Tekninen lautakunta, kokous 14.3.2023

§ 33 Tekninen lautakunta, vuoden 2022 toimintakertomus

TUUDno-2023-569

Valmistelija

  • Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Toimintakertomuksen tehtävänä on selvittää, kuinka valtuuston asettamat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet (kuntastrategian valtuustokauden tavoitteet ja niistä johdetut vuositavoitteet ja toimenpiteet) ovat toteutuneet. Se koostuu olennaisista tapahtumista toiminnassa ja kokonaistalouden kehityksestä sekä talousarvion toteutumisvertailusta. Toimintakertomuksessa esitetään tiedot myös olennaisista toimintaan vaikuttavista muutoksista, ja tapahtumista tilikaudelta ja sen päättymisen jälkeen. Omana kohtanaan annetaan selonteko olennaisista määrärahan ylityksistä. Näiden lisäksi esitetään arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä erityisesti talouden näkökulmasta. Teknisen lautakunnan toimintakertomus vuodelta 2022 on liitteenä. Palvelualueiden toiminnan kuvaus esitetään kuten talousarviossa.

Olennaiset tapahtumat toimialueella

Kunnallistekniikan suunnittelussa pääpaino on ollut Häriskiven ja Pellavamäen uusien asuinalueiden ja Rykmentinpuiston ja Sulan työpaikka-alueiden suunnittelussa. Lisäksi merkittävää työpanosta ovat vaatineet palveluverkon uudistamiseen, Hyrylän palvelukeskukseen ja uuteen matkakeskukseen liittyvät suunnittelutehtävät samoin kuin Urheilukeskuksen kehittämiseen liittyvät suunnittelutehtävät. Vilkkaasta rakentamisesta johtuen rakentamisen aikaiset suunnittelupalvelut ovat sitoneet runsaasti resursseja. Kaavoitusta on avustettu useissa kaavakohteissa kaavoitusta palvelevien yleissuunnitelmien muodossa.

Rakentamisen painopiste oli edelleen Etelä-Tuusulassa. Häriskiven asuinalue ja Sulan työpaikka-alue avattiin uusina kohteina kuten Riihikallion uutta koulua palvelevat pysäköintialueet. Pellavamäentien saneeraus, Tuusulanjoentien painuman korjaus samoin kuin Monion kaava-alue ja Urheilukeskuksen BMX-rataa palveleva pysäköintialue saatiin valmiiksi. Kellokoskella saatiin päätökseen Omenalahdentien ja Vanhan valtatien saneeraukset ja Linjapuisto II:n asuinalue. Jokelassa aloitettiin Peltokaaren III:n vaiheen kunnallistekniikan rakentaminen. 

Vuonna 2022 merkittävimpinä tapahtumina olivat Martta Wendelin-päiväkodin valmistuminen, Monion rakentamisen jatkuminen aikataulussa, sekä Kirkonkylän kampuksen rakentamisen jatkuminen aikataulussa. Riihikallion kampuksen suunnittelu valmistui, ja rakentamisen valmistelu alkoi. 

 

Talouden toteutuminen

Toimintakate jäi 1,6 milj. euroa alle tavoitteen. Tähän vaikuttivat lähinnä seuraavat tekijät:

•       Metsänmyyntitulot ylittivät selkeästi talousarvion (0,2 milj. euroa) tähän vaikuttivat myydyiltä tonteilta kaadetut puut. Käyttösuunnitelmassa tuottoja nostettiin 250.000 eurolla puolivuosikatsauksen yhteydessä.

•       Sisäiset käyttövuokrat alittivat talousarvion tason 0,4 milj. euroa.  Ulkoisten vuokrien osuus alitti talousarvion johtuen kirjauskäytännön muutoksista. Aiemmin ulkoisiin vuokriin sisältyneet siivouksen tuotot siirtyivät Puhtauspalveluiden tuotoiksi. Puhtauspalveluiden tuotot ylittyivät vastaavasti.

