Keskusvaalilautakunta, kokous 14.2.2023

§ 8 Vaalitietojärjestelmän käyttäminen

TUUDno-2022-1879

Valmistelija

  • Kirsi Kurtti, kunnanlakimies, kirsi.kurtti@tuusula.fi

Perustelut

Oikeusministeriön ohjeiden mukaan äänioikeusrekisterin käyttöä vaalipäivänä voidaan laajentaa siten, että aiemmissa vaaleissa sitä käyttäneet kunnat saavat laajentaa käyttöä haluamilleen äänestyspaikoille ja muut kunnat saavat ottaa järjestelmän käyttöön yhdellä äänestysalueella. Kunnilla on myös mahdollisuus tallentaa alustavan laskennan tulokset laskentajärjestelmään suoraan äänestyspaikoilla. Aiemmissa vaaleissa paikallista tallennusta kokeilleet kunnat saavat laajentaa käyttöä haluamilleen äänestyspaikoille.

Aluevaaleissa sähköistä äänioikeustietojärjestelmää käyttivät Tuusulassa yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoiden lisäksi Kirkonkylän, Paijalan, Jokelan, Kellokoski läntisen ja Hyökkälän äänestysalueiden vaalilautakunnat. Niissä oli käytössä sähköinen eVaaliluettelo paperisen rinnalla. Paijalan ja Hyökkälän äänestyspaikalla myös tallennettiin vaali-iltana alustavan laskennan tulokset suoraan laskentajärjestelmään.

Eduskuntavaaleissa on tarkoitus laajentaa sähköisen vaaliluettelon käyttöä siten, että sähköinen eVaaliluettelo on paperisen rinnalla ja tuloslaskennan tulokset tallennetaan Kirkonkylän, Paijalan, Jokelan, Kellokoski läntisen, Hyrylän, Vaunukankaan, Lepolan ja Hyökkälän vaalilautakunnissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Rantanen, matti.rantanen@luottamus.tuusula.fi

Keskusvaalilautakunta päättää

  • että sähköistä äänioikeustietojärjestelmää käyttävät Tuusulassa eduskuntavaaleissa yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoiden lisäksi Kirkonkylän, Paijalan, Jokelan, Kellokoski läntisen, Hyrylän, Vaunukankaan, Lepolan ja Hyökkälän vaalilautakunnissa, joissa on käytössä sähköinen eVaaliluettelo paperisen rinnalla
  • että em. vaalilautakunnat tallentavat vaali-iltana alustavan laskennan tulokset suoraan laskentajärjestelmään.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.