Tekninen lautakunta, kokous 23.4.2024

§ 46 Neljännesvuosikatsaus 1.1.-31.3.2024, tekninen lautakunta

TUUDno-2024-406

Valmistelija

  • Aki Kohonen, Talouspäällikkö, aki.kohonen@tuusula.fi

Perustelut

Valtioneuvosto on antanut kuntalain nojalla asetukset kunnan taloutta koskevien tietojen toimittamisesta (524/2021) sekä annetun asetuksen 12 ja 13 §:ssä on säännökset kunnan neljännes- ja puolivuosikatsausten sisällöstä ja niiden laadinnassa noudatettavista tilinpäätösperiaatteista. Neljännesvuosikatsauksessa on esitettävä toiminnan ja talouden olennaiset tapahtumat, talousarvion toteutuminen sekä kuvataan keskeiset tekijät, joiden ennakoidaan vaikuttavan tilikauden tuottojen ja kulujen määriin. Toimialueet raportoivat tavoitteistaan ja taloudestaan palvelualuetasolla, jolta osin seuranta viedään kunnanhallitukseen ja valtuustoon tiedoksi. Palveluyksikkötasolla seuranta tapahtuu lautakunnissa.

Teknisen lautakunnan alaiset palvelualueet ja -yksiköt ovat:

Yhdyskuntatekniikka

  • Kunnallistekniikan suunnittelu
  • Kunnallistekniikan rakentaminen
  •  Kunnossapito
  • Viheralueet
  • Liikenne

Tilapalvelut

  • Kiinteistöjohtaminen
  • Rakennuttaminen
  • Kiinteistöjen ylläpito
  • Puhtauspalvelut

Käyttötalous

Teknisen lautakunnan vuoden 2024 talousarviossa toimintatuotoiksi on vahvistettu 27 624 864 euroa ja valmistus omaan käyttöön 100 000 euroa. Toimintakuluihin on vuodelle 2024 varattu -28 071 982 euroa. Käyttösuunnitelman mukainen toimintakate (sisältäen valmistuksen omaan käyttöön) on -347 118 euroa. Toimintatuotoista on toteutunut 6,5 milj. euroa (23,7 %). Tuotot koostuvat pääosin 4,8 milj. euron sisäisistä ja 0,8 milj. euron ulkoisista vuokratuotoista sekä puhtauspalvelujen 0,8 milj. euron siivoustuotoista. Toimintakuluista on toteutunut -9,0 milj. euroa (32,2 %). Merkittävimmät kuluerät ovat pääosin rakennusten ja alueiden rakentamis- ja kunnossapitopalvelujen -2,0 milj. euron, henkilöstökulujen -1,4 milj. euron, lämmityksen -1,2 milj. euron ja HSL:n kuntaosuuden -1,1 milj. euron sekä kiinteistöpalvelujen -0,8 milj. euron ja sähkön -0,7 milj. euron toteumat. Sitova toimintakate on toteutunut -2,5 milj. euroa (559,9 %). Teknisen lautakunnan toimintatuotoissa ei ole merkittäviä kauden poikkeamia toimintatuotoissa, mutta toimintakulujen merkittävimmät poikkeamat ovat pääosin mm. rakennusten ja alueiden rakentamis- ja kunnossapitopalveluissa sekä henkilöstökuluissa. Poikkeamia selittää pääosin se, että 01-03/2024 raportoinnin pohjatietoina käytetään maaliskuun keskeneräisen kauden lukuja, joten kauden toteumia ja talousarviota ei voida suoraan verrata toisiinsa.

Teknisen lautakunnan toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisesti.

Teknisen lautakunnan toimintakulujen ennustetaan toteutuvan 1,5 milj. euroa talousarviota suurempina. Ylitystä selittää pääosin yhdyskuntatekniikan palvelujen ostojen katujen kunnossapidon rakennusten ja alueiden rakentamis- ja kunnossapitopalvelujen arvioitu toteutuminen n. 1,0 milj. euroa talousarviota suurempina. Ylitystä selittää lumisen talven aurauskulut ja helmikuun liukkaiden kelien aiheuttamat liukkaudentorjuntakulut ja ennakoiden, kun on ajettu runsaasti hiekkaa, niin hiekoitushiekan tavanomaista suuremmat poistokulut. Lisäksi tilapalvelujen aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden tiliryhmän ennustetaan toteutuvan n. 0,5 m€ talousarviota suurempina. Ylitystä selittää pääosin kiinteistöjen hoidon lämmityksen ja sähkön arvioitu toteutuminen n. 0,5 milj. euroa talousarviota suurempina. Ylitys johtuu mm. sähkön hinnannoususta.

Teknisen lautakunnan valtuuston nähden sitovan toimintakatteen arvioidaan toteutuvan 1,5 milj. euroa talousarviota heikompana.

Investoinnit

Kasvun ja ympäristön toimialueen investoinnit toteutuivat tammi-maaliskuun tilanteessa kasvun ja ympäristön toimialueen osalta 10,4 milj. euroa. Tammi-maaliskuun toteumat on otettu lautakuntien aikataulujen vuoksi avoimesta maaliskuun kirjauskaudesta, joten investointien maaliskuun lopulliset luvut voivat vielä muuttua. Kasvun ja ympäristön toimialueelle on lisätty lisämäärärahoja rakennusten osalta 0,525 milj. euroa Monion käytönaikaisille muutostöille. Koko toimialueen investointien ennustetaan toteutuvan 70,4 milj. euroa, ylittäen muutetun talousarvion n. 0,25 milj. euroa.

Investointien lisämäärärahaesitykset (yht. 20 000 euroa) 01-03/2024 raportoinnin yhteydessä:

- Tarvitaan GPS/GNSS -mittalaite, koska vanha laite ei anna enää luotettavaa tietoa. Hinta-arvio on n. 20 000 euroa. Haetaan yhdyskuntatekniikan palvelualueen kunnallistekniikan suunnittelun palveluyksikköön 20 000 euroa lisämäärärahaa mittalaitteen hankkimiselle 01-03/2024 neljännesvuosiraportoinnin yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan tammi-maaliskuun neljännesvuosiraportin seurannan palveluyksikkötasolla.
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi teknisen lautakunnan alaisen toiminnan tammi-maaliskuun neljännesvuosiraportin.
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi esityksen lisämäärärahaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.