Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 14.11.2023

§ 95 Kuntajohdon TEA-viisarin tulokset

TUUDno-2023-2347

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tiedonkeruu kunnan johdolle väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä 2023, tulokset

Tiedonkeruu kunnan johdolle väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä 2023 toteutettiin keväällä 2023 ja tulokset julkistettiin syksyllä 2023. Vuonna 2023 tietojen kattavuus oli 288 kuntaa (98 % kaikista Manner-Suomen kunnista). 

Tiedonkeruulla selvitettiin kuntien toimintaa kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Tiedonkeruussa tarkasteltiin erityisesti kuntajohdon roolia ja merkitystä kunnan kaikkia toimialoja koskevassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä. Vastaavia tietoja kerätään säännöllisesti myös kunnan eri toimialoilta, joten THLn toiveena oli, että tähän tiedonkeruuseen vastataan nimenomaan kunnan keskushallinnossa (esimerkiksi kunnanjohtaja, strategiajohtaja tai hallintojohtaja yhdessä hyvinvointijohtajan ja tai hyvinvointikoordinaattorin kanssa). THL suositteli myös, että lomaketta käsitellään kunnan johtoryhmässä. 

Tuusulassa johdon TEA-viisariin vastasi kuntatasoisesta hyte-työstä vastaava kehittämispäällikkö ja vastauksia käsiteltiin kunnan HYTE-ryhmässä ja kunnan johtoryhmässä.

TEA-viisarin tuloksia voidaan hyödyntää kunnan toiminnan suunnittelussa, arvioinnissa ja johtamisessa. Kansallisella tasolla tietoja hyödynnetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjauksessa ja kehittämisessä. Tietoja käytetään myös kuntien valtionosuuksien perusteena olevan Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäosan, eli hyte-kertoimen, tietopohjassa.

Kuntajohdon TEA-viisarin tulokset kerätään joka toinen vuosi (parittomat vuodet) ja aiempien vuosien 2011–2021 tulokset on julkaistu avoimessa ja maksuttomassa TEAviisari-verkkopalvelussa (www.teaviisari.fi). Kuntajohdon tulosten lisäksi palvelussa on vertailutietoa perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta, liikunnan edistämisestä, perusterveydenhuollosta sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävästä kulttuuritoiminnasta kunnassa. Tiedonkeruu toteutettiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Suomen Kuntaliiton kanssa.

Kuntajohdon TEA-viisarin tulokset Tuusulassa

Tuusulan kuntajohdon TEA-viisarin tulokset ovat nousseet vuodesta 2019, jolloin Tuusulan tulos oli 52. Vuonna 2021 tulos nousi 20 pisteellä ollen 72 ja vuonna 2023 tulos jatkoi nousuaan ollen 84. Vuodesta 2019, jolloin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta käynnisti toimintansa, kuntajohdon TEA-viisarin tulos on noussut 32 pisteellä. TEA-viisarin tulokset kootaan ja arvioidaan viiden eri osa-alueen perusteella. Tuusulan kuntajohdon TEA-viisarituloksissa korkeimmat ja samalla täydet pisteet 100 on saatu sekä johtamisessa että seurannassa ja tarveanalyysissä. Sitoutumisessa Tuusulan tulos on 85, voimavaroissa 62 ja osallisuudessa 71.

Kuntajohdon tulos on Tuusulan TEA-viisaritietojen korkein tulos vuosina 2022-2023 verrattuna muihin TEA-viisaritietoihin, eli perusopetukseen, lukiokoulutukseen, ammatilliseen koulutukseen, liikuntaan, perusterveydenhuoltoon ja kulttuuriin.

Tuusulan kuntajohdon TEA-viisaritulos 84 on sama koko maan tuloksen kanssa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tulos on 82, Hyvinkään 87, Järvenpään 85, Mäntsälän 78, Nurmijärven 75 ja Pornaisten tulos on 53.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä kuntajohdon TEA-viisarin tulokset tiedokseen.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • merkitä kuntajohdon TEA-viisarin tulokset tiedokseen.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.