kertaa, 27.2., 14.3., 28.3. ja 10.4.2025. Asioiden valmistelusta ryhmälle vastasi varatuomari Harri Lipasti. Työskentelyssä hyödynnettiin myös Finnish Consulting Group (FCG) Oy:n asiantuntijoita.
Valmisteluryhmä täydensi aiempia selvityksiä kunnan johtoryhmän ja toimialueiden johtoryhmien haastatteluilla sekä valtuustoryhmien puheenjohtajien ja poliittisen johtoryhmän haastatteluilla. Lisäksi työryhmä sai luonnostelemiinsa alustaviin muutosehdotuksiin kommentit valtuustoryhmiltä ja kunnan johtoryhmältä. Muutosehdotusluonnoksia käsiteltiin valtuuston iltakoulussa 3.4.2025. Muutosehdotusten valmistelussa on tarpeellisin osin tehty kuntavertailuja.
Valmistelutyöryhmän muutosehdotukset sisältävä loppuraportti valmistui 10.4.2025.
Tämän jälkeen kokonaisuutta on jatkovalmisteltu päätöskäsittelyä varten kunnan johtoryhmässä, poliittisessa johtoryhmässä ja valtuustoasiain valmistelutoimikunnassa 23.4.2025.
Muutosehdotukset
Poliittisen johtamisjärjestelmän kehittämiseksi ehdotetaan joitakin muutoksia johtamisen rakenteisiin ja tehtäväjakoihin. Nämä muutokset edellyttävät hallintosäännön tarkistamista. Sen lisäksi ehdotetaan eräiden yhteisten toimintatapojen kehittämistä.
Muutosehdotusten taustalla ovat osittain vuonna 2017 poliittisen johtamisjärjestelmän kehittämiselle asetetut tavoitteet ja niiden toimeenpanosta saadut kokemukset. Osittain muutosehdotukset perustuvat kunnan roolin ja tehtävien muuttumisesta aiheutuneeseen tarpeeseen tarkistaa johtamisen painopisteitä ja sitä tukevia rakenteita.
Muutosehdotukset jakaantuvat seuraaviin tunnistettuihin kehittämiskokonaisuuksiin
- Omistajaohjaus
- Elinkeino- ja työllisyysrooli
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaikuttavuus ja lautakunnan rooli
- Pormestarimallin toimintatavat
- Valtuustoryhmien yhteistyön rakenteet ja toimintatavat
- Poliittisen johtamisjärjestelmän ja päätöksenteon muu kehittäminen
1. Omistajaohjaus
Kunnan omistajaohjauksesta vastaavaan konsernijohtoon kuuluvat hallintosäännön 21 §:n mukaan kunnanhallitus, kunnanhallituksen konsernijaosto, pormestari, kansliapäällikkö ja talousjohtaja.
Muutosehdotus 1: Kunnanhallituksen konsernijaosto lakkautetaan ja tehtävät siirretään kunnanhallitukselle.
Kunnan johtamisessa konsernin merkitys nähdään vähäisenä ja siihen keskittyvälle omalle toimielimelle ei nähdä tarvetta. Arviointityössä onkin laajalti ehdotettu, että kunnanhallituksen konsernijaostosta voidaan luopua.
Valmistelutyössä on todettu, että kunnanhallituksella on harkintansa mukaan mahdollisuus delegoida konserniohjauksen rutiinityyppisiä omistajaohjaus- ja nimeämisasioita viranhaltijoille.
Hallintosääntöä ehdotetaan muutettavaksi siten, että
- 2 ja 4.1. §:istä poistetaan maininta konsernijaostosta
- 8 §:n otsikosta ja tekstistä poistetaan maininta konsernijaostosta ja sen tehtävistä
- 22 §:n konsernijohdon luettelosta poistetaan kunnanhallituksen konsernijaosto
- 23 §:stä poistetaan konsernijaosto ja sen tehtäväkohta 2, tehtäväkohdat 1 ja 3-5- siirretään kunnanhallituksen tehtäviin
- 124 §:stä (esittelijät) poistetaan konsernijaosto
- Toimivaltataulukko 2: Henkilöstöasiat/virkamatkamääräysten ym. hyväksyminen, poistetaan konsernijaosto ja lisätään elinvoimajaosto
Muutosehdotus 2: Omistajaohjauksen toimintatapojen ja ohjausdokumenttien kehittäminen
Valmistelussa on myös todettu, että kunnan omistajaohjauksessa on tarve kehittää toimintatapoja ja ohjausdokumentteja (esim. omistajapoliittiset linjaukset, konserniohje).
