Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.5.2024

§ 51 Elintarvikelain 297/2021 55:§ mukainen määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen, Rohto Ayurveda Oy, Mäntsälä

TUUDno-2024-700

Valmistelija

  • Tarmo Asikainen, elintarviketarkastaja, tarmo.asikainen@tuusula.fi

Perustelut

TUUDno-2024-700

Elintarvikelain 297/2021 55§:n mukainen määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen, Rohto Ayurveda Oy, Mäntsälä

Asiaan liittyvät taustatiedot

Rohto Ayurveda Oy:n toimintaan kuuluu valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden maahantuonti ja tukkumyynti. Toimijan yrttivalmisteet maahantuodaan Intiasta ja myydään Suomessa eteenpäin vähittäiskauppaan ja yrityksille ravintolisinä. Ravintolisien vähittäismyyntiä on myös suoraan kuluttajille toimijan verkkosivuilla olevan verkkokaupan kautta.

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on lainsäädännön mukaan kiellettyä. Toimijan verkkosivuilla ja verkkokaupassa on elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia. Markkinoinnissa ravintolisillä ja/tai niiden ainesosilla annetaan ymmärtää olevan sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia ja parantavia vaikutuksia, tai viitataan tällaisiin ominaisuuksiin.

Hallinnollisia pakkokeinoja on jouduttu käyttämään toistuvasti, koska elintarvikkeiden markkinointi on ollut lääkkeellistä myös aiemmin.

Lääkkeellisten väitteiden käytöstä annettiin korjauskehotus tarkastuskertomuksessa 30.11.2023. Tarkastuskertomus sisälsi esimerkkejä korjattavista epäkohdista. Seurantatarkastuksella 2.4.2024 todettiin, että korjauskehotusta ei ole noudatettu (tarkastuskertomus 4.4.2024). Verkkosivuilla on edelleen lääkkeellistä markkinointia, johon myytävät ravintolisät ovat selkeästi yhdistettävissä.

Toimijan verkkosivuilla on tietoa ayurvedasta. Toimija kertoo olevansa suomalainen ayurvedisten tuotteiden ja palveluiden tarjoaja. Teksteissä kerrotaan ayurvedan olevan luonnonlääketiedettä, jossa sairaudet parannetaan sisältäpäin, palauttaen kehon sisäinen tasapaino, joka saavutetaan elämäntapaohjeistuksella, ruokavaliolla ja luonnontuotteilla. Ayurvedasta luonnonlääketieteenä kertovat markkinointitekstit ja ravintolisänä myydyt yrttivalmisteet ovat selkeästi yhdistettävissä keskenään. Ayurvedasta luonnonlääketieteenä kertominen ei ole tulkittavissa lääkkeelliseksi markkinoinniksi, jos sen yhteydessä ei markkinoida elintarvikkeita. Toimija on kuitenkin rekisteröitynyt elintarvikehuoneistoksi, jonka toimintaa elintarvikelainsäädäntö koskee, ja myy hallinnoimillaan verkkosivuilla verkkokaupasta ayurvedaan liittyviä yrttivalmisteita ravintolisinä. Toimijan myymät elintarvikkeet sisältävät osittain tai kokonaan samoja ainesosia kuin markkinoinnin tekstien mukaan ayurvedan mukaiseen sairauksien ennaltaehkäisyyn, hoitoon tai parantamiseen tarkoitetut kasviyrtit ja luonnontuotteet. Myös osa tuotteista on suoraan liitetty tietyn sairauden ennalta ehkäisyyn, hoitoon tai parantamiseen liittyvään artikkeliin. Tällöin ayurvedasta luonnonlääketieteenä sairauksien ennalta ehkäisyyn, hoitoon ja parantaviin vaikutuksiin viittaavat tekstit ja ravintolisänä myytyjen yrttivalmisteiden markkinointi ovat selkeästi yhdistettävissä toisiinsa.

Esimerkkejä toimijan verkkosivujen lääkkeellisestä markkinoinnista:

Ayurvedasta luonnonlääketieteenä kertominen elintarvikkein markkinoinnin yhteydessä on lainsäädännön tarkoittamaa lääkkeellistä markkinointia, jos samalla markkinoidaan elintarvikkeita. ”Ayurveda on luonnonlääketiede. Ayurvedassa pääpaino on yksilöllisessä ja luonnonmukaisessa hoidossa, hoitaen ihmistä kokonaisuutena. Sairaudet parannetaan sisältäpäin, palauttaen kehon sisäinen tasapaino, joka saavutetaan elämäntapaohjeistuksella, ruokavaliolla ja luonnontuotteilla.”

Erilaisten sairauksien ja niiden oireiden luettelu elintarvikkeiden markkinoinnin yhteydessä on lainsäädännön tarkoittamaa lääkkeellistä markkinointia. ”Fibromyalgia on toiminnallinen oireyhtymä, jota sairastavilla potilailla on pitkäkestoista ja laaja-alaista tuki- ja liikuntaelimistön kipua. Muita tavallisia oireita ovat myös uupumus, muistihäiriöt ja virkistämätön uni.

Asiakaskokemukset, joita markkinoinnissa käytetään, sisältävät lainsäädännön tarkoittamaa lääkkeellistä markkinointia. ”Taakse ovat jääneet kuiva iho, sappi-, virtsatie- ja vatsavaivat, kuukautiskivut sekä selästä jalkoihin säteilevät nivelkivut. Mitään lääkkeitä minun ei ole tarvinnut ottaa enää moneen vuoteen.”

