Valtuustoasiain valmistelutoimikunta, kokous 1.3.2023

§ 2 Hyvinvointikeskushanke,kortteli 5729, tilannekatsaus

TUUDno-2022-360

Perustelut

Tuusulan kuntastrategian  vaikuttaminen ja yhteistyö -ohjelmaan on kirjattu yhtenä keskeisenä tavoitteena hyvinvointialueen edunvalvonnassa saada uusi sotekeskus Hyrylään. Keusote on päättänyt aiemmin palvelujen verkostosuunnitelmassa täyden palvelun perhekeskuksen sijoittumisesta Hyrylään. Hyrylän terveysasema on remontoitu eri vuosikymmeninä, mutta korjausvelkaa on kerääntynyt huomattavasti. Aseman tilaohjelma on vanhentunut, eikä tilojen saneerauksella saavuteta modernia tilaohjelmaa​ sekä terveysasema kärsii kunto- ja sisäilmaongelmista. Kokonaistilanne huomioiden on tarkoituksenmukaista yhdistää Hyrylän sotepalvelut ja täyden palvelun perhekeskus ja viedä eteenpäin tulevaisuuden palvelutarpeet huomioivaa sotekeskusta.  Uusi tuleva sotekeskus hyväksyttiin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelmaan ja keskus on nimetty vuoden 2023 alussa hyvinvointikeskukseksi

Hyvinvointikeskus tulisi sijoittumaan keskeiselle sijainnille​ Hyrylän keskustaan osana Rykmentinpuiston aluetta kortteliin 5729:  Lähietäisyydellä sijaitsevat palvelut mahdollistavat asiakkaille erityyppisten asioiden hoitoa samalla käynnillä​ ja hyvinvointikeskus muodostaa yhdessä muiden lähietäisyydellä olevien toimintojen kanssa elävää keskusta-aluetta​. Hyvinvointikeskuksen saavutettavuus on hyvä ja sen viereen sijoittuu mm. linja-autoasema. Alueella on hyvinvointikeskukselle lainvoimainen ja hankkeelle soveltuva asemakaava​.

Hyvinvointikeskukseen sijoittuvat mm. Hyrylän terveysaseman palvelut, täyden palvelun perhekeskus ja ikäihmisten toimintaan tulevat tilat. Kumppaneiksi toivotaan lisäksi sekä ammatillista koulutusta (Keuda) että korkeakoulutusta. Hyvän sijainnin huomioon ottaen olisi toivottavaa saada samaan kortteliin muitakin palveluntarjoajia kuin em. todetut julkiset. Kortteliin saataneen myös asuinrakentamista. Keusoten tavoittelema ikäihmisten asumisyksikkö voi sijoittua tähän tai lähialueen kortteleihin. Hyvinvointikeskuksen kortteliin sijoittuvat, täydentävät toiminnot valikoidaan yhteistyössä hankkeeseen osallituvien osapuolien kanssa.

Hyvinvointikeskuksen ohjantaan on perustettu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Tuusulan kunnan yhteinen ohjausryhmä. Käynnistämme parhaillaan hankkeen valmistelevan ja hankinnan kilpailuttavan tiimin kilpailutusta, valmistelemme tilaohjelmaa ja kokoavaa projektisuunnitelmaa.

Ikäihmisten määrä kasvaa Tuusulassa ja hyvinvointikeskus tulee tarjoamaan ikäihmisten hyvinvointia edistävään toimintaan soveltuvat, esteettömät tilat.

Kansliapäällikkö Virpi Sailas antaa kokouksessa tilannekatsauksen hyvinvointikeskuksen etenemisestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Valtuustoasiain valmistelutoimikunta merkitsee

  • asian tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen selosti asiaa kokouksessa.