Valtuusto, kokous 4.9.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Monipuolisen perhepuiston perustaminen, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2017-744

Perustelut

Satu Taiveaho esitti seuraavan usean valtuutetun allekirjoittaman aloitteen:

"Tuusulasta puuttuu monipuolinen lapsiperheille suunnattu leikkipuisto/perhepuisto.

Tuusulalaiset lapsiperheet käyttävät varsin paljon esimerkiksi Järvenpään rantapuiston leikkipuistoaluetta tai tekevät retkiä muiden kaupunkien leikkipuistoihin (esim. Lahden Launeen perhepuisto, Porvoon muumipuisto ja Espoon Angry birds -puisto).

Monipuolinen perhepuisto virkistäisi lapsiperheiden toimintamahdollisuuksia ja houkuttelisi lapsiperheitä vierailemaan Tuusulassa muutoinkin. Tällä hetkellä Tuusulasta puuttuu lapsiperheille suunnattu matkailukohde. Perhepuistossa olisi mahdollista tehdä yhteistyötä alueen yritysten kanssa ja mainostaa samalla lapsiperheille soveltuvia muita kohteita, kuten Koiramäen pajutallia.

Puistoon voisi sijoittua ainakin liikennepuisto, mahdollisesti kotieläimiä (esim. yhteistyössä 4 H:n kanssa) sekä monipuolisia leikki- ja liikuntavälineitä.

Matkailijoiden saaminen Tuusulaan toimisi omalla tavallaan myös kunnan muun markkinoinnin tukena ja toimisi selkeänä osoituksena siitä, että kunta huomioi lapsiperheitä toiminnassaan.

Mikäli puiston tunnushahmoksi ja markkinointihahmoksi löytyisi jokin lapsille soveltuva luonteva hahmo, kuten Kaapo, Mimmi Lehmä tai Tatu- ja Patu -hahmot, voisi tällaista profilointia selvittää. Tämä edellyttää luonnollisesti tekijänoikeuksien huomioimista ja yhteistyötä hahmojen oikeudet omaavien tahojen kanssa.

Yhtenä vaihtoehtona olisi myös perhepuiston kytkeminen Tuusulan valmiiksi vahvoihin vetovoimatekijöihin, kuten kulttuuriin ja museoihin. Nyt jo museoissa on hienoja lapsille suunnattuja tapahtumia, joita voisi hyödyntää perhepuistoa kehitettäessä.

Halutessa puistoon on mahdollista yhdistää myös yritystoimintaa tai julkisia ja järjestöjen palveluja, kuten puistotoimintaa kesäaikaan, kerhojen toimitiloja, lapsiperheiden kahvilatoimintaa ja harrastustoiminnan tiloja. Halutessa myös lapsiperheiden matalan kynnyksen palveluiden palveluja voisi sijoittaa perhepuiston yhteyteen. Ainakin informaatiota lapsiperheiden palveluista ja toiminnoista voisi olla kootusti perhepuistossa saatavissa.

Puustellin metsään, asuntomessualueelle, on suunnitteilla uusi lapsille ja senioreille suunnattu puistoalue, mutta se ei täysin korvaa tässä aloitteessa esitettyjä asioita ja tavoitteita. Halutessa näitä on toki mahdollista yhdistää jo valmisteilla olevaan uuteen puistoalueeseen tai sijoittaa toisaalle uusi vetovoimainen lapsiperheiden puisto.

 Me allekirjoittaneet esitämme, että Tuusulan kunta selvittää mahdollisuudet toteuttaa edellä mainitun kaltainen perhepuisto ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin puiston perustamiseksi."

 

Ehdotus

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.