Yksittäisten tuotteiden ainesosista käytetään lääkkeellisiä väitteitä. ”Kaishore guggulun sisältämistä ainesosista tärkein on Guggulu-kasvin pihkamainen hartsi, jolla on tutkimusten mukaan tulehduksia lievittävä vaikutus. Sen sisältämät guggulipidit ovat Ayurvedan tärkein nivelten hyvinvointiin vaikuttava ainesosa.

Yksittäisten tuotteiden yhteyteen verkkokauppaan on liitetty suora linkki sairauden hoitoa kuvaavaan artikkeliin, joka myös löytyy toimijan verkkosivuilta ja on lainsäädännön tarkoittamaa lääkkeellistä markkinointia. Tuote: ”Nivelten Voima – Kaishore guggulu” ”Tähän tuotteeseen liittyviä artikkeleita” ”Ayurveda Sairaudet” ”Fibromyalgian luonnonmukainen hoito Ayurvedan avulla”.

Myös toimijan verkkosivuilla olevissa podcasteissa puhutaan yrttien ja yrttivalmisteiden käytöstä ayurvedasta sairauksien ennalta ehkäisyssä, hoitamisessa ja parantamisessa, joka on lainsäädännön tarkoittamaa lääkkeellistä markkinointia, jos markkinoidaan elintarvikkeita. ”Jos ollaan jouduttu pahemmin epätasapainoon, ja jos joku sairaus on tullut, yrttejä voidaan käyttää terveyden palauttamiseen.

Asianosaisen kuuleminen

Toimijaa kuultiin 4.4.2024 sähköpostitse toimitetulla kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta. Kuulemiseen saatiin toimijan sähköpostitse lähetetty vastine 5.4.2024. Vastineessa kerrottiin, että toimijan nettisivuilta on poistettu Avipattikar-tuotteen sivuilla ollut merkintä laksatiivisuudesta ja lisäksi korjattu sivulla oleva Ayurveda-esittelyteksti. Samalla kysyttiin lisäohjeita.

Toimijaa ohjeistettiin sähköpostitse lisää vielä siitä, että verkkosivuilla oleva ayurvedan ja elintarvikkeiden yhdistettävissä oleva lääkkeellinen markkinointi on laajempi kokonaisuus, joka tulee huomioida korjauksissa. Käytännössä siihen kuuluvat kaikki sivustolla olevat viittaukset ayurvedan mukaisessa hoidossa käytettävien elintarvikkeiden ja niiden sisältämien ainesosien lääkkeellisiin vaikutuksiin tai lääkkeelliseen käyttöön.

Toimija poisti kuulemisen yhteydessä osan lääkkeellisestä markkinoinnista, mutta ei kaikkea.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • antaa Rohto Ayurveda Oy:lle (Onkimaantie 3, 04660 Numminen, Mäntsälä, y-tunnus 3164195-1) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:
     

Päävelvoite:

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi tulee lopettaa välittömästi. Toimijan vastuulla olevilta verkkosivuilta on poistettava kaikki väitteet, joissa elintarvikkeeseen liitetään ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, tai viitataan sellaisiin ominaisuuksiin.

Määräaika

Määräaika päävelvoitteelle on 31.8.2024

Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Uhkasakko

Päävelvoitteen tehostamiseksi asetetaan uhkasakko 5000 euroa

Päätöksen peruste

Perustelut määräyksen antamiselle

Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi tai lääkkeellisiin vaikutuksiin ja ominaisuuksiin viittaaminen on kiellettyä. Elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

Toimijan maahantuomat tuotteet ovat markkinoilla ravintolisinä, mutta toimija markkinoi tuotteita lääkkeellisesti eli esittää väitteitä, jonka mukaan tuotteet ehkäisisivät, hoitaisivat tai parantantaisivat sairauksia. Elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi ja/tai lääkkeellisiin vaikutuksiin ja ominaisuuksiin viittaaminen on lainsäädännön mukaan kiellettyä. Hallinnollisia pakkokeinoja on jouduttu käyttämään toistuvasti, koska elintarvikkeiden markkinointi on ollut lääkkeellistä myös aiemmin. Lääkkeellinen markkinointi on ollut toistuvaa ja korjauskehotuksia ei ole noudatettu, jolloin katsotaan, että epäkohtien poistamiseksi ja asioiden korjaamisen varmistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus- tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muutoin elintarvikemääräysten vastaisia. Määräysten vastaisuus on määrättävä poistettavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 artiklan 7, 1 kohdan mukaan elintarviketiedot eivät saa johtaa harhaan, erityisesti liittämällä elintarvikkeeseen vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole. Artiklan 7, kohdan 2-3 mukaan elintarviketietojen on oltava oikeellisia ja elintarviketiedoissa ei saa antaa sellaista kuvaa, että elintarvikkeeseen liittyy ihmisen sairauksia ennalta ehkäiseviä, hoitavia tai parantavia ominaisuuksia, eikä viitata sellaisiin ominaisuuksiin.

Täytäntöönpano    

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

1. Tarkastuskertomus Rohto Ayurveda Oy 30.11.2023

2. Tarkastuskertomus Rohto Ayurveda Oy 4.4.2024

3. Kuuleminen elintarvikelain mukaisesta määräyksestä Rohto Ayurveda 4.4.2024

4. Toimijan vastine 5.4.2024

Sovelletut säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 artiklat 6 - 8

Elintarvikelaki 297/2021 1 §, 2 §, 6 §, 55 §, 68 §, 71 §; 78 §

Hallintolaki 434/2003

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Saantitodistuksella Rohto Ayurveda Oy

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000

sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm