Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Lahelanorsi, asemakaava nro 3650, Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, lausuntopyyntö

TUUDno-2023-41

Valmistelija

  • Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi
  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on asettanut tämän osallistumis- ja arviointisuunnitelman julkisesti nähtäville MRA 30 §:n mukaisesti ja pyytää siitä tarvittavat lausunnot. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 9.11.-11.12.2023. 

Lahelanpellon alueella selvitetään Lahelanorren mahdollista jatkamista Tuusulanjoen yli Pähkinämäentien ja Sahatien risteykseen sekä asuinkorttelien osoittamista Lahelanpellon alueelle. 

Lahelanorsi on Lahelantieltä risteävä, Lahelanpelto II alueella kaavan itärajalle asti toteutettu kokoojakatu. Lahelanorren asemakaavan tarkoituksen on mahdollistaa asuinkorttelien toteuttaminen ja Lahelanorren jatkuminen Lahelan suunnitellulta kampukselta eteenpäin kohti Pähkinämäentien ja Sahatien risteysaluetta. 

Suunnittelualue 

Suunnittelualue sijaitsee Hyrylässä Lahelan ja Riihikallion kunnanosissa ja rajautuu Hyrylän kunnanosaan. Asemakaava-alue käsittää Lahelan yleissuunnitelman päivityksessä (Ramboll Oy, KKL 25.10.2023) tutkitun alustavan katualueen, joka jatkuu nykyisen katualueen päästä Lahelanpellon alueelta Tuusulanjoen yli kohti Pähkinämäentien ja Sahatien risteysaluetta sekä kaksi Lahelanorren suunnitellun linjauksen varrelle sijoittuvaa kunnan omistuksessa olevaa aluetta, joille tutkitaan pientaloasumista. 

Aloite ja suunnittelun tavoitteet 

Asemakaava on käynnistynyt kunnan aloitteesta. Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa kahden asuinkorttelin toteuttaminen Lahelanpellon alueelle sekä katuyhteyden mahdollistaminen Lahelan ja Riihikallion välille. Kuntastrategia näkyy hankkeessa siten, että kehitämme monipuolista ja sujuvaa liikkumista Tuusulassa ja seuduilla. 

Sivistyksen lautakuntien lausunto: 

Kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kiittävät mahdollisuudesta lausua ja toteavat huomioinaan seuraavaa:

Suunnitelman mukainen Lahelanorsi sijoittuu erinomaisesti kokoomakaduksi yhdistäen Lahelan Sahankulmaan ja Tuusulanväylään. Esitetty Lahelanorren linjaus tarjoaa hyvät liikenneyhteydet erityisesti julkiselle liikenteelle ja autoliikenteelle sekä Lahelan alueelle että Lahelan tulevalle kampukselle. Lahelan kampukselle sijoittuvien päiväkodin, yhtenäiskoulun ja nuorisotilan monimuotoiset käyttäjäryhmät tarvitsevat sujuvat liikenneyhteydet kampukselle eri suunnista. Lahelanorren tarjoama liikenneyhteys Sahankulmaan on luonteva lapsi- ja oppilasvirtojen ohjaamisen näkökulmasta. Kevyen liikenteen reitit ovat autoliikenteen lisäksi keskeisiä Lahelan kampuksen saavutettavuuden kannalta, ja niiden tarpeita on huomioitu yleissuunnitelmassa, ja ne rajoittuvat tämän osallistumis- ja arviointisuunnitelman ulkopuolelle. 

Lahelanorsi on välttämätön ratkaisu Lahelan alueen liittämiseksi Hyrylän keskustaan. Virkistysalueiden näkökulmasta Lahelanorren linjaus menee luonnonsuojelullisesti arvokkaan alueen halki. Lisäksi alueella on ohjeellinen ulkoilureitti. Viher- ja ulkoiluyhteyksien kannalta kasvatus- ja sivistyslautakunta ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta pitävät tärkeänä, että alueella säilyvät luontevat yhteydet päästä luonto- ja virkistysalueille. Tämän seikan huomiointi on tärkeää Lahelan alueen yleissuunnitelmassa, josta on käynnissä lausuntoaika samaan aikaan tämän lausuntopyynnön kanssa.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Kulttuuri - ja vapaa-aikalautakunta päättää 

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon Lahelanorsi, asemakaava nro 3650, Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.