Kunnanhallitus, kokous 29.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 154 Seepsula Oy, maa-aineslupahakemus, Senkkerin kiviainesalue,lausunto

TUUDno-2019-476

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus pyytää kunnanhallituksen lausuntoa ympäristölautakunnassa vireillä olevasta maa-aineslupahakemuksesta. Kyse on Seepsula Oy:n maa-aineslupahakemuksesta ja aloituslupahakemuksesta Tuusulan Senkkerin kiviainesalueelle. Lausunto tulisi antaa saadun lisäajan puitteissa 3.5.2019 mennessä.

Toiminta
Seepsula Oy hakee maa-aineslain tarkoittamaa lupaa kalliokiviaineksen ottoalueella tapahtuvalle kiviaineksen varastoinnille ja lainvoimaisen maa-ainesluvan jälkihoitomääräyksen muuttamiselle. Lupahakemus ei koske kalliokiviaineksen ottoa. Vireillä olevassa hakemuksessa suunnittelualue esitetään jälkihoidettavaksi ympäristövaikutusten arviointiselostuksen 4.5.2010 ja myöhemmin esitettävien tarvittavien lupahakemusten mukaisesti.

Toiminta sijoittuu kiinteistöille 858-411-3-140,  858-411-1-145, 858-411-1-174 ja 858-411-1-179 Tuusulan kunnan Ruotsinkylän Senkkerin kiviainesalueelle.

Suunnittelualueella on Tuusulan ympäristö- ja rakennuslautakunnan 7.10.2008 § 191 myöntämä maa-aineslupa. Helsingin hallinto-oikeus on päätöksellään 24.2.2009 hylännyt maa-aineslupapäätöksestä tehdyt valitukset. Maa-aineslupa on voimassa 10 vuotta lainvoimaiseksi tulosta. Maa-ainesluvan myöntämisen jälkeen alueelle on tullut voimaan Ruotsinkylä-Myllykylä II -osayleiskaava, jossa suunnittelualue on osoitettu maa-ainesten ottoalueeksi (EO) ja ylijäämämaiden loppusijoitukseen varatuksi alueeksi. Lupahakemus sisältää maa-aineslain 21 §:n mukaisen aloituslupahakemuksen.

Tuusulan ympäristö- ja rakennuslautakunnan 7.10.2008 § 191 myöntämä maa-aineslupa päättyy 24.4.2019. Luvan myöntämisajankohtana oli voimassa Ruotsinkylä-Myllykylä I -osayleiskaava, jonka mukainen alueen jälkikäyttötarkoitus oli metsätalousalue. Lupa haettiin ja myönnettiin tuolloin vallinneen kaavatilanteen mukaisesti. Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavan (vahvistettiin 22.6.2010) mukaan alueella sijaitsee merkittäviä kiviainesvarantoja. Lisäksi alue on osoitettu ylijäämämaiden loppusijoitukseen EJ3, jolla on jätteenkäsittelyalue EJ1.

Ruotsinkylä-Myllykylä II -osayleiskaavan mukaan (tuli voimaan 17.8.2016) alue on osa laajempaa maanottoaluetta EO, joka kyseisen alueen osalta sisältyy ylijäämämaiden loppusijoitukseen varatulle alueelle, jolla on jätteenkäsittelyalue EJ. Aluetta voidaan kaavamääräyksen mukaan käyttää louheen ja puhtaiden ylijäämämaiden käsittelyyn, varastointiin ja loppusijoitukseen. Jätteenkäsittelyalue on varattu jätteiden vastaanottoon, käsittelyyn ja/tai loppusijoitukseen.
Ottoluvan mukaiset ainekset on otettu ja toiminta järjestetty lupamääräysten mukaisesti lukuun ottamatta tiettyjen toimenpiteiden suorittamista (kasvualusta, luiskat ja metsitys sekapuustolla) luvan voimassaoloaikana. Aluetta ei ole järkevää maisemoida, koska se palvelee nykyistä tuotantoa. Em. lupamääräysten sijaan ottoalue esitetään maastonmuotoiltavaksi ja jälkihoidettavaksi YVA-selostuksen 4.5.2010 ja myöhemmin esitettävien tarvittavien lupahakemusten mukaisesti.

Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että haettu muutos perustuu voimassa olevaan Ruotsinkylä-Myllykylä II -osayleiskaavan merkintöihin ja määräyksiin ja on sen mukaista toimintaa. Maa-ainesluvan jälkihoitovelvoitteet on perusteltua muuttaa voimassa olevaa osayleiskaavaa paremmin vastaaviksi. Kaavamääräys sallii kiviaineksen käsittelyn ja varastoinnin alueella. Hakemuksen mukaisesta toiminnasta ei ole huomautettavaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi maa-aineslupahakemuksen ja aloituslupahakemuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.