Kuntakehityslautakunta, kokous 23.10.2024

§ 96 Asuntopoliittinen ohjelma 2030, seuranta vuodelta 2023

TUUDno-2022-759

Valmistelija

  • Mirka Härkönen, Hankekehityspäällikkö, mirka.harkonen@tuusula.fi

Perustelut

Valmistelijat

Hankekehityspäällikkö Mirka Härkönen (1.6.2024 alkaen), hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku (31.1.2024 asti)

 Perustelut

Tuusulan ensimmäinen asuntopoliittinen ohjelma hyväksyttiin valtuustossa 14.11.2022. Ohjelma tuli voimaan 1.1.2023. Ohjelma on työväline asuntopoliittiseen ohjaukseen ja asuntorakentamisen suunnitteluun, ja se kokoaa asumiseen liittyviä tavoitteita.

Asuntopoliittinen ohjelma tarkistetaan valtuustokausittain ja sen toteutumista seurataan vuosittain. Seurattavia asioita ovat muun muassa valmistuneiden asuntojen määrä sekä hallintamuoto-, huoneistotyyppi- ja talotyyppijakaumat. Lisäksi seurataan esimerkiksi ikääntyneiden ja erityisryhmien asumiseen, asumisen ilmastoystävällisyyteen sekä asumisen markkinointiin liittyviä asioita. 

Nyt on laadittu ensimmäinen asuntopoliittisen ohjelman seuranta ja se koskee vuotta 2023. Joitakin asioita on raportoitu myös pidemmältä aikaväliltä. Seurannan laatiminen on viivästynyt mm. henkilövaihdoksesta johtuen. Jatkossa seurantaa on tarpeen kehittää mm. tiivistämällä, mittareita kirkastamalla ja saatavilla olevaa dataa tehokkaasti hyödyntämällä.

Vuonna 2023 asuntoja valmistui kaikissa talotyypeissä ja hallintamuodoissa. Myös huoneistojakauma oli monipuolinen. Suurin osa valmistuneista asunnoista sijoittui Rykmentinpuistoon. Kunta saavutti asuntotuotantoa koskevan MAL-tavoitteen. Vuonna 2023 tehtiin runsaasti toimenpiteitä ikääntyneiden asumismahdollisuuksien parantamiseen ja panostettiin myös erityisryhmien asumiseen sekä asumisen ilmastoystävällisyydestä informoimiseen. Asumisen markkinointia tehtiin aktiivisesti sekä omakotitonttien että tuottajamuotoisten tonttien osalta.

 ​​​​​

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • merkitä asuntopoliittisen ohjelman seurannan vuodelta 2023 tiedoksi
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää merkitä tiedoksi asuntopoliittisen ohjelman seurannan vuodelta 2023.


Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.