Ikäihmisten neuvosto, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen malli Tuusulassa, ikäihmisten neuvostolle kysely

TUUDno-2021-1347

Valmistelija

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi

Perustelut

Vuosina 2020–2022 on toteutettu 57 ikääntyneiden asumisen valtionavustushanketta, joiden toteuttajina ovat olleet kunnat ja kuntayhtymät. Hankkeiden ulkoisella arvioinnilla kartoitetaan ikääntyneiden asumisen kehittämishankkeiden toimeenpanoa ja toteutusta suhteessa kunkin vuoden hakuilmoituksen tavoitteisiin sekä laajemmin suhteessa ikääntyneiden asumisen kehittämistarpeisiin. Lisäksi kootaan hankkeissa kehitetyt hyvät toimintamallit sekä tarpeita ja ehdotuksia tulevaa toimintaa varten. Arvioinnin toteuttaa Owal Group Oy.

Osana arviointia toteutetaan kysely hankkeiden ohjausryhmille ja vanhusneuvostoille. Kyselyllä kartoitetaan näkemyksiä hankkeen toteutuksesta ja tuloksista, kunnan ja hyvinvointialueen yhteistyöstä sekä alueellisista tarpeista ja näkemyksistä ikääntyneiden asumisen kehittämiseen.

Ikäihmisten neuvostoa pyydetään vastaamaan kyselyyn ikääntyneiden asumisen kehittämishankkeista viimeistään 3.2.2023.

Arvioinnin kohteena olevat hankkeet Tuusulassa:

2021: Yhteisöllisen asumisen malli Tuusulassa

Yhteisöllisen asumisen malli Tuusulassa -hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöllistä asumista ja kehittää innovatiivisia yhteisöllisen asumisen ratkaisuja ikääntyneille. Hankkeen aikana rakennetaan ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen toimintamallia. Tarkoitus on valmistella ensimmäisiä yhteisöllisen asumisen kohteita ympäri kuntaa. Yhteisöllistä asumista toteutetaan eri hallintamuodoissa ja asuntotyypeissä. Hankkeen aikana kartoitetaan toteutettuja yhteisöllisen asumisen ratkaisuja ja tehdään kysely ikäihmisten asumisen toiveista. Lisäksi kartoitetaan keskeiset yhteiskehittämiseen osallistuvat toimijat. Yhteisöllistä asumista suunnitellaan alueellisissa työpajoissa ikäihmisten, rakentajien ja kunnan edustajien kesken. Hankkeen yhteistyökumppanina on Miina Sillanpään Säätiö. Säätiö vastaa esikartoituksesta, työpajojen fasilitoinnista sekä toimintamallin tuottamisesta yhteistyössä kunnan kanssa.

2022: Ikäystävällinen asuinympäristö Tuusulan keskustaan

Tuusulan pientalovaltaisessa kunnassa senioreille tarvitaan kotona asumista tukevia asumisen ratkaisuja. Hankkeessa suunnitellaan ikääntyneiden asumisratkaisuja Tuusulan keskusta-alueelle, josta kehitetään ikäystävällinen asuinympäristö. Siihen tehdään konseptisuunnitelma asumisen ratkaisuiksi ja järjestetään idea- ja/tai tontinluovutuskilpailu, jossa etsitään uudenlaisia ratkaisuja, konsepteja ja toimijoita ikääntyneiden asumiseen. Myös välimuotoista asumista kehitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Hanke toteutetaan poikkihallinnollisena yhteistyönä ja ikääntyneet osallistetaan varhaisessa vaiheessa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi

Ikäihmiaten neuvosto päättää

  • vastata kyselyyn hankkeiden toteutuksesta ja ikääntyneiden asumisen kehittämistarpeista. 

Päätös

Ikäihmiaten neuvosto päätti

  • vastata kyselyyn hankkeiden toteutuksesta ja ikääntyneiden asumisen kehittämistarpeista. 

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.