Kunnanhallitus, kokous 24.9.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 313 Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, taloussuunnitelma 2019–2023

TUUDno-2018-1145

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi
  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä (KUVES) pyytää kirjeellään 27.8.2018 lausuntoa liikelaitoskuntayhtymän vuosien 2019-2023 taloussuunnitelmaluonnoksesta.

Toiminta-ajatuksensa toteuttamiseksi kuntayhtymä ylläpitää Keski-Uudenmaan meriviemäriä huolehtien sen käytöstä ja kunnossapidosta sekä suunnittelee ja toteuttaa vesistöjen kunnostustöitä ja muita vesiensuojelutoimia. Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän (lyh. KUVES) lähitulevaisuuden toiminnan ja talouden tavoitteet ja pääsuuntaviivat esitetään vuosille 2019-2023 laaditussa taloussuunnitelmassa TS 19-23. Suunnitelman liitteenä on sen ensimmäisen vuoden lukuihin perustuva vuoden 2018 talousarvio.

Vuoden 2018 alusta lähtien Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä (TSV) on vastannut Kuvesin operatiivisesta toiminnasta. Samoin Kuvesin henkilökunta siirtyi TSV:lle vuoden 2018 alusta lähtien. Kuntayhtymien yhteinen toimitusjohtaja on 50 % panoksella edelleen Kuvesin henkilökuntaa, mutta myös hänen työantajavelvollisuuksistaan vastaa TSV. Sopijapuolet jatkavat toimintaansa omina oikeushenkilöinä säilyttäen omat omaisuutensa ja perussopimuksensa ja TSV hoitaa ja vastaa KUVESin tehtävistä palvelusopimuksen nojalla ja omakustannushintaan.

Lausunto

Viemäröinti

Viemärilaitostoiminta muodostaa pääosan liikelaitoskuntayhtymän taloudessa. Viikinmäen puhdistamolla ovat suunnittelukaudella tärkeimmät investoinnit rejektivesien erilliskäsittely ja purkutunnelin kahdentaminen välillä Viikinmäki-Viikki. Omista viemärilaitos-investoinneissa merkittävin on Pihlajamäen pumppaamon sähköautomaatio-, lämpö- vesi- ja ilmastointisaneeraus. Suunnittelukauden loppupuolella varaudutaan tunnelin pohjoisosan betonirakenteiden saneeraukseen.

Viemärilaitoksen taloudessa on vuoden 2019 käyttömaksun ennakko hinnaksi arvioitu 16,3 snt/m3, mikä on sama kuin vuoden 2018 talousarviossa oleva hinta. Pääomakustannuksia kattavan vuosimaksun nykyinen yksikköhinta (8 snt/m3) nostetaan tasolle 11 snt/m3 ensi vuodelle ja vuosina 2020-2023 vuosimaksu nousee edelleen. Vuosimaksun korotus vuodelle 2019 kasvavien investointien vuoksi on ymmärrettävä. Tuusulan kunta/Tuusulan vesi pitää hyvänä, että uusinvestointeihin ja saneerauksiin varaudutaan vuosimaksun nostolla.

Hyrylän siirtoviemärin loppupään putkikoon suurentaminen ja Korkinmäen mittausaseman uusiminen tulee toteutettavaksi yhteistyössä Tuusulan kanssa tämän taloussuunnitelmajakson (2022- 2023) lopussa. Tämä on erittäin tärkeä ja keskeinen aihe Tuusulalle. Suunnittelutyö tulee aloittaa yhteistyössä Tuusulan Veden kanssa jo hyvissä ajoin.

Vesiensuojelu

Vesistöjen hoito- ja kunnostustyöt muodostavat kuntayhtymän toisen tehtäväryhmän. Tavoitteena on parantaa toimialueen vesistöjen tilaa kustannustehokkailla hoitotoimenpiteillä ja rakennustöillä monipuolisten virkistyskäyttömahdollisuuksien luomiseksi. Kuvesin rooli vesiensuojelussa kaventuu vuoden 2019 alussa, mikäli suunnitellut muutokset päätetään hyväksyä. Tällöin Tuusulanjärvi-projekti siirtyy Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen vastuulle ja Kuvesille jää lähinnä vesilain mukaisten lupapäätösvelvoitteiden seuranta- ja tarkkailuvastuut. Vesistöjen veden laadun seurannan, yleissuunnittelun ja hoidon menot katetaan kunnostusmaksuin, joiden määräytymisestä on sopimukset tai kuntien valtuustojen päätökset. Vuoden 2019 kunnostusmaksuksi on Tuusulan kunnalle esitetty 70 000 € ja sen arvioidaan pysyvän saman suuruisena vuosina 2020 – 2023. Kustannuksissa on pientä nousua edellisvuosista. Kunta korostaa, että myös liikelaitoskuntayhtymän investointien ja vesiensuojeluun kohdistuvat juoksevat kulut tulee olla tarkkaan harkittuja ja taksat mahdollisimman vakaat.

Kunta korostaa tiukan kuntatalouden aikana olevan erityisen tärkeää, että myös kuntayhtymän investoinnit ovat tarkkaan harkittuja. Jatkosuunnittelussa tulee edelleen kiinnittää huomiota yksikkökustannusten maltilliseen ja vakaaseen kasvuun, tarvittaessa lainarahoitusta hyödyntäen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa perustelutekstin mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän vuosien 2019 - 2023 taloussuunnitelmaluonnoksesta
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Tuusulan vesihuoltoliikelaitos, kuntakehitys ja tekniikka

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.