Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 13.2.2024

§ 23 Ympäristönsuojelulain 175 §:n mukainen hallintopakkomääräys, jätevesien käsittely, Mäntsälä

TUUDno-2024-202

Valmistelija

  • Katja Koli, ympäristötarkastaja, katja.koli@tuusula.fi

Perustelut

Asian käsittely

Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien valvontaa tehtiin vuonna 2022 Mäntsälän Saaren vedenhankintaa varten tärkeällä 1-luokan pohjavesialueella. Kiinteistöt, joilla on kiinteistökohtainen jätevesien käsittelyjärjestelmä, tarkastettiin.

Tarkastus 28.6.2022

Tarkastuksesta ilmoitettiin kirjeitse. Kiinteistön omistaja osallistui tarkastukseen. Tarkastuksella todettiin, että kiinteistön 505-405-2-170 kaikki jätevedet johdetaan 3-kammioisen saostuskaivon kautta maahanimeyttämöön. Nykyinen järjestelmä ei siten täytä nykylainsäädännön vaatimuksia. Tarkastuksen perusteella kiinteistön omistajille annettiin kehotus uusia kiinteistön jätevesien käsittely 30.4.2023 mennessä. Tarkastuksen perusteella laaditussa tarkastuskertomuksessa kiinteistön omistajille kerrottiin, että kehotuksen noudattamatta jättäminen tulee käynnistämään ympäristönsuojelulain (527/2014) 179 §:n mukaiset hallintopakkotoimet; Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle esitetään, että kiinteistön omistajalle annetaan velvoittava määräys, jonka tehosteeksi asetetaan ympäristönsuojelulain 184 §:n mukainen tehoste.

Kiinteistön omistajaa on tarkastuskertomuksen yhteydessä kuultu hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti; hänelle on varattu tilaisuus esittää omat mielipiteensä ja selityksensä tarkastuskertomuksessa annetusta kehotuksesta, sekä mahdollistenvelvoitteiden ja uhkasakon asettamisesta 31.8.2022 mennessä. Kiinteistön omistaja ei toimittanut vastinetta määräajassa.

Palaveri 23.1.2024

Kiinteistön omistajan kanssa on 23.1.2024 pidetty palaveri, jossa hän on kertonut, että kiinteistön jätevesien käsittelyssä ei ole tapahtunut muutoksia. Kiinteistön jätevesien käsittelyä ei siten ole saatettu nykylainsäädännön mukaiseksi hänelle aiemmin annetussa määräajassa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää, että kiinteistön 505-405-2-170 omistajalle, *****, annetaan seuraava ympäristönsuojelulain (527/2014) 175 §:n mukainen määräys:

  • Kiinteistön 505-405-2-170 jätevesien käsittely tulee saattaa nykylainsäädännön mukaiseksi tässä päätöksessä annetussa määräajassa. Määräyksen määräaika on neljä (4) kuukautta päätöksen tiedoksisaannista. Päävelvoitteen noudattamiseksi Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta asettaa ympäristönsuojelulain 184 §:n ja uhkasakkolain 6 § mukaisen kiinteän uhkasakon 7000 euroa.

Perustelut

23.1.2024 käydyn keskustelun perusteella todettiin, että kiinteistön omistaja ei ole noudattanut Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kehotusta uusia kiinteistön jätevesien käsittely. Kiinteistöllä ei edelleenkään ole nykylainsäädännön vaatimukset täyttävä jätevesien käsittelyjärjestelmä. Ko. kiinteistö sijaitsee Saaren 1-luokan pohjavesialueella. Haja-asutusalueen jätevesien käsittelylle on asetettu vaatimuksia ympäristönsuojelulaissa (527/2014), ns. hajajätevesiasetuksessa (157/2017) sekä kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä.

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 156 §:n mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että talousjätevesien käsittelyä varten kiinteistöllä on kohteeseen soveltuva jätevesien käsittelyjärjestelmä. Käsittelyjärjestelmän soveltuvuutta arvioitaessa otetaan huomioon kiinteistön käytön aiheuttama käsittelemättömästä jätevedestä aiheutuva kuormitus, ympäristön pilaantumisen vaara ja muun jätevesijärjestelmän ominaisuuden, kiinteistön sijainti vesistön tai meren läheisyydessä tai vedenhankintakäytössä olevalla tai siihen soveltuvalla pohjavesialueella ja muut ympäristöolosuhteet. Lain 156 a §:n mukaan pohjavesialueella sijaitsevien haja-asutusalueen kiinteistöjen jätevesien käsittelyjärjestelmän tuli täyttää 154 b §:n tarkoittama perustason puhdistusvaatimus 31.10.2019 mennessä. Kiinteistö 505-405-2-170 sijaitsee Saaren 1-luokan pohjavesialueella. Lain 156 c §:ssä säädetään perustasoa ankarammasta puhdistusvaatimuksesta ja pykälän mukaan riippumatta siitä mitä lain 154 b, 156, 156 a ja 156 b §:ssä säädetään, kiinteistön jätevesijärjestelmän on täytettävä perustasoa ankarampi puhdistusvaatimus, jos siitä muualla laissa säädetään tai lain nojalla säädetään tai määrätään.

Kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä voidaan antaa 202 §:n nojalla perustason puhdistusvaatimusta ankarampia vaatimuksia, jos ne ovat välttämättömiä paikallisten ympäristöolosuhteiden vuoksi. Mäntsälän kunnan ympäristönsuojelumääräysten (23.9.2002 § 55) 8 §:ssä säädetään jätevesien johtamisesta pohjavesi- ja ranta-alueilla; pohjavesialueilla, joilla ei ole yleistä viemäriä, jätevedet on johdettava jätevesiputkessa pohjavesialueen ulkopuolelle tai käymäläjätevedet on kerättävä umpisäiliöön ja muut vedet johdettava saostuskaivon kautta soveltuvaan puhdistusjärjestelmään. Jätevesien imeyttäminen maaperään on pohjavesialueella kielletty.

Sovellettavat oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 175 §:n mukaan valvontaviranomainen voi: 1) kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua asetusta tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä taikka määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa; 2) määrätä 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla menetellyt palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rikkomuksesta ympäristölle aiheutunut haitta; 3) määrätä toiminnanharjoittajan riittävässä määrin selvittämään toiminnan ympäristövaikutukset, jos on perusteltua aihetta epäillä toiminnasta aiheutuvan tämän lain vastaista ympäristön pilaantumista.

Ympäristönsuojelulain 184 §:n mukaan viranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään.

Sovelletut oikeusohjeet

·       Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 16, 17, 154-156, 172, 175, 179 184, 185, 190-191, 202 §;

·       Uhkasakkolaki (1113/1990): 6-8, 19, 22, 23 §;

·       Hallintolaki (434/2003): 11, 34, 36, 43-45, 47, 54-56 ja 60 §

·       Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95); ja

·       Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallintooikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Tiedoksianto

Saantitodistuksella: päätösote + valitusosoitus/ kiinteistön omistaja

Sähköisesti: päätösote/ Mäntsälän rakennusvalvonta, kirjaamo@mantsala.fi

Uhkasakkolain 19 §: n mukainen rekisteröinti / Maanmittauslaitos, kirjaamo@maanmittauslaitos.fi

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Saantitodistuksella: päätösote + valitusosoitus/ kiinteistön omistaja
Sähköisesti: päätösote/ Mäntsälän rakennusvalvonta, kirjaamo@mantsala.fi
Uhkasakkolain 19 §: n mukainen rekisteröinti / Maanmittauslaitos, kirjaamo@maanmittauslaitos.fi

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

VALITUSVIRANOMAINEN

Tähän päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

VALITUSAIKA

Määräaika valituksen tekemiselle on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Tavallinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivuilla.
  • Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.
  • Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Todisteellinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
  • Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
  • Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

VALITUSOIKEUS on:

  • asianosaisella
  • rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • valtion valvontaviranomaisella ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella
  • muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella.

VALITUSVIRANOMAINEN

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeuden kirjaamon yhteystiedot

käyntiosoite:                        Korholmanpuistikko 43
postiosoite:                          PL 204, 65101 Vaasa
puhelin:                                029 56 42780
faksi:                                    029 56 42760
sähköposti:                          vaasa.hao@oikeus.fi
sähköinen asiointipalvelu:   https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/
aukioloaika:                         maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 16.15.

VALITUKSEN MUOTO JA SISÄLTÖ

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettu valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimuksen perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm

PÖYTÄKIRJA

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kirjaamosta.

Postiosoite:                            PL 60, 04301 Tuusula             
Käyntiosoite:                          Hyrylänkatu 8 C, Tuusula, 4. krs
Sähköpostiosoite:                  yaktoimisto@tuusula.fi
Puhelinnumero:                     (09) 87181 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 15.00.

Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä:

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi kirjeellä, joka on lähetetty ____________________

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi sähköpostilla, joka on lähetetty suoraan tietojärjestelmästä (lähetyspäivä näkyy saatteessa).