•       Auraus- ja liukkaudentorjuntalähtöjen yhteenlaskettu määrä oli huomattavasti suurempi kuin aikaisempina vuosina. Tämä näkyi kustannusten nousuna erityisesti palkkojen sekä ostopalvelujen (rakennusten ja alueiden kunnossapito) osalta. Tämän lisäksi runsas hiekankulutus toi merkittävästi lisätyötä myös hiekanpoistoon. Myös aikainen talventulo joulukuussa vaikeutti tilannetta. Puolivuosikatsauksen yhteydessä nostettiin käyttösuunnitelman tasoa tältä osin 0,3 milj. euroa. Tämän muutoksen jälkeen ylittivät katujen kunnossapidon kustannukset käyttösuunnitelman n. 1 000 000 eurolla.

•       Tuusulan maksuosuus HSL:lle budjetoidaan HSL:n talousarvion mukaisesti. HSL laskee myös lopullisen maksuosuuden. Kuluneen vuoden osalta toteutuneet kustannukset jäivät n. 550 000 euroa alle talousarvion.

•       Kiinteistöjen ylläpidon kustannukset sekä henkilöstökulut ylittivät talousarvion tason 0,9 milj. eurolla. Ylitys johtui lähinnä alkuvuoden hankalasta lumitilanteesta sekä joulukuun aikaisesta talventulosta. Lämmityskustannukset ylittivät talousarvion 0,2 milj. eurolla.

 

Arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä

Suunnittelun ja rakentamisen pääpainopiste on lähivuosina edelleen Etelä-Tuusulassa. Lahelanpelto III:n ja Koillis-Hyrylän kaavoittamisen aloittamien edellyttää liikenneverkkoon merkittäviä kynnysinvestointeja. Samoin uusien työpaikka-alueiden käyttöönoton edellytyksenä tulee olemaan merkittäviä investointeja valtion tieverkostoon. Aluesuunnittelun lisäksi kunnan palveluverkon uudistamiseen sekä kunnan muihin kiinteistöhankkeisiin liittyviä suunnittelu- ja asiantuntijatehtäviä pyydetään todennäköisesti jatkossakin runsaasti.

 Kunnallistekniikan rakentaminen jatkuu vielä ainakin vuoden 2023 alkuvuoden kiivaana. Talouden epäsuotuisa kehitys saattaa kuitenkin jo loppuvuodesta jarruttaa joidenkin uusien hankkeiden aloittamista. Hiilijalanjäljen pienentäminen rakennusurakoissa kuten ylipäänsä kaikessa kunnan toiminnoissa tulee lähivuosina korostumaan entisestään.

Pandemian jälkeistä joukkoliikennematkustuksen muutosta seurataan ja liikennöintiä muutetaan sopimusten puitteissa tarvittavilta osin. HSL jatkaa liikennetarjonnan sopeuttamistoimia. Aiemmin päätettyjen linjasto- ja liikennöintisuunnitelmissa esitettyjen uusien palvelujen sekä käynnissä olevan liikennöinnin lisäysten toteuttamista ei toistaiseksi tehdä.

Kustannuksiltaan ja vaikuttavuudeltaan ylivoimaisesti merkittävin hankekokonaisuus koko kunnassa on palveluverkon rakentaminen. Palveluverkon rakentaminen tulee sitomaan rakennuttamisen palveluyksikön resurssit tulevina vuosina. Tilapalvelut tulee käyttämään ulkopuolisia asiantuntijoita toteutuksen läpiviemiseen.

 Sisäilmaongelmien ennakointi, tutkinta, viestintä ja korjausten suunnittelu sekä toteutuksen järjestäminen jatkuvat ennallaan vuonna 2023. Palveluverkon uudiskohteiden valmistuminen tulee helpottamaan sisäilmatyötä uudiskohteiden korvatessa sisäilmaongelmaisia kohteitamme. Vuonna 2023 kehitämme ja jatkojalostamme edelleen toimintatapojamme tutkimusselvityksissä, asiakirjahallinnassa sekä tiedottamisessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä lautakunnan alaisen toiminnan toimintakertomuksen vuodelta 2022.

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun esittelijä muutti ehdotustaan niin, että toimintakertomukseen vuodelta 2022 lisätään kirjaukset kunnan saamista palkinnoista.

Lautakunta hyväksyi lisäykset yksimielisesti.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti

  • hyväksyä lautakunnan alaisen toiminnan toimintakertomuksen vuodelta 2022, edellä mainituin muutoksin.

 

Liitteenä päätöksen mukainen toimintakertomus 2022.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.