Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 25.1.2023

§ 3 Kantelu erityisluokanopettajan rekrytointia ja kelpoisuutta koskevassa asiassa, selvitys ja lausunto, EOAK

TUUDno-2022-2470

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

Heidi-Elina Mantere (jäljempänä kantelija) on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan ja arvostelee kantelussaan Tuusulan kunnan perusopetuksen menettelyä erityisluokanopettajan rekrytointia ja kelpoisuutta koskevassa asiassa. Kantelijan mukaan Mikkolan koulussa on useina vuosina peräkkäin ollut haettavana erityisluokanopettajan määräaikainen virka, johon vuodesta 2017 alkaen on valittu sama kelpoisuusehdot täyttämätön henkilö. Tuusulan kunta ei ole tehnyt kantelijan mukaan toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Tämä on johtanut siihen, etteivät oppilaiden oikeudet ole kantelijan näkemyksen mukaan toteutuneet.

Asiassa saatu selvitys

Tuusulan kunnan Mikkolan koulun F, G ja H-ryhmiä varten on 11 toistaiseksi voimassa olevaa erityisluokanopettajan virkaa. Kaksi viroista on tällä hetkellä määräaikaisia, koska kunnan oppilasmäärät ovat laskevia ja tämän arvioidaan vaikuttavan myös vammaisopetuksen ryhmien määrään. Lisäksi kunnalla on sopimus oppilaaksiotosta Sipoon kunnan kanssa ja viimeisinä kahtena vuotena uusia sipoolaisia oppilaita ei ole tullut ryhmiin.

Vammaisopetuksen henkilöstön saatavuus on haastavaa niin opettajien kuin ohjaajienkin osalta. Tuusulan kunnassa kelpoisten opettajien osuus vammaisopetuksessa on yli 80 %:a. Tavoitteena on joka vuosi päästä 100 %:n kelpoisuusasteeseen, mutta viime vuosina tässä ei ole onnistuttu. Tällöin opetuksen järjestäjän on varmistettava paras mahdollinen opettaja kyseisen ryhmän lapsille. Opettajana on toiminut kokemusta ja osaamista omaava henkilö, vaikkakin ilman muodollista kelpoisuutta.

Tuusulan kunnan oppimisen palvelualueella toistaiseksi voimassa olevat virat avataan toistaiseksi täytettäväksi yleisesti joka vuosi tammi-maaliskuussa. Tähän tekee poikkeuksen vuoden vaihteen jälkeen irtisanoutumisten tai eläköitymisten vuoksi avoimeksi tulleet virat. Mikkolan koulun vammaisopetuksen osalta virkojen avaamista on voinut myöhentää ryhmien muodostamisen haaste oppilasmäärien muuttuessa. Virat ovat auki lähtökohtaisesti kuukauden ajan. Mikäli kelpoisia hakijoita ei ole, täytetään virka määräaikaisesti tulevaksi lukuvuodeksi tai avataan uudestaan haettavaksi määräaikaisesti haettavaksi tulevaksi lukuvuodeksi. Tämä riippuu siitä, onko hakuilmoituksessa mainittu, että kelpoisten hakijoiden puuttuessa virka voidaan täyttää määräaikaisesti.

Mikäli virkaa hoitaneen tai siihen valitun osalta muutos tulee myöhään keväällä, on tehtävä voitu laittaa kunnassa auki suoraan määräaikaisena. Erityisluokanopettajien osalta viran avaaminen toistaiseksi voimassa olevana huhti-toukokuussa ei ole tarkoituksenmukaista, koska kelpoisia hakijoita on hyvin vähän, jos ollenkaan. Työnantaja joutuu rekrytointien kohdalla arvioimaan myös oppilaiden etua. Lukuvuoden alun lähestyessä on arvioitava, kuinka pitkään kelpoista viranhaltijaa pyritään hakemaan vai varmistetaanko oppilaiden näkökulmasta paras mahdollinen opettaja tulevalle lukuvuodelle. Kokemuksemme mukaan kesäaikana kelpoisia opettajia ei ole saatavilla, jolloin haluamme kiinnittää parhaan mahdollisen ei-kelpoisen henkilön tehtävään kevään aikana.