Omistajapoliittisten linjausten kokoaminen ja konserniohjeen päivittäminen valmistellaan ja päätetään kunnanhallituksessa syksyllä 2025.
2. Elinkeino- ja työllisyysroolin kehittäminen
Muutosehdotus 3: Perustetaan uusi kunnanhallituksen elinvoimajaosto
Kuntien rooli elinkeinojen toimintaedellytysten mahdollistajana ja työllisyyden hoidossa on kasvanut. Mm. 1.1.2025 alkaen työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyivät TE24-uudistuksella valtiolta kuntien vastuulle.
Laaja ja menestyvä elinkeinoelämä sekä hyvä työllisyyden hoito on Tuusulan kunnan menestykselle keskeinen strateginen painopiste. Menestyvä elinkeinosektori sekä kunnan asukkaiden korkea työllisyys varmistavat kunnan kasvavat verotuotot ja sitä kautta jo toteutettujen ja tulevien kasvu- ja hyvinvointi-investointien rahoituksen.
Valmistelussa on todettu, että kunnan toiminnassa ja johtamisen rakenteissa ei ole riittävästi otettu huomioon merkitykseltään kasvanutta kunnan elinkeino- ja työllisyysroolia.
Kunnan rooli elinkeinojen toimintaedellytysten mahdollistamisessa ja työllisyyden hoidossa tullee vahvistumaan kunnan strategiassa ja sen perusteella määriteltävissä toiminnan tavoitteissa. Johtamisen rakenteiden vahventamiseksi ehdotetaan muutosehdotuksena kunnanhallituksen alaisuuteen perustettavaa elinvoimajaostoa, joka keskittyisi kunnan elinkeino- ja työllisyystehtävien kehittämiseen.
Vuoden 2025 alusta, kun työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyivät kuntien vastuulle, toteutettiin myös kotoutumislain kokonaisuudistus. Uudistuksella kunnille siirrettiin kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä sekä osaamisen kehittämisestä että työllisyyttä edistävistä palveluista. Uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä sekä vahvistaa heidän tietojaan suomalaisesta yhteiskunnasta. Maahanmuuton merkitys tulee Tuusulassakin jatkossa kasvamaan. Sen vuoksi on tarkoituksenmukaista liittää elinvoimajaoston elinkeino- ja työllisyystehtäviin myös kotoutumispalveluiden ennakointi ja kehittäminen.
Elinvoimajaoston keskeisenä tehtävänä olisi tiiviissä yhteistyössä kunnanhallituksen kanssa elinkeinojen ja työllisyyden näkökulmista edistää Tuusulan kunnan elinvoimaa, kilpailukykyä ja vetovoimaa sekä osaltaan edistää maahanmuuttajien kotoutumista. Jaoston erityisenä tehtävänä on ennakoida kunnan toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja analysoida kunnan tulevaisuuden näkymiä tehtäväalueellaan. Jaosto tekee esitykset kunnan kehittämisen kannalta tärkeimmistä elinkeinopoliittisista ratkaisuista ja periaatteista sekä matkailun edistämisestä ja tekee esitykset kunnan työllisyyden ja työllisyyspalveluiden sekä kotoutumispalveluiden kehittämisestä.
Jaoston toimintatapana on pitää hyvät yhteydet elinkeinoelämään ja työllisyyspalveluihin sekä toiminnassaan edistää uudistumista ja kokeilukulttuuria. Jaosto voi toteuttaa ja ehdottaa toimivia malleja elinkeinoelämän yhteistyöhön.
Hallintosääntöä ehdotetaan muutettavaksi siten, että
- 8 §:n otsikkoon lisätään elinvoimajaosto ja pykälän toiseksi kappaleeksi lisätään kuvaus elinvoimajaoston kokoonpanosta
- 9 §:stä (kuntakehityslautakunta) poistetaan maininta elinkeino- ja työllisyystehtävästä
- 26 §:n otsikkoon lisätään elinvoimajaosto ja pykälän 2. kappaleeksi lisätään elinvoimajaosto ja luettelo sen tehtävistä seuraavasti:
- Elinvoimajaosto edistää Tuusulan kunnan elinvoimaa, kilpailukykyä ja vetovoimaa sekä seuraa ja ennakoi kunnan toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja analysoi kunnan tulevaisuuden näkymiä tehtäväalueellaan
- tekee esitykset kunnan kehittämisen kannalta tärkeimmistä elinkeinopoliittisista ratkaisuista ja periaatteista sekä matkailun edistämisestä
- seuraa ja ennakoi alueen työllisyyttä, osaamista ja koulutusta sekä tekee yhteistyötä alueen ammatillisen ja korkeakoulutuksen järjestäjien kanssa
- seuraa ja edistää elinkeino- ja työllisyyspalveluita ja niihin liittyvää yhteistyötä sekä kotoutumisen edistämistä
- tekee esitykset kunnan työllisyyden ja työllisyyspalveluiden sekä kotoutumispalveluiden kehittämisestä
- pitää yhteyttä yrittäjiin, elinkeinoelämää edustaviin sidosryhmiin sekä elinkeinojen kehittämisestä vastaaviin muihin tahoihin
- tukee kunnan eri alueiden kehittämistä
- 26.1 §:stä (kuntakehityslautakunta) poistetaan kohta 13.
- 124 §:än (esittelijät) lisätään elinvoimajaosto
3. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaikuttavuus ja lautakunnan rooli
Muutosehdotus 4: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan roolia selkeytetään
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön vaikuttavuus ja erityisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan rooli on herättänyt arviointityön aikana kriittistä arviointia. Keskustelua on käyty niin lautakunnan tehtävien ja toiminnan tarkoituksenmukaisuudesta kuin toimielimen organisatorisesta sijainnista.
Lautakunnan roolia ehdotetaan selkeytettäväksi päivittämällä sen tehtävät hallintosäännössä siten, että seuraavat näkökulmat tulevat nykyistä selkeämmin esiin: Poikkihallinnollinen tehtävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä, eri väestöryhmien hyvinvoinnin ja terveyden tasapainoinen edistäminen, sekä tiivis, tavoitteellinen ja mitattava yhteistyö Hyvinvointialueen kanssa.
Hallintosääntöä ehdotetaan muutettavaksi siten, että
- 9 §:stä väliotsikon ”hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta” alta poistetaan tehtävät kunnan päätöksenteon vaikutusten ennakkoarviointimenettelyn ohjauksesta ja ohjeistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmista sekä kuntalaisvaikuttamisen ohjauksesta.
- 26.3 §:än hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan alle muutetaan tehtävät muotoon
- ohjaa kuntatasoista ja poikkihallinnollista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja eri väestöryhmien hyvinvoinnin tasapainoista edistämistä
- vastaa ja toteuttaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvää yhteistyötä eri yhdyspinnoilla esimerkiksi hyvinvointialueen sekä muiden sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa
- vastaa hyvinvoinnin ja terveyden suunnitelman valmistelusta, seurannasta ja raportoinnista
Valmistelussa on käyty keskustelua myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan ja hytetyön organitorisesta sijainnista kunnan operatiivisessa organisaatiossa. Voimassa olevan hallintosäännön 14 §:n mukaan kuntatoimialalla kansliapäällikön alaisuudessa vastataan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Kunnan uudelle kansliapäällikölle Annaliisa Oksaselle on kunnanhallituksen kokouksessa 31.3.2025 hyväksytty toiminnan tavoitteet, joista yhtenä on ”organisaatiorakenteen arviointi ja kehittäminen.” Poliittisen johtamisjärjestelmän valmisteluryhmässä todettiin, että on tarkoituksenmukaista, että kansliapäällikkö arvioi myös tässä esille tulleen kysymyksen hyte-lautakunnan organisatorisesta sijainnista ehdottamallaan tavalla ja vuoden 2025 loppuun mennessä osana laajempaa tavoitettaan arvioida organisaatiorakenteita.
