Kunnanhallitus, kokous 8.1.2024

§ 8 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaisten palveluyksiköiden käyttösuunnitelmien hyväksyminen vuodelle 2024

TUUDno-2023-1992

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
Heidi Piikki, vs. talouspäällikkö, heidi.piikki@tuusula.fi

Perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan talousarvioesitys on laadittu kunnanhallituksen hyväksymiä laadintaohjeita noudattaen. Sivistyksen toimialueen toimintaa ja kehittämistä ohjaavat Tuusulan kuntastrategia, valtuustokaudelle asetetut tavoitteet ja toimialueella laaditut kehittämissuunnitelmat, toimialan keskeinen lainsäädäntö ja normitasoinen ohjaus (mm. nuorisolaki ja museolaki) sekä Tuusulan kunnan hyvinvointisuunnitelma. Toimialueen tavoitteet ovat alustavia.   

Talousarvion laadintaohjeet ovat esityslistan liitteenä.    

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaisen toiminnan kokonaismenot 10,9 milj. euroa kasvavat 17,5 % (1,7 milj. euroa) ja tuotot 1,3 milj. euroa kasvavat 12,0 % (0,1 milj. euroa) vuoden 2022 talousarvioon verrattuna. Toimintakate 9,5 milj. euroa heikkenee vuoden 2023 toimintakatteeseen verrattuna 18,4 % (1,5 milj. euroa). Tuusulan opisto ja taiteen perusopetus siirtyi vuoden 2023 aikana Oppimisen palvelualueelta Kulttuurin palvelualueelle. Tämän johdosta kulttuuri ja vapaa-aikalautakunnan tulot kasvavat 0,3 milj. euroa ja kulut kasvavat 1,6 milj. euroa. 


Kulttuuri   

Kulttuurin palvelualueeseen kuuluvat kulttuuri- ja museopalvelut, kirjasto ja Tuusulan Opisto sekä taiteen perusopetus. 

Vuodelle 2024 esitetään henkilölisäystä kulttuurituottajan tehtävään. Lukio ja kulttuuritalo Monio aloitti toimintansa elokuussa 2023. Kulttuurituottaja vastaa Monion kulttuurituotannosta sekä muista yhteistuotannoista ja yhteistyöstä talon toimijoiden sekä Keski-Uudenmaan Teatterin kanssa. Kulttuurituottajaa tarvitaan ohjelman laajentumisen vuoksi turvaamaan myös muu kulttuuriohjelma kunnassa kulttuurikasvatussuunnitelman laajentuessa. 

Toiminnan painopisteinä vuonna 2024 on taiteen ja kulttuurin työ- ja kokoelmatilojen palveluverkon suunnittelu Hyökkälän koulun kiinteistöön, pääkirjaston sijainnin päättäminen sekä Halosenniemen asiakaspalvelurakennuksen uudistamisaikataulun päättäminen. Tuusulan museon kokoelmia viedään hakupalvelu Finnaan ja Tuusulan kirjasto liittyy kuntien yhteiseen e-kirjastoon. Alueellisena hankkeena rakentuva XR-museo tuo Tuusulanjärven alueen historian ja museopalvelut saavutettavaan muotoon. 


Vapaa-aika   

Vapaa-aikapalveluiden palvelualueeseen kuuluvat alueellinen nuorisotyö ja tapahtumapalvelut, liikuntapaikat ja ulkoilupalvelut sekä uimahalli- ja terveysliikuntapalvelut.  

Palvelualueelle esitetään henkilöstölisäyksenä uutta nuoriso-ohjaajan tehtävää. Nuoriso-ohjaajan tehtäviin kuuluu kouluyhteistyön organisointi sekä Tuusulan koulunuorisotyömallin kehittäminen lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi. 

Toiminnan painopisteitä nuorisotyössä talousarviovuonna on kohtaamistoiminnan monipuolistaminen. Nuorten ikäluokkia tavoitetaan laajemmin koulunuorisotyön avulla. Verkostotyötä nuorisotyön ammattilaisten kesken tiivistetään. Osallisuustyö, nuorten kasvun tukeminen ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittäminen on osa perusnuorisotyötä. 