Ryhmän opettaja on oppilaiden edun perusteella tarkoituksenmukaista hakea koko lukuvuodelle, koska on erittäin epätodennäköistä, että kelpoinen opettaja löytyisi syksyn aikana esimerkiksi kevätlukukaudelle, jos virkaan ei ole löytynyt kelpoista erityisluokanopettajaa koko lukuvuoden mittaiseen virkaan.

Yksittäisten virkojen osalta niiden täyttöön vaikuttaa vakituisten viranhaltijoiden osaaminen ja toiveet. Lisäksi Mikkolan koulun oppilaiden ryhmittelyssä pyritään lukuvuosittain rakentamaan oppilasmäärien ja oppilaiden tarpeiden näkökulmasta tarkoituksenmukaisimmat ryhmittelyt. Mikkolan koulun 5-9 G -luokan erityisluokanopettajana on toiminut epäpätevä erityisluokanopettaja elokuusta 2017 lähtien. Vakituisessa virkasuhteessa olevat opettajat ovat toivoneet työskentelyä H- ja F-luokilla, joten siksi määräaikainen erityisopettajan paikka on ohjautunut usein G -luokalle.   

Kyseessä olevina vuosina on syntynyt tilanteita, joissa Tuusulan kunta on hakenut yhdellä hakemuksella useampaa opettajaa kerrallaan erityisluokanopettajan virkaan. Näin haussa ollutta 3 virkaa on hakenut 3 kelpoista opettajaa, mutta he ovat hakeneet oikeasti vain 1 tai 2 haussa olevasta viroista. Tämä tilanne vääristää hakijayhteenvedon arviointia näin jälkikäteen eikä yhteen vakituisista viroista ole saatu kelpoista hakijaa, vaikka hakijoiden lukumäärä osoittaisi näin tapahtuneen. Kunnan on jatkossa avattava jokainen virka erillisenä hakuna, jotta voidaan selkeämmin osoittaa, mihin tehtäviin kelpoiset hakijat ovat hakeneet. Selvityksen alla olevina vuosina ilman kelpoisuutta olevista hakijoista yksi on ollut kiinnostunut tehtävästä autismiopetuksessa ja ollut myös muuan kokemuksen ja osaamisen puolesta sopivin tehtävään. Hänellä on ollut pitkä kokemus luokanopettajan ja erityisluokanopettajan tehtävistä sekä työskentelystä asumisyksikössä autismiasukkaiden parissa.

Tuusulan kunta on arvioinut viime vuosina palveluverkon tuomien muutosten vaikutusta. Palveluverkon uudistuksessa Mikkolan koulu siirtyy osaksi Rykmentinpuiston kampusta, johon yhdistyy useamman koulun henkilöstöä ja henkilöstön sijoittumisen prosessi saadaan päätökseen syksyllä 2023. Määräaikaisten virkojen vakinaistamisen tarvetta on syytä arvioida vuoden 2024 talousarvion yhteydessä.

Opetuspäällikkö on delegoinut päätösvallan määräaikaisen henkilöstön rekrytoinneissa rehtoreille. Delegointipäätös on liitteenä.

Asian oikeudellinen arviointi

Perusopetuslain (628/1998) 17 §:n 1 momentin mukaan erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta. Erityisopetus järjestetään oppilaan etu ja opetuksen järjestämisedellytykset huomioon ottaen muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa.

Perusopetuslain 30 §:n 1 momentin mukaan opetukseen osallistuvalla on työpäivinä oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 8 §:ssä säädetään erityisopetusta antavan opettajan kelpoisuudesta. Saman asetuksen 23 §:n 1 momentin mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei ole määräystä annettaessa saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Johtopäätökset

Lautakunta toteaa, että päätökset Mikkolan koulun 5-9 G -luokan määräaikaisen erityisluokanopettajan rekrytoinneissa on tehty laillisessa järjestyksessä eikä päätöksentekijä ole ylittänyt toimivaltaa eikä päätökset muutoinkaan ole lainvastaisia.

Lisäksi lautakunta toteaa, että Mikkolan koulun 5-9 G -luokan määräaikaisena erityisluokanopettajana on toiminut kokemusta ja osaamista omaava henkilö, vaikkakin ilman muodollista kelpoisuutta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi kuntaan saapuneen kantelun ja viranhaltijoilta saadut selvitykset
  • antaa edellä perusteluosassa olevan selvityksen ja lausunnon kantelun johdosta
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.