4. Pormestarimallin toimintatavat
Poliittisen johtamisjärjestelmän arvioinneissa tuli esille tarve kehittää johtamisjärjestelmässä yhteistä ymmärrystä ja avoimuutta eri toimijoiden rooleista ja yhteistyön pelisäännöistä. Lisäksi nähtiin tarpeelliseksi linjata toiminnan säännöllisiä arviointeja. Tämän perusteella ehdotetaan kolmea muutosta toimintatapoihin. Muutokset otetaan käyttöön tulevan valtuustokauden alusta alkaen.
Muutosehdotus 5: Pormestaristo käy rooli- ja pelisääntökeskustelut valtuustokauden alussa
Pormestariston ja ylimmän viranhaltijajohdon roolituksen selkeyttämiseksi käydään rooli- ja pelisääntökeskustelut valtuustokauden alussa pormestarin ja kansliapäällikön sekä apulaispormestarien ja toimialuejohtajien kesken. Käydyn keskustelun perusteella toimintaa arvioidaan valtuustokauden aikana.
Poliittisen johtamisen roolituksen selkeyttämiseksi käydään myös rooli- ja pelisääntökeskustelut pormestariston ja valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken (mm. tiedonkulku, toimintavat ja vastuut).
Muutosehdotus 6: Pormestariston toimintaa arvioidaan kunnanhallituksen itsearvioinnin yhteydessä kaksi kertaa valtuustokaudessa
Kunnanhallitus toteuttaa itsearvioinnit työskentelystään kaksi kertaa valtuustokaudessa, esimerkiksi valtuustokauden ensimmäisenä ja kolmantena vuotena. Itsearviointien sisältöä laajennetaan kattamaan pormestariston toiminnan arvioinnin.
Muutosehdotus 7: Valtuuston puheenjohtajisto käy pormestarin kanssa tavoite- ja kehityskeskustelut kaksi kertaa valtuustokaudessa
Valtuuston puheenjohtajisto käy pormestarin kanssa kehityskeskustelut esimerkiksi valtuustokauden ensimmäisenä ja kolmantena vuotena kunnanhallituksen itsearviointien yhteydessä.
1. Valtuustoryhmien yhteistyön rakenteet ja toimintatavat
Valtuustoryhmien puheenjohtajien roolin ja toiminnan on tehtyjen arviointien perusteella koettu parantuneen. Valtuustoryhmien puheenjohtajien asemaa ja tehtäviä toivotaan kuitenkin vielä selkeytettävän ja virallistettavan.
Valtuustoasioiden valmistelutoimikunnan toiminnan ei ole nähty vastaavan sen alkuperäistä tarkoitusta valmistelu- ja keskustelufoorumina. Sen toiminta on kahden valtuustokauden aikana pysynyt enemmänkin informatiivisena tilaisuutena.
Muutosehdotus 8: Valtuustoasiain valmistelutoimikunta lakkautetaan ja sen tilalle perustetaan valtuustoryhmien puheenjohtajista, pormestaristosta sekä valtuuston puheenjohtajistosta muodostuva valtuustoryhmien neuvottelukunta
Ehdotuksen mukaan valtuustoasiain valmistelutoimikunta lakkautettaisiin 1.6.2025 alkaen ja sen tilalle perustettaisiin uusi hallintosäännössä määritelty yhteistyöelin eli valtuustoryhmien neuvottelukunta.
Neuvottelukunta vastaa tunnistettuun tarpeeseen poliittisen johtoryhmän yhteistyön lisäämiseksi valtuustoryhmien puheenjohtajien sekä laajemmin valtuuston suuntaan (tiedonkulun lisääminen).
Nykyisen valtuustoasiain valmistelutoimikunnan valmistelu- ja infotehtävät siirtyvät sekä uudelle neuvottelukunnalle että valtuuston seminaareihin ja iltakouluihin.
Valtuustoryhmien neuvottelukunnan tehtävinä olisi käsitellä valtuuston päätettäväksi tulevia asioita ja edistää osaltaan valtuustoryhmien välistä yhteistyötä.
Valtuustoryhmien neuvottelukunnan jäseniä olisivat pormestari ja apulaispormestarit, valtuustoryhmien puheenjohtajat sekä valtuuston puheenjohtajisto. Valtuustoryhmien puheenjohtajien varajäseninä toimisivat ryhmien varapuheenjohtajat.
Neuvottelukunnan koollekutsujana ja puheenjohtajana toimisi pormestari. Kokouksissa olisi läsnäolo- ja puheoikeus kansliapäälliköllä. Neuvottelukunta voisi halutessaan kuulla asiantuntijoita kokouksessaan. Kokouksista tehtäisiin muistiot.
Hallintosääntöä ehdotetaan muutettavaksi siten, että
- muodostetaan uusi 14 § otsikolla ”Valtuustoryhmien neuvottelukunta”
- 14 §:ssä määrätään toiminnasta ja tehtävistä seuraavasti
- Valtuuston ja pormestarin työn tukena toimii valtuustoryhmien neuvottelukunta, joka
- 1. käsittelee valtuuston päätettäväksi tulevia asioita
- 2. edistää osaltaan valtuustoryhmien välistä yhteistyötä
- Valtuustoryhmien neuvottelukunnan jäseniä ovat pormestari ja apulaispormestarit, valtuustoryhmien puheenjohtajat sekä valtuuston puheenjohtajisto. Valtuustoryhmien puheenjohtajien varajäseninä toimivat ryhmien varapuheenjohtajat. Koolle kutsujana ja puheenjohtajana toimii pormestari.
- Kokouksissa on läsnäolo- ja puheoikeus kansliapäälliköllä. Neuvottelukunta voi halutessaan kuulla asiantuntijoita kokouksessaan.
- Kokouksista tehdään muistiot.
Muutosehdotus 9: Valtuustoryhmien puheenjohtajille määritellään erillinen vuosipalkkio
Valtuustoryhmien puheenjohtajien keskeistä roolia poliittisessa johtamisjärjestelmässä on kasvatettu ja työmäärä on huomattavasti lisääntynyt. Muutosta tuetaan valtuustoryhmien puheenjohtajien erillisellä vuosipalkkiolla.
Vuosipalkkion määrä olisi 100 euroa valtuustoryhmän jäsentä kohti, kuitenkin vähintään 500 euroa. Palkkioperusteet tarkistettaisiin nykyisen soveltamiskäytännön mukaisesti kuukausittain. Kauden päättyessä tai alkaessa kesken kalenterivuoden, maksetaan palkkiona puheenjohtajakuukausien osuus kalenterivuoden kuukausista. Tämä periaate kirjataan selvyyden vuoksi hallintosääntöön.
Tässä yhteydessä on noussut myös esille tarve kehittää teknisesti hallintosäännön rakennetta siten, että hallintosäännöstä poistetaan ja erotetaan erilliseksi säännökseen palkkioita koskeva hallintosäännön V osa ”Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset.” Tämä on kunnissa yleisesti käytetty jaottelu. Erillinen palkkiosääntö on helpommin luettavissa ja muutokset palkkioihin voidaan tehdä omana kokonaisuutenaan valtuuston päätöksellä.
Uuden palkkiosäännön 4 pykälää (entisen hallintosäännön 141 §) ehdotetaan muutettavaksi nykyisen hallintosäännön tekstien osalta siten, että
- 4 §:än lisätään valtuustoryhmien puheenjohtajien vuosipalkkiosäännöstö seuraavasti
- valtuustoryhmän puheenjohtaja, 100 euroa /valtuustoryhmän jäsen, kuitenkin vähintään 500 euroa
- Osan kalenterivuotta tehtävässä työskennelleelle luottamushenkilölle maksetaan vuosipalkkiosta täysiä työskentelykuukausia vastaava osuus.
6. Poliittisen johtamisjärjestelmän ja päätöksenteon muu kehittäminen
Arviointityön aikana on noussut esiin myös seuraavat ja laajemmin kannatetut muutosehdotukset kunnan poliittisen johtamisjärjestelmän toimintatapojen kehittämiseksi. Toimintatapamuutokset otettaisiin käyttöön heti valtuustokauden alussa.
Muutosehdotus 10: Eettiset ohjeet ja pelisäännöt käydään läpi ja tarvittaessa päivitetään valtuustokauden alussa
Muutosehdotus 11: Kunnanhallitus ja lautakunnat suunnittelevat roolinsa ja vastuidensa kautta ”työohjelman” ja arvoivat ja kehittävät työtään säännöllisesti