Liikuntapaikkojen hoidossa panostetaan suosittujen ja isoja käyttäjämääriä keräävien liikunta- ja ulkoilupaikkojen ylläpitoon. Investointeja tehdään maltillisesti ja painopistettä siirretään nykyisten paikkojen monipuolistamiseen ja laadun parantamiseen. Urheilukeskuksen monitoimihallin käytön suunnittelu aloitetaan. Uimahallin korjaussuunnittelun yhteydessä huomioidaan hallin laajennustarpeet ja kassan sekä kahvilan muutossuunnitelmat 


Maksuperusteet 

Tilojen maksuperustetaulukot ovat yhtenäistetty koko sivistyksen toimialalla vuonna 2022. Taulukko on päivitetty poistamalla siitä jäähallin tiedot (siirtynyt Oy:lle 1.1.2023 alusta). 

Vapaa-aikapalveluiden taksoihin ei esitetä korotuksia pl. venepaikkamaksut. Museon pääsymaksuihin ehdotetaan kahden euron korotusta Taitelijakoti Erkkolan aikuisen lipun osalta. 

Maksuperusteet ja vapaa-aikalautakunnan alaisten tilojen taksat ovat pykälän liitteenä.   


Henkilöstö 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palvelualueille esitetään seuraavia henkilöstölisäyksiä ja vakinaistamisia: 

  • nuoriso-ohjaajan tehtävä 

  • kulttuurituottajan tehtävä 


Investoinnit    

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan investointiesitys (sisältää koko kunnan hankkeet) on liitteenä.    

Ehdotus

Esittelijä

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää    

  • antaa lausunnon kunnanhallitukselle talousarviosta v. 2024, taloussuunnitelmasta vv. 2024–2028 sekä investointiohjelmasta vv. 2024–2028  

  • esittää, että perustetaan nuoriso-ohjaajan tehtävä 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan kulttuurituottajan tehtävä 1.1.2024 alkaen 

  • hyväksyä maksuperustetaulukot liitteiden mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
Heidi Piikki, vs. talouspäällikkö, heidi.piikki@tuusula.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan 11.12.2023 Tuusulan kunnan talousarvion vuodelle 2024. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 27.11.2023 esittää valtuustolle, että henkilöstösuunnitelmassa oleva Hyrylän vakinaista kokoaikaista nuorisohjaajan tehtävää aikaistetaan vuodesta 2025 vuodelle 2024.

 
Talousarvio on kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan osalta yhteensä     

Toimintatuotot        1 375 488 €      

Toimintakulut        - 11 016 305 €     

Toimintakate        - 9 640 817 €          

Talousarvion määrärahat ovat sitovia valtuustoon nähden toimialuetasolla siten, että yleissitovuutena on valtuustoon nähden toimialueen toimintakate eli määrärahan ja tuloarvion erotus. Talousarvio on lautakuntiin nähden sitova palvelualue -tasolla, mutta talousarvion toteutumista raportoidaan myös palveluyksikkö -tasoisesti.          

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaiset palvelualueet ovat kulttuuri ja vapaa-aika.    
   

Palvelualueet    

Tuloarvio € 

Määräraha € 

Toimintakate € 

Kulttuuri    

  608 989    

 -5 822 452    

  -5 213 463  

Vapaa-aika    

  766 499  

 -5 193 854  

  -4 427 355  

    

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaiset palveluyksiköt ovat kirjasto, museo- ja kulttuuripalvelut, IT-museo, Tuusulan opisto ja taiteen perusopetus, alueellinen nuorisotyö ja tapahtumapalvelut, liikuntapaikat ja ulkoilupalvelut, uimahalli- ja terveysliikuntapalvelut    

Palvelualueiden palveluyksikkötasoiset käyttösuunnitelmat tunnuslukuineen vuodelle 2024 ovat liitteenä.   

Ehdotus

Esittelijä

Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää 

  • esittää kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi palvelualueiden palveluyksikkötasoiset käyttösuunnitelmat liitteen mukaisesti. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mona Antas, talousasiantuntija, mona.antas@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä kulttuuri ja vapaa-aikalautakunnan alaisten palvelualueiden käyttösuunnitelman vuodelle 2024.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

talouden ohjaus, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta