Kunnanhallitus, kokous 21.10.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 409 Tuusulan Moottorikerho ry, pysyvä ajoharjoittelu enduromoottoripyörillä, kiinteistö 858-415-4-114, lupahakemus, lausunto

TUUDno-2019-1713

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on lähettänyt Tuusulan kunnanhallitukselle ja kaavoitukselle lausuntopyynnön koskien maastoliikennelain 30 §:n mukaista lupahakemusta pysyvälle ajoharjoittelulle enduromoottoripyörillä kiinteistöllä 858-415-4-114 Tuusula. Lausunto pyydetään antamaan 16.10.2019 mennessä. Kunnassa on arvioitu, että asiassa yksi lausunto kunnanhallitukselta riittää.

Hakemuksen mukainen toiminta
Tuusulan Moottorikerho ry hakee maastoliikennelain 30 §:n mukaista lupaa enduromoottoripyörillä tapahtuvaan harjoitusten pysyvään järjestämiseen samassa maastossa Tuusulan kunnassa sijaitsevalla kiinteistöllä 858-415-4-114, jonka omistaa Tuusulan kunta.

Toiminta on maastoajoharjoittelua offroad-moottoripyörillä, jotka ovat 2- tai 4- tahtisia bensiinikäyttöisiä ja tulevaisuudessa myös sähkökäyttöisiä. Ajoaika on arkisin klo 16.00 – 20.00 ja viikonloppuisin klo 10.00 -18.00. Arkipyhinä ajaminen on kielletty. Vuotuisten ajopäivien määrän arvioidaan olevan enimmillään noin 200 päivää. Kiinteistölle tehtävät ajoreitit tulevat olemaan noin 1,5 metriä leveitä. Isompi reitti on noin 1,5 km pitkä ja pienempi reitti on pituudeltaan noin 300 m. Reitiltä raivataan pensaikkoa ja vesakkoa. Puita reitiltä ei kaadeta. Ojien ylitykset tehdään puusilloilla, jotka ovat 1,5 m leveitä ja riittävän pitkiä, jotta maa-aines ei kulkeudu ojiin, lisäksi silloissa on 15 cm korkeat laidat. Harjoittelijoiden yhtäaikainen enimmäismäärä on 10 pidemmällä reitillä ja 3 pienellä reitillä. Tämä koskee koko haettua toiminta-aikaa. Kiinteistölle tehdään myös noin 10 ajoneuvon pysäköintialue.

Ote finlexistä Maastoliikennelain 30 §:

”Lupa kilpailuihin ja harjoituksiin
Moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla tapahtuvaan kilpailujen ja harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samassa maastossa on haettava sen lisäksi, mitä luvan- ja suostumuksenvaraisuudesta muualla laissa säädetään, kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvita tätä tarkoitusta varten asemakaavassa varatulle alueelle tai alueelle, jolle on annettu ympäristönsuojelulaissa (527/2014) tarkoitettu ympäristölupa. (27.6.2014/550)

Lupa on haettava myös yksittäisen tapahtuman järjestämiseen, jos tapahtumasta on odotettavissa huomattavia haittoja luonnolle, muulle ympäristölle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle, kalastukselle tai muulle yleiselle tai yksityiselle edulle. Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupaa ei kuitenkaan tarvita poliisin, palo- ja pelastustoimen viranomaisten tai puolustusvoimien harjoituksiin. (5.12.1996/1018)

Tässä pykälässä tarkoitetun luvan myöntämisen edellytyksinä ovat, että tapahtuma täyttää riittävät turvallisuuden vaatimukset ja ettei toiminnasta aiheudu kohtuutonta haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle, sekä että toiminnan järjestämiseen on saatu alueen omistajan tai haltijan kirjallinen lupa.”
Kaavoituksellinen ja maankäytöllinen tilanne

Alueella on 22.1.2019 lainvoiman saanut oikeusvaikutteinen Tuomala II –osayleiskaava, jossa kiinteistö on osoitettu kaupallisten palvelujen alueeksi (KM-4) sekä pieneltä osin työpaikka-alueeksi (TP-2). Osayleiskaavassa on osoitettu Kiloontien suuntaisesti kulkevat yhteystarpeet: tieliikenteen yhteystarve ja viheryhteystarve. Lisäksi Lahdentien varteen, tien länsipuolelle, on osoitettu kevyen liikenteen yhteystarve. Hakemuksen kohteena olevaa kiinteistöä halkoo pohjois-eteläsuunnassa kulkeva voimalinja. Kiloontien ja alueen läpi virtaavan Huhtimonojan risteämisalueen tuntumaan on osoitettu katkoviivalla ohjeellinen hulevesien käsittelyyn varattu alue.

Alueella ei ole vielä vireillä asemakaavahankkeita, eikä alueen asemakaavoittamista ole ohjelmoitu kunnan lähivuosien kaavoitussuunnitelmaan. Tuomala II osayleiskaava on ohjeena asemakaavaa laadittaessa.

Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että hakemuksen mukaisen toiminnan sijoitusalueella on 22.1.2019 lainvoiman saanut oikeusvaikutteinen Tuomala II –osayleiskaava, jossa kiinteistö on osoitettu kaupallisten palvelujen alueeksi (KM-4) sekä pieneltä osin työpaikka-alueeksi (TP-2). Osayleiskaavassa on osoitettu Kiloontien suuntaisesti kulkevat yhteystarpeet: tieliikenteen yhteystarve ja viheryhteystarve. Lisäksi Lahdentien varteen, tien länsipuolelle, on osoitettu kevyen liikenteen yhteystarve. Hakemuksen kohteena olevaa kiinteistöä halkoo pohjois-eteläsuunnassa kulkeva voimalinja. Kiloontien ja alueen läpi virtaavan Huhtimonojan risteämisalueen tuntumaan on osoitettu katkoviivalla ohjeellinen hulevesien käsittelyyn varattu alue.
Alueella ei ole vielä vireillä asemakaavahankkeita, eikä alueen asemakaavoittamista ole ohjelmoitu kunnan lähivuosien kaavoitussuunnitelmaan. Tuomala II osayleiskaava on ohjeena asemakaavaa laadittaessa.

Kunnanhallitus, viitaten maastoliikennelain 30 §:ään, toteaa edelleen, että hakemuksen mukaisen luvan myöntämisen edellytyksenä on, että tapahtuma täyttää riittävät turvallisuuden vaatimukset ja ettei toiminnasta aiheudu kohtuutonta haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle, sekä että toiminnan järjestämiseen on saatu alueen omistajan tai haltijan kirjallinen lupa
Kunnanhallitus arvioi, että hakemuksen mukaiselle toiminnalle edellytykset maastoliikennelain 30 §:n mukaiselle ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksynnälle ovat olemassa ja näin ollen kunnanhallitus puoltaa luvan myöntämistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi maastoliikennelain 30 §:n mukaisen hakemuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Pasi Huuhtanen ilmoitti olevansa esteellinen (intressijäävi) ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Huuhtasen tilalle tuli hänen henkilökohtainen varajäsenensä Johanna Sipiläinen.

 

 

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.