Ikäihmisten neuvosto, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Vanhuspalveluiden muutokset 1.1.2023 alkaen

TUUDno-2023-184

Valmistelija

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi
  • Tuulikki Petäjäniemi

Perustelut

1.1.2023 voimaan tulleita lakimuutoksia

Varatuomari, seniorivaikuttaja Tuulikki Petäjäniemi käsittelee puheenvuorossaan vuoden 2023 alusta tuli voimaan useita sosiaali- ja terveyspalveluita ja ikäihmisiä koskevia lakimuutoksia. Suurin niistä oli hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen 1.1.2023. Samalla Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä muuttui Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi.

Uusia säännöksiä löytyy vanhuspalvelulaista eli Ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetusta laista, sosiaalihuoltolaista, asiakasmaksulaista ja yksityisistä sosiaalipalveluista annetusta laista.

Muutosten päätavoitteita ovat iäkkäiden kotihoidon turvaaminen, kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon väliin luodut joustavat asumis- ja palvelukokonaisuudet sekä henkilöstön riittävyyden, palveluiden laadun ja asiakastyytyväisyyden vahvempi seuranta. Seuraavat muutokset ympärivuotisen palveluasumisen henkilöstömitoitukseen tulevat voimaan myöhemmin tänä vuonna seuraavasti: 0,65 voimaan 1.4.2023 ja 0,70 voimaan 1.12.2023.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on jatkossa sekä kunnan että hyvinvointialueen tehtäväkenttää. Hyvinvointialueelle on nyt lain mukaan mahdollista perustaa Ikääntyneiden neuvola, joka neuvoo ja ohjaa ikäihmisiä hyvinvointinsa ja terveytensä ylläpitämisessä.

Kotiin annettavat palvelujen osalta korostetaan, että ne tulee saada oikea-aikaisina, riittävinä ja laadukkaina. kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistetään kotihoidoksi. Lain perusteluissa painotetaan kotihoidon suunnittelua ja lain mukaan kotihoitoa voi saada myös öiseen aikaan. Laissa on myös säännökset hoiva-avustajien käytöstä kotihoidossa. Perusteluissa painotetaan hoitohenkilöstön ja asiakkaan välistä vuorovaikutusta sekä Asiakkaan kohtaaminen, joka ei rajoitu pelkästään mahdollisimman nopeisiin fyysisiin hoitotoimenpiteisiin.

Lainsäädäntöön sisältyy myös kotihoidon tukipalveluita ja etäpalveluita koskevia säännöksiä.

Asumispalvelut ja niiden nimet muuttuvat. Tavallisen palveluasumisen tilalle tulee yhteisöllinen asuminen, josta hyvinvointialue päättää ja jossa palvelut voi tuottaa muu kuin yhteisöllisen asumisen tarjoaja. Tehostettu palveluasuminen muuttuu ympärivuorokautiseksi palveluasumiseksi.

Lainsäädäntömuutosten lisäksi Petäjäniemi käy läpi vaikuttamiselimenä toimivan vanhusneuvoston lakisääteisiä tehtäviä, ikäihmisten palveluiden rahoitusta hyvinvointialueilla sekä asiakkaiden epätietoisuutta asiakasmaksuista palveluasumisessa.

Lopuksi Petäjäniemi nostaa esiin vanhusasiavaltuutetun yhteiskunnalliset vaikuttavuustavoitteet ja esittää oman näkemyksensä Ikäihmisten neuvoston toimintaan liittyvistä haasteista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi

Ikäihmisten neuvosto

merkitsee tiedoksi.

Päätös

Ikäihmisten neuvosto

merkitsee tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.