Tekninen lautakunta, kokous 2.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Talonrakennuksen työohjelma 2021

TUUDno-2021-63

Valmistelija

  • Mikko Simpanen, tilapalvelupäällikkö, mikko.simpanen@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Hankkeita on esitetty tarkemmin määrärahavarauksineen ja perusteluineen hyväksytyssä talousarvioesityksessä sekä liitteenä olevassa talonrakennuksen työohjelmassa aikatauluineen.

Hankkeiden suunnittelu, ajoituksen tarkentuminen, muutokset päätöksissä ja määrärahojen käytön toteutuminen voivat aiheuttaa tarkennuksia ja myös muutoksia vuoden 2021 kuluessa työohjelmaan, määrärahavarauksiin ja esitettyihin kohteisiin. Mahdolliset muutostarpeet arvioidaan, esitellään perusteluineen ja käsitellään osavuosikatsausten (OVK I ja OVK II) yhteydessä ja esitellään tekniselle lautakunnalle.

Tilapalveluiden työohjelma vuodelle 2021 painottuu uuden palveluverkon suunnittelun ja rakentamiseen. Palveluverkon kaikki uudisrakennuskohteet etenevät vuonna 2021.

 

MONIO

Kunnan palveluverkossa Monio käynnistää oppimisympäristöjen uudistamisen. Palveluverkkostrategian mukaisesti vanhoista huonokuntoisista kiinteistöistä luovutaan silloin, kun se on tarkoituksenmukaista. Monion käyttäjien nykyiset tilat ovat pääosin huonokuntoiset tai ne ovat poistumassa muiden syiden takia. Uusien opetussuunnitelmien, digitalisaation ja koko oppimiskäsityksen muuttumisen vuoksi on erittäin ajankohtaista uudistaa oppimisympäristöjen toiminnalliset- ja tilakonseptit. Monion monitoimikampuksen rakentaminen alkaa kesäkuussa. Kevään aikana tekninen lautakunta saa päätettäväkseen kokonaisurakan urakoitsijan. Monio tulee valmistumaan aikataulun mukaan syyslukukaudeksi 2023.

KIRKONKYLÄ

Uudisrakennus tulee valmistuttuaan korvaamaan nykyisen sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä poistetun Kirkonkylän koulukiinteistön sekä jo puretun Mattilan päiväkodin. Lisäksi hanke tulee korvaamaan Etelä-Tuusulan palveluverkkosuunnitelman mukaan poistuvia päiväkotikiinteistöjä.

Hankkeen hankesuunnitelman mukainen tavoitehinta-arvio on 23,5 miljoonaa euroa (ALV 0 %). Oppilasennusteiden pienennettyä hankevaiheesta, hankkeen toteutusta on muutettu siten, että kampuksen yhteyteen tehdään tilat myös ruotsinkieliselle koululle. Hankkeen kokonaislaajuus on pysynyt hankesuunnitelman verrattuna lähes ennallaan. Suunnittelun edetessä on hankesuunnitelman ratkaisuja kehitetty edelleen ja kustannuslaskenta tarkennetaan suunnitelmia vastaavaksi.  

Hankkeen ehdotussuunnitelmien hyväksynnän mukainen tavoiteaikataulu (KHall 15.6.2020) tulee päivittymään tehtyjen suunnitelmamuutosten vuoksi. Rakentaminen alkaa todennäköisesti syksyllä. 

Hankkeen toteuttaminen edellyttää nykyisen koulun tieliittymän korvaamista kahdella uudella ja itäisemmillä liittymillä sekä kaavamääräysten mukaisilla meluaidoilla ja -valleilla. Niiden suunnittelu ja rakentaminen edellyttävät ELY:n suunnittelu- ja rakentamislupaa. Em. suunnitelmat tehdään yhteistyössä Tuusulan kunnan Kunnallistekniikan suunnittelu- ja rakentamisyksiköiden kanssa. Koulun pysäköintialueen sekä siihen liittyvän hulevesisuunnittelu sisältyvät rakennushankkeeseen.  

RIIHIKALLIO

Uudisrakennuksena sekä osittain peruskorjauksena- ja -parannuksena toteutettava Riihikallion monitoimikampus on yksi Sivistyksen toimialueen keskeisistä kunnallisista palvelutuotantohankkeista. Uudisrakennus tulee valmistuttuaan korvaamaan nykyisen sisäilmaongelmien vuoksi osittaisesti käytöstä poistetun Riihikallion koulukiinteistön. Lisäksi hanke tulee korvaamaan Etelä-Tuusulan palveluverkkosuunnitelman mukaan poistuvia koulukiinteistöjä yhdessä uudisrakennuksena toteutettavan Rykmentinpuiston ja Lahelan monitoimikampuksen kanssa.  

Rakennettava koulu on n. 800 oppilaan yhtenäiskoulu. Koulussa on lisäksi tilat 21 lapsen esiopetusryhmälle.

Nykyinen koulurakennus on toiminnassa siihen asti, kun uusi monitoimikampus valmistuu. Kesän 2019 aikana on tontille sijoitettu väistötilat, joilla on korvattu ne koulun tilat, joissa sisäilmaoireilua on ollut eniten. Väistötilat on mitoitettu 450 oppilaalle. Siirrettävä väistötilarakennus on sijoitettu koulun itäpuolella olevalle pysäköintialueelle. 

Hankkeen hankesuunnitelman mukainen tavoitehinta-arvio on 32,4 miljoonaa euroa (ALV 0 %), Tuusula 02/2020. Arvio sisältää koko hankkeen rakentamiskustannukset, mukaan lukien pysäköintialueen rakentamisen ja hulevesiuoman siirron. Arvio ei sisällä irtokalusteita, katualueella ja tontin ulkopuolella tehtäviä muutostöitä, eikä erillishankintoja kuten AV-laitteita, salien erityistekniikkaa, keittiö- ja siivousvälineitä.

RYKMENTINPUISTON MONITOIMIKAMPUS

Rykmentinpuiston monitoimikampuksen rakentamisen valmistelu etenee vuonna 2021. Kevään aikana kilpailutetaan hankkeen tekninen, taloudellinen ja lakitekninen konsultointi, jonka jälkeen aletaan valmistelemaan elinkaarihankkeen toteutusta.

LAHELAN MONITOIMIKAMPUS

Lahelan monitoimikampuksen elinkaarihanketta aletaan edistämään keväällä. Ensimmäisinä toimina on kampuksen tontin kaavoittaminen ja koulurakennuksen käyttäjämäärien tarkka määrittäminen. Kevään aikana Lahelan monitoimikampuksesta laaditaan projektisuunnitelma.

JOKELAN KOULUKESKUS

Jokelan koulukeskuksen elinkaarihanketta aletaan valmistelemaan syksyllä. Ensimmäisinä työtehtävinä on laatia hankkeesta projektisuunnitelma ja kilpailuttaa elinkaarikonsultointi.

MARTTA WENDELIN PÄIVÄKOTI

Päiväkodin rakennustyöt ovat alkaneet. Rakennus toteutetaan massiivipuurakenteisena, CLT-tekniikkaa käyttäen.​ Piha toteutetaan ns. vihreän koulupihan periaattein ja sille haetaan lähiliikuntapaikoille myönnettävää avustusta.​ Tilojen suunnittelussa on pyritty huomioimaan sekä päivittäisen käytön edellyttämät muuntojoustavuus että rakenteiden muunneltavuus myöhemmissä tilankäytön muutoksissa.​ Rakentamisen on määrä päättyä 05/2022 jatkuen kalustamisella ja toiminnan käynnistämisen valmisteluilla. Rakennuksen käyttöönoton tavoitteena on 8/2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Simpanen, tilapalvelupäällikkö, mikko.simpanen@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä tilapalveluiden suunnitelman työohjelmaksi vuodelle 2021 ja todeta, että esitetyt työvaiheajoitukset ja määrärahat ovat ohjeellisia, joita voidaan tarkistaa tilapalvelupäällikön päätöksellä
  • lähettää vuoden 2021 työohjelman tiedoksi kunnanhallitukselle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kunnanhallitus, Esa Koskinen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.