Tekninen lautakunta, kokous 13.12.2022

§ 140 Etupainotteinen kuluseuranta palvelukeskushankkeeseen​, aloite

TUUDno-2022-1986

Valmistelija

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

Palvelukeskuksen kustannusten seuranta

Tuusulan kunnan palvelukeskushanke toteutetaan vuokramallilla. Vuokramallilla rakentaminen tarkoittaa sitä, että hankevalmisteluista, suunnittelusta, rakennusluvista ja koko rakennusprojektista kustannuksineen valmiin kohteen luovutukseen asti vastaa sijoittaja NREP. Kunta tulee valmiisiin tiloihin vuokralle. Vuokrasopimuksessa määritellään selkeästi rakennettavat tilat, materiaalit sekä vuokrauskäytännöt koko vuokra-ajalle.

Palvelukeskuksen perusvuokra ja investointivuokra sidotaan täysimääräisesti elinkustannusindeksiin. Vuokralainen maksaa lisä- ja muutostöiden toteutuneita kustannuksia vastaavan määrän takaisin vuokranantajalle erillisenä investointivuokrana. Vuokranantaja tekee kustakin vuokralaisen pyynnöstä tehtävistä lisä- ja muutostöihin kuuluvista töistä laskelman ja hyväksyttää sen kunnalla ennen lisä- ja muutostöiden aloittamista. Investointivuokrana laskutettavien lisä- ja muutostöiden arvo voi olla kuitenkin yhteensä enintään 1 000 000 euroa. Tämän ylittävältä osalta kunta maksaa lisä- ja muutostyöt suoraan vuokranantajalle kertasuorituksena erillistä laskutusta vastaan ennen hallinnanluovutusta.

Hallintosäännön mukaan konsernijaoston tehtäviin ei kuulu kunnan toimitilahankkeiden kustannusten seuranta. Hallintosäännön mukaan rakennusten ja toimitilojen vuokralle ottaminen kuuluu kunnanhallituksen toimivaltaan. 

Hyrylän palvelukeskushankkeen kunnalle kohdistuvia kustannukset on hankinta-,kehittämis- ja seuraavassa toteutusvaiheessa seurattavissa käytettyjen konsulttitoimeksiantojen osalta. Ennen käyttöönottoa syntyvät kustannusten tasot ovat olleet tähän asti ennakoidun suuruisia eikä talousarvioon ole tullut nousupainetta tästä johtuen.

Päätöksenteko kustannusmuutosten osalta

Kustannusten muutoksista päätetään kuten hallintosääntö ja delegointipäätökset määräävät. Palvelukeskuksen mahdolliset merkittävät hankesuunnitelmamuutokset kustannusvaikutuksineen tuodaan kunnanhallituksen hyväksyttäväksi. Kunnanhallituksen kannattaa harkita päätösvallan delegoimista pienten kustannusmuutoksia aiheuttavia muutosten esim. tilapalvelupäällikölle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, heikki.lonka@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä selvityksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

 

VALTUUSTO päättää

  • katsoa Anu Åbergin 3.10.2022 § 126 valtuustossa esittelemän Keskustan, RKP:n, KD:n ja Tuusulan puolesta -valtuustoryhmien aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.