Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 12.12.2023

§ 105 Vuoden hyvinvoinnin edistäjä 2023

TUUDno-2023-2073

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on vuodesta 2019 lähtien palkinnut vuosittain tuusulalaisen vuoden hyvinvoinnin edistäjän. Valinnalla halutaan edistää Tuusulan kuntastrategian päämäärän "Tuusulassa on hyvä elää" toteutumista. Kuntastrategian ja kunnan hyvinvointisuunnitelman mukaisesti Tuusulassa kehitetään hyvinvoinnin edellytyksiä ja mahdollisuuksia sekä ehkäistä yksinäisyyttä, eriytymistä ja pahoinvointia. Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen on yksi kunnan päätehtävistä, mutta kunta ei ole tehtävässä yksin. Vuoden hyvinvoinnin edistäjä -tunnustuksella halutaan kiinnittää huomiota hyvinvoinnin edistämistyön moninaisuuteen ja jokaisen mahdollisuuteen toimia hyvinvointia edistävästi omassa vaikutuspiirissään. Tuusulalaisten hyvinvointi syntyy ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan toimintojen vuorovaikutuksena ja yhteistyönä.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on valinnut vuoden hyvinvoinnin edistäjän vuosina 2019-2022 palkiten seuraavat tahot: 

Vuoden 2022 hyvinvoinnin edistäjät:
Ukrainan pakolaisten vapaaehtoistoimijat, Tuusulanjärven jään kunnossapidosta vastaavat tahot sekä Kuntosali Takomon yrittäjät

Vuoden 2021 hyvinvoinnin edistäjät:
Jekku ry, Mutterimaja, Myllykylän Mylly ry ja Tuusulan kunnan latujen kunnossapito

Vuoden 2020 hyvinvoinnin edistäjät:
Jokelan liikuntapaikkojen hoitaja Jari Kuusrainen sekä ruoka-aputoimijat Hävikistä hyväkkiä, Eväskassi ry, Siskot ja Simot sekä Lyylin kahvila

Vuoden 2019 hyvinvoinnin edistäjät:
Arto Hanelius, Rusutjärvi Seura ja Liikuntaseura Syke


Vuoden 2023 hyvinvoinnin edistäjän ehdottaminen ja valinta

Vuoden 2023 hyvinvoinnin edistäjää voi ehdottaa 30.11.2023 saakka verkkolomakkeella sekä kirjastoissa ja Tuusinfossa paperilomakkeella.

Valittava hyvinvoinnin edistäjä on

  • tuusulalainen tai Tuusulassa vaikuttava toimija
  • yksityishenkilö, yhdistys, yhteisö, ryhmä tai yritys
  • pyyteettömällä toiminnalla tai teolla edistänyt tuusulalaisten, pienemmän tai suuremman joukon, hyvinvointia. Kyseessä voi olla kertaluonteinen teko tai jatkuva toiminta.


Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää tunnustuksen saajasta tai saajista kokouksessaan 12.12.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • vastaanottaa ehdotuksia vuoden hyvinvoinnin edistäjä -tunnustuksen saajista 30.11. saakka.
  • tunnustuksen saajasta tai saajista kokouksessaan 12.12.2023.
     

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • vastaanottaa ehdotuksia vuoden hyvinvoinnin edistäjä -tunnustuksen saajista 30.11. saakka.
  • tehdä päätöksen tunnustuksen saajasta tai saajista kokouksessaan 12.12.2023.

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta palkitsee vuosittain vuoden hyvinvoinnin edistäjän. Valinnalla halutaan edistää Tuusulan kuntastrategian päämäärää "Tuusulassa on hyvä elää". Tuusulassa halutaan kuntastrategian ja kunnan hyvinvointisuunnitelman mukaisesti kehittää hyvinvoinnin edellytyksiä ja mahdollisuuksia sekä ehkäistä yksinäisyyttä, eriytymistä ja pahoinvointia.

Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen on yksi kunnan päätehtävistä, mutta kunta ei ole tehtävässä yksin. Vuoden hyvinvoinnin edistäjä -tunnustuksella kiinnittää huomiota hyvinvoinnin edistämistyön moninaisuuteen ja jokaisen mahdollisuuteen toimia hyvinvointia edistävästi omassa vaikutuspiirissään. Tuusulalaisten hyvinvointi syntyy ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan toimintojen vuorovaikutuksena ja yhteistyönä.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on valinnut vuoden hyvinvoinnin edistäjän neljä kertaa aiemmin (vuosina 2019-2022).

Vuoden 2022 hyvinvoinnin edistäjät:
Ukrainan pakolaisten vapaaehtoistoimijat, Tuusulanjärven jään kunnossapidosta vastaavat tahot ja Kuntosali Takomo.

Vuoden 2021 hyvinvoinnin edistäjät:
Jekku ry, Mutterimaja, Myllykylän Mylly ry ja Tuusulan kunnan latujen kunnossapito

Vuoden 2020 hyvinvoinnin edistäjät:
Jokelan liikuntapaikkojen hoitaja Jari Kuusrainen sekä ruoka-aputoimijat Hävikistä hyväkkiä, Eväskassi ry, Siskot ja Simot sekä Lyylin kahvila

Vuoden 2019 hyvinvoinnin edistäjät:
Arto Hanelius, Rusutjärvi Seura ja Liikuntaseura Syke


Vuoden hyvinvoinnin edistäjän 2023 valinta

Valittava hyvinvoinnin edistäjä on tuusulalainen tai Tuusulassa vaikuttava toimija, yksityishenkilö, yhdistys, yhteisö, ryhmä tai yritys, joka on pyyteettömällä toiminnalla tai teolla edistänyt tuusulalaisten, pienemmän tai suuremman joukon, hyvinvointia. Kyseessä voi olla kertaluonteinen teko tai jatkuva toiminta.

Ehdotuksia nimityksen saajasta perusteluineen oli mahdollista tehdä vuoden mittaan 30.11.2023 saakka sähköisellä lomakkeella kunnan verkkosivuilla, kirjastoissa ja Tuusinfossa sekä eri tapahtumien yhteydessä. Määräaikaan mennessä saapuneita ehdotuksia oli yhteensä 60, joista 44 kohdistui eri toimijoihin. Ehdotettuna on yksityishenkilöitä, vapaaehtoistoimijoita, yhdistyksiä, yrityksiä sekä Tuusulan kunnan toimijoita.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta valitsee vuoden tuusulalaisen hyvinvoinnin edistäjän ehdotusten joukosta kokouksessaan 12.12.2023. Kaikki ehdotetut tahot on kutsuttu (kutsu lähetetty 5.12.) Vuoden hyvinvoinnin edistäjän palkitsemistilaisuuteen 19.12. Klo 19 Krapin Pajalle. Tunnustuksen saaja(t) julkistetaan palkitsemistilaisuudessa.

Valitun tai valittujen vuoden hyvinvoinnin edistäjien palkitsemisessa halutaan korostaa hyvinvoinnin edistäjien oman hyvinvoinnin merkitystä. Jotta voi auttaa muita ja tuottaa heille hyvinvointia on tärkeä muistaa pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Vuoden hyvinvoinnin edistäjät palkitaan kunniakirjalla ja kukilla sekä lipuilla tuusulalaiseen tapahtumaan. Tämän lisäksi heistä tehdään juttu kunnan asukaslehteen ja kunta viestii valituista tahoista eri viestintäkanavissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • valita vuoden 2023 hyvinvoinnin edistäjän saatujen ehdotusten pohjalta.
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän osalta välittömästi kokouksessa.

---

Annika Lappalainen, Carita Ljungberg ja Satu Rathgeber todettiin osallisuusjääveiksi, ja he poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • valita vuoden 2023 hyvinvoinnin edistäjiksi Hannu Huuskon ja Aleksanteri Romppasen, Tuusulan talviuintitoimijat Jokelan Retkeilijät ry:n, Kellokosken Alku ry:n, Rusutjärvi-seura ry:n ja Tuusulan urheilukeskus Oy:n, sekä Krapin Pajan. Perusteina valinnoille olivat:
     
    • Hannu Huusko
      Hannu Huusko on jo vuosien ajan kerännyt ja hävittänyt Jokelasta haitallista vieraslajia, espanjansiruetanaa. Samalla hän on luonut paikallista yhteisöllisyyttä. Espanjansiruetana on erittäin haitallinen vieraslaji, jonka torjuminen edellyttää aktiivista toimintaa. Taistelua etanoiden  leviämistä vastaan ei ole mahdollista voittaa ilman kuntalaisten apua. Etanoiden kerääminen käy myös liikunnasta, mikä edistää kerääjien hyvinvointia. Hannu Huusko on myös järjestänyt puolisonsa kanssa talkootapahtumia kyläläisille ja ryhmittymille, kuten geokätköilijöille.
    • Aleksanteri Romppanen
      Aleksanteri Romppanen, Tuusulan nuorisovaltuuston jäsen, on järjestänyt jo kaksi höntsäfutisturnausta Tuusulan urheilukeskuksessa. Turnausten 
      tavoitteena on ollut luoda matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia, tarjota nuorille mielekästä tekemistä, kokoontua yhteen ja vahvistaa 
      yhteisöllisyyttä. Ensimmäinen turnaus järjestettiin loppukesästä 2023, ja toisessa syksyllä järjestetyssä turnauksessa paikalla oli noin 200 nuorta. Romppanen on itse toiminut pääjärjestäjänä ja hän on värvännyt muita nuoria auttamaan järjestelyissä. Aleksanteri aikoo jatkossakin järjestää näitä matalan kynnyksen turnauksia.
    • Tuusulalaiset talviuintitoimijat
      Talviuinnin suosio kasvaa, ja laji edistää hyvinvointia monin eri tavoin. Talviuinti sopii kaikille, se virkistää ja rentouttaa, parantaa unenlaatua, laskee verenpainetta ja stressitasoa. Talviuintia voi harrastaa Tuusulassa neljässä eri paikassa. Harrastamisen mahdollistaa sujuva, hyvä yhteistyö kunnan ja erilaisten yhteisöjen välillä. Kunnan yhteistyökumppanit talviuinnin edistäjinä ovat:
      • Rusutjärvi-seura ry ja seuran puheenjohtaja Harri Luostari, lajin pioneerit Tuusulassa. Talviuintipaikkaa Rusutjärvellä kehitetään aktiivisesti turvallisuus ja elämyksellisyys huomioiden.
      • Jokelan Retkeilijät ry
      • Kellokosken Alku ry:n talviuintijaosto
      • Tuusulan urheilukeskus oy
    • Krapin Paja
      Kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat tutkimusten mukaan kiistattomat. Krapin Paja luo hienoja paikallisia kulttuurielämyksiä: Tuusulasta ei tarvitse lähteä kauas kokeakseen paljon. Krapin Paja tunnetaan laadukkaista palveluistaan, ohjelmatarjonnan korkeasta tasostaan sekä ystävällisestä ja ihmisläheisestä otteestaan. Krapin Paja on myös yksi Tuusulan Kaikukortti-toimijoista. Kaikukortin avulla kulttuurista voivat nauttia myös he, joille se ei ehkä muuten olisi taloudellisesti mahdollista.
       
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän osalta välittömästi kokouksessa.