Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 14.3.2023

§ 27 Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn suunnittelua ja koordinaatiota varten kuntiin yhdyshenkilöt

TUUDno-2022-2465

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Järjestöneuvottelukunta toteaa aloitteessaan seuraavaa:

Keski-Uudenmaan alueella toimivat sote-järjestöt haluavat olla mukana kehittämässä toimintaa, joka auttaa ehkäisemään lähisuhdeväkivaltaa. Ajoissa auttaminen on inhimillistä ja myös taloudellisesti järkevää. Suuri osa väkivaltatyöstä ja siihen puuttumisessa tehdään hyvinvointialueen sote-palveluissa. Kunnilla on kuitenkin edelleen merkittävä hyvinvointia ja terveyttä edistävä tehtävä. Siihen kuuluvat väkivaltaa ehkäisevät toimet esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja nuorisotoimessa. Samoin järjestöjen toiminnassa on mahdollista tunnistaa ilmiö ja kertoa saatavilla olevasta avusta. Saumaton yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on välttämätöntä.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella toimiva Järjestöneuvottelukunta ehdottaa, että hyvinvointialueelle nimetään väkivaltatyöstä vastaava koordinaattori ja kuntiin yhdyshenkilöt väkivallan ehkäisyn suunnittelua ja koordinaatiota varten. Tehtäviä varten ei tarvitse perustaa uusia vakansseja. Tärkeintä on sopia vastuut ja antaa työaikaa sekä muut tarvittavat resurssit sekä liittää väkivallan ehkäisytyö osaksi hyvinvointisuunnitelmia.

Järjestöt tunnistavat myös oman roolinsa ja haluavat tukea Keusoten Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisysuunnitelman toteuttamista. Tärkeintä on havaita lähisuhdeväkivalta ajoissa ja rohkaista tuen piiriin sekä kokija että tekijä. Olennaista on tunnistaa fyysistä väkivaltaa lähes aina edeltävä henkinen väkivalta erilaisine ilmenemismuotoineen. Apua saa esimerkiksi Keski-Uudenmaan turvakodin, Lyömätön Linja Keski-Uusimaan, Rikosuhripäivystyksen ja Kriminaalihuollon tukisäätiön kautta.

Tuusulan kunnan vastaus

Tuusulan kunnassa lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy sisältyy valtuuston hyväksymään hyvinvointisuunnitelmaan 2022-2025 ja sitä toteuttavaan lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisysuunnitelmaan (hyte-lautakunta 5/2022). Lähi- ja perheväkivallan ehkäisysuunnitelma kuvaa lähisuhde- ja perheväkivallan yleisyyttä, väkivallan moninaisuutta ja ilmiötä sekä tavoitteita ja toimenpiteitä, joilla ennaltaehkäistä ja puuttua ilmiöön. Lähisuhde ja perheväkivallan ehkäisysuunnitelmaa on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Keusoten kanssa. Suunnitelmaan on määritelty yhteiset alueelliset toimintatavat puheeksioton ja viestinnän keinoin. Suunnitelma kuvaa prosessin asiakkaan jatko-ohjaukseen sekä työntekijän että asiakkaan näkökulmista.

Tuusulan perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyn suunnitelman tavoitteet 2022 - 2024:

 1. Asiakkaita työssään kohtaavien työntekijöiden tietoisuuden lisääminen ilmiöstä

Luodaan selkeä perhe- ja lähivallan ehkäisyn ja puheeksioton koulutuskokonaisuus yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa, pääasiallisia yhteistyökumppaneita ovat hyvinvointialue.

Otamme käyttöön yhteiset palveluiden verkon rakenteet toimintaohjeista, sekä lisäämme tietoisuutta perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisystä Tuusulassa.

Yhteisen keskustelun, tiedotuksen ja selkeiden toimintaohjeiden kautta luomme avointa ja keskustelevaa ilmapiiriä teeman ympärillä niin, että työntekijöiden osaaminen ja kyky ottaa perhe- ja lähisuhdeväkivalta kehittyy ja vaikenemisen ilmapiiriä voidaan purkaa.

Vuoden 2023 aikana luomme yhteisen koulutuskalenterin yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa ja luomme selkeän mallin tukea ja rohkaista jokaista asiakkaita kohtaavaa ammattilaista purkamaan hiljenemisen kulttuuria teeman ympäriltä.
 

2.Toimintakortitkäyttöön yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa

 

KeuSote osana omaa toimintaansa on luonut omaa alueellista perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyohjelmaa yhteistyössä kuntien kanssa. Tämän työn tuloksena on luotu pohja toimintakorteille. Korteissa tulee olemaan erikseen viranomaisyhteistyötä kuvaavia kortteja, sekä kuntalaisille viestittäviä avun ja tuen rakenteita. Vuoden 2023 aikana toimintakortit ovat sekä työntekijöiden että kuntalaisten tiedossa ja selkeästi löydettävissä eri kanavista.

3. Tietosisällön ja hiljaisten signaalien keräämisen ja seurannan rakenteen selkeyttäminen

Kuten jo suunnitelman alussa todettiin, on perhe- ja lähisuhdeväkivallan esiintymisen ja ilmiöiden seuraamisen tietosisältö kerättävä jatkossa erilaisista lähteistä. Vuoden 2023 aikana tietosisällön ja sen keräämisen rakenne määritellään yhdessä eri toimijoiden ja hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen lautakunnan kanssa niin, että meillä on riittävä ja pitkäkestoinen tapa seurata ilmiötä ja siihen liittyvää ehkäisyä. Tietosisällön ja toimenpiteiden seurannan ja jatkuvan kouluttamisen ja kehittämisen näkökulmasta on tärkeä pohtia myös työn resurssointi.

Tuusulan kunnan yhteyshenkilönä lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyssä toimii osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori.

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen vastauksen järjestöneuvottelukunnan aloitteeseen.

Päätös

Asian käsittely siirtyy seuraavaan kokoukseen.

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen vastauksen järjestöneuvottelukunnan aloitteeseen.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • antaa asiaselostuksen mukaisen vastauksen järjestöneuvottelukunnan aloitteeseen.