Kunnanhallitus, kokous 14.5.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 163 Prijuutti, toiminta- ja kunnostussuunnitelman hyväksyminen

TUUDno-2018-730

Valmistelija

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta § 36 / 21.3.2017
Kunnanhallitus § 129 / 27.3.2017  

TL § 36/21.3.2017  
Prijuutti-nimellä kutsuttu rakennus, keskisen Uudenmaan ensimmäinen kauppa, sijaitsee Hyrylän keskustan lähituntumassa nykyisen Tuusulan väylän varrella. Kiinteistön, Rauhalinna 858-401-11-6, omistaa Tuusulan kunta ja sitä hallinnoin Tuusulan tilakeskus. Kiinteistössä jäljellä oleva hirsirakennus Prijuutti on ollut pitkään tyhjillään, mikä on aiheuttanut ja aiheuttaa, rakennuksen rappeutumista kiihtyvällä tahdilla. Rakennuksen kerrosala on noin 180 m². Piha-alueelta on purettu tai muutoin hävitetty vaja-, aitta-, sauna- yms. rakennukset (noin 1-3 kpl). Rakennukselle on pitkään etsitty käyttötarkoitusta ja/tai realisointia.

Kierrätystehdas ry ja Työttömien ay-järjestö TATSI ry lähestyivät kuntaa tekemällä kiinteistölle suunnitteluvarauksen vuonna 2016, mikä jälkeen Tuusulan kunnan viranhaltijat - tilakeskus, kaavoitus ja elinkeino/työllistäminen - ovat käyneet asianomaisten tahojen kanssa yhteistyöneuvotteluja. Näiden neuvottelujen perusteella on päädytty ehdottamaan seuraavaa toiminta- ja peruskorjaussuunnitelmaa:

Toimintasuunnitelma

Prijuutin rakennuksessa ja piha-alueilla järjestetään TATSI ry:n koordinoimana projektitoimintaa kunnan asukkaille ja työttömille. TATSI ry:llä on kokemusta ja näyttöä työttömien työllistämis- ja kouluttautumis-hankkeista, yhteisöllisen ja asukastoiminnan koordinoinnista, viestinnästä ja rahoituksen suunnittelusta sekä seurannasta yhteistyössä julkisen sektorin kanssa. Toiminnalle on haettu EU-tukea ja siinä voidaan hyödyntää Tuusulan kunnan työllistämisen kuntalisiä (yht. max. 5.000,00 ?/hlö). Myös Rakennusliitto ry on osoittanut kiinnostusta työllistämishanketta kohtaan, mikä onkin ymmärrettävää puurakentamisen uuden nousun myötä ja vanhojen kirvesmiesten osaamisen ollessa vaarassa kadota. Samoin yhteistyötä tullaan tekemään Keudan kanssa esimerkiksi antamalla perinnerakentamisesta kiinnostuneille rakennusalan perustutkinto-opiskelijoille mahdollisuus tehdä Prijuutista näyttötyö. Näin edistetään rakennusalan osaamisen säilymistä Tuusulassa.

Työllisyyteen liittyvä kunnostus- ja korjaustoiminta ajoittuu hankkeessa pääasiallisesti vuosille 2017-2018, minkä jälkeen toiminta painottuu yhteisöllisen toiminnan pyörittämiseen. Tavoitteena tulee olemaan toiminnan omavaraisuus mm. järjestämällä tapahtumia, työpajoja ja kursseja sekä perustamalla kiinteistöön avoin käsityöverstas.

- Katso Leader hakemus 7.3.2017 / Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys - TATSI ry (liite 1)

- Katso työllisyystoiminnan selvitys / Laura Smolander, Tuusulan kunta (liite 2)

Rakennuksen peruskorjaus

Prijuutin hirsisen päärakennuksen (rakennettu 1855-56) peruskorjauksen koordinoi Kierrätystehdas ry. Tuusulan kunnan tilakeskus osallistuu omistajaroolissa työmaavalvontaan ja asiantuntijaneuvontaan niiltä osin kuin omistajan edunvalvonta edellyttää. Kierrätystehdas ry on tutustunut kohteeseen ja tehnyt siitä peruskorjaussuunnitelman kustannusarvioineen ja aikatauluineen, joka on käyty läpi tilakeskuksen kanssa. Kunnan omistama, tyhjillään oleva hirsinen Bomba-aitta siirretään tontille, ja sinne sijoitetaan TATSI ry:n ja Kierrätystehdas ry:n toteuttamina wc- ja keittiötilat työmiesten ja kesäkahvilan käyttöä varten.

- Katso Bomba pohjaleikkaus ja rakennekuvia, 30.8.1983 (liite 3).

Toiminta- ja kunnostussuunnitelma sisältää myös piha-alueiden kohentamista uusimalla istutuksia ja karsimalla vesakkoja ja puustoa tarvittavassa määrin. Suunnitelmat ja toteutus tehdään yhteistyössä Tuusulan Teknisen toimen KETEK:n kanssa.

Korjaussuunnitelman kokonaiskustannusarvio on yhteensä 391.000,00 ?, josta toiminnan kustannukset ovat noin 100.000,00 ? (ulkopuolinen rahoitus). Rakennusten korjauskustannukset noin 291.000,00 ?, josta Tuusulan kunnan osuus olisi 50.000,00 ?/vuosi, yhteensä 150.000,00 ? (alv 0 %) / 3 vuotta, sisältäen rakennustarvikkeita ostotositteiden perusteella sekä hankekoordinoinnin ja dokumentoinnin (= noin 1.000,00 ?/kk) kustannuksia. Tämän lisäksi vuoden 2017 aikana tilakeskus vastaisi Riihikalliossa jääneen tyhjäksi ja purkuluvan saaneen Bomba-aitan siirrosta ja uudelleensijoittelusta Prijuutin tontille ja tonttiliittymien kun-nostamisesta (arvio noin 20.000,00 ?).

Kunnostushankkeen alustava aikataulu:

Vuosi 2017
-  rahoituksen hankkiminen sekä yhteistyösopimus kunnan kanssa
- pihan raivausta ja siistimistä jatketaan huhtikuusta alkaen
- tarkennettu korjaussuunnitelma laaditaan ja kunnostustyöt aloitetaan
- kevyt siirtorakennus pihalle peruskorjauksen aikaiseksi varastoksi, toimistoksi ja sosiaaliti-loiksi (Riihikallion Bomba)
- kesäkahvila, talkoita ja tapahtumia ym. kesä-syyskuussa Suomi 100-vuotta tunnelmissa
- tarvittavat purkutyöt
- akuuttien lisävaurioiden estäminen ja vesikatteen korjaus

Vuosi 2018
- kunnostusta jatketaan suunnitelmien mukaisesti
- ainakin osa tiloista jo jossain käytössä
- hirsivaurioiden ja muiden runkovaurioiden korjaus

Vuosi 2019
- kunnostusta jatketaan suunnitelmien mukaisesti
- siirrytään sisätiloihin
- rakennuksen sähköitys ja mahdolliset vesi ja viemäriliitännät

Vuosi 2020
- kaikki tilat käytössä
- sisätilojen viimeistelytyötä, kuten listoitusta, maalausta
- toimintojen testausta ja palautteen keruuta

Tarkemmin ohessa Kierrätys ry:n hankesuunnitelma: Prijuutti - Yhteisöllinen työtila ja korjausrakentamiskeskus Tuusulassa.

- Katso Prijuutti hankesuunnitelma 6.3.2017 (liite 4)

Rakennuksen monivaiheisesta historiasta liitteenä Matias Korkiavuoren "Prijuutti-keltaisen talon monet vaiheet"-historiikki.

- Katso Prijuutti historiikki, Matias Korkiavuori, 2011 (liite 5)

Kaavatilanne, vuokraus

Voimassa olevien kaavamääräysten mukaan rakennus sijaitsee yleisten rakennusten korttelialueella. Nyt ehdotettu toiminta- ja peruskorjaushanke soveltuu olemassa olevaan kaavaan eikä siis edellytä kaavamuutosta. Piharakennusten rakentaminen sen sijaan edellyttää rakennuslupaa ja tontin käyttösuunnitelmaa (asemapiirros). Tontille olisi tarkoitus siirtää Riihikalliosta kunnan omistama, tyhjäksi jäänyt hirsiaitta, johon sijoitettaisiin toiminnan edellyttämät sosiaalitilat.

- Katso TuuGis tonttikarttaote ja lvi-linjaus (liite 6)

Kiinteistön omistaa Tuusulan kunta, joka jatkaa omistajana ja vuokranantajana. Nimellisen vuokrauksen kohteena on kunnostettava Prijuutin päärakennus ja Bomba-aitta piha-alueiden käyttöoikeudella. tilakeskus ja Kierrätystehdas ry tekevät päävuokralaissopimuksen, jossa määritellään tarkemmin yhteistyö, lisä- ja muutostöistä sopiminen, rakennuksen ja piha-alueiden kunnostuksesta vastaaminen, työmaa-aikainen vesi ja sähkö ja jätemaksut yms.

Vuokra-aika olisi 2017-2019, varsinainen peruskorjaus- ja piha-alueiden kunnostusjakso, minkä jälkeen seuraavat 5 vuotta toiminnan järjestämistä, jotta saavutetaan aikajänne vuoteen 2024 toimintatukien edellyttämällä tavalla.

Hanke noudattaa Tuusulan kunnan arvoja, erityisesti palveluhenkisyyttä, kestävää kehittymistä ja kehitys-myönteisyyttä. Hanke sopii myönteisesti Suomi 100-vuotta Tuusulassa juhlinnan osaksi.

Lisätiedot: tilakeskuksen päällikkö Ritva Lappalainen, p. 040 314 3550

Liitteenä:
- Prijuutti Leader hakemus 7.3.2017 (liite 1)
- Prijuutti työllisyystoiminnan selvitys, Smolander Laura (liite 2)
- Bomba pohjaleikkaus ja rakennekuvia, 30.8.1983 (liite 3)
- Prijuutti hankesuunnitelma 6.3.2017 (liite 4)
- Prijuutti historiikki, Matias Korkiavuori, 2011 (liite 5)
- TuuGis tonttikarttaote ja lvi-linjaus (liite 6)

Ehdotus / Tp 
Tekninen lautakunta päättää

- omalta osaltaan hyväksyä Prijuutin toiminta- ja kunnostus-suunnitelman

- tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa

- esittää kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää

- hyväksyä Prijuutin toiminta- ja kunnostus-suunnitelman

- valtuuttaa tilakeskuksen päällikön tekemään vuokrasopimuksen edellä mainituin ehdoin Kierrätystehdas ry:n kanssa

- valtuuttaa kunnan työllisyystuen kohdentamisen Prijuutti-hankkeen toteuttamiseen esitetyssä määrin.

Päätös 
Ehdotus hyväksyttiin

Jukka-Matti Laakso poistui klo 18.50 tämän asian käsittelyn jälkeen.

__________ 


Khall § 129/27.3.2017  

Ehdotus / Kj 
Kunnanhallitus päättää

- hyväksyä Prijuutin toiminta- ja kunnostussuunnitelman

- valtuuttaa tilakeskuksen päällikön tekemään vuokrasopimuksen edellä mainituin ehdoin Kierrätystehdas ry:n kanssa

- valtuuttaa kunnan työllisyystuen kohdentamisen Prijuutti-hankkeen toteuttamiseen esitetyssä määrin.

---
               
Puheenjohtajan avattua asiassa keskustelun Ari Nyman Ilkka Seppälän kannattamana esitti, että esitys hylätään.

Koska oli tehty kannatettu muutosesitys, puheenjohtaja esitti toimitettavaksi asian ratkaisemiseksi nimenhuutoäänestyksen. Äänestysesitykseksi hyväksyttiin puheenjohtajan esitys, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Nymanin tekemää hylkäysesitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa-ääntä (Friman, Heinänen, Heiskanen, Huuhtanen, Sorri ja Kervinen), 2 ei-ääntä (Nyman ja Seppälä) ja 3 äänesti tyhjää (Mäensivu, Kuusisto ja Sjöblom). Puheenjohtaja totesi, että pohjaehdotus tuli kunnanhallituksen päätökseksi äänin 6-2, 3 tyhjää.

Päätös 
Kunnanhallitus päätti

-  hyväksyä Prijuutin toiminta- ja kunnostussuunnitelman

-  valtuuttaa tilakeskuksen päällikön tekemään vuokrasopimuksen edellä mainituin ehdoin Kierrätystehdas ry:n kanssa

-  valtuuttaa kunnan työllisyystuen kohdentamisen Prijuutti-hankkeen toteuttamiseen esitetyssä määrin.

Nyman ja Seppälä ilmoittivat päätöksestä seuraavan eriävän mielipiteen:
"Kyseinen rakennus sijaitsee aivan Tuusulan moottoriliikennetien varrella eikä sovellu suunniteltuun käyttöön. Paras ratkaisu on rakennuksen purkaminen."

Ritva Lappalainen, Marko Kauppinen ja Kierrätystehdas ry:n toiminnanjohtaja Lauri Helle olivat asiantuntijoina kokouksessa.

__________

Kunnanhallitus 14.5.2018
Kierrätystehdas ry on vetäytynyt Prijuutti-hankkeesta. Sen sijaan toimijaksi on ilmoittanut perustettu yhdistys Prijuutti ry. Prijuutti ry:n jäseninä ovat aluksi TATSI ry ja Kierrätystehdas ry. Jäseniksi  tullee jatkossa mm. Rakennusliitto tai Rakennusliiton paikallinen osasto, Keski-Uudenmaan sosiaali-alan järjestöjä ja muita toimijoita. Vaikka Kierrätystehdas ry vetäytyy vuokraajan roolista, ovat he jatkossakin tuomassa osaamistaan projektiin. Prijuutti ry:llä on päätös LEADER-rahasta, jolla he voivat palkata Prijuutille koordinaattorin vuodeksi.

Uusi sopimus on laadittu yhteistyössä tilakeskuksen kanssa ja se vastaa sisällöltään aeimmin laadittua sopimusta. Toteutusaikataulua on myöhennetty viivästyneen aloituksen vuoksi, myös vuokra-aika on tarkistettu

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä Prijuutin toiminta- ja kunnostussuunnitelman
  • valtuuttaa tilakeskuksen päällikön tekemään vuokrasopimuksen edellä ja liitteeessä mainituin ehdoin Prijuutti ry:n kanssa
  • valtuuttaa kunnan työllisyystuen kohdentamisen Prijuutti-hankkeen toteuttamiseen esitetyssä määrin.

---

Esittelijä muutti ehdotuksensa seuraavaksi:

Kunnnanhallitus päättää

  • hyväksyä Prijuutin toiminta- ja kunnostussuunnitelman siten muutettuna, että yhteistyösopimuksesta ja vuokrasopimuksesta poistetaan Bomba-nimisen huoltorakennuksen siirtäminen
  • valtuuttaa tilakeskuksen päällikön tekemään vuokrasopimuksen Prijuutti ry:n kanssa edellä ja liitteessä mainituin ehdoin em. muutoksella
  • valtuuttaa kunnan työllisyystuen kohdentamisen Prijuutti-hankkeen toteuttamiseen esitetyssä määrin.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • hyväksyä Prijuutin toiminta- ja kunnostussuunnitelman siten muutettuna, että yhteistyösopimuksesta ja vuokrasopimuksesta poistetaan Bomba-nimisen huoltorakennuksen siirtäminen
  • valtuuttaa tilakeskuksen päällikön tekemään vuokrasopimuksen Prijuutti ry:n kanssa edellä ja liitteessä mainituin ehdoin em. muutoksella
  • valtuuttaa kunnan työllisyystuen kohdentamisen Prijuutti-hankkeen toteuttamiseen esitetyssä määrin.

Tiedoksi

Prijuutti ry, kuntakehitys ja tekniikka, tilakeskuksen